ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η νέα κόντρα στην Ad Hoc, το γόητρο της Βουλής και η μάχη της Αγλαντζιάς

= ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Πολλοί διερωτούνται κατά πόσον στη συνάντηση Νίκαρου-Μακρόν λήφθηκαν όντως συγκεκριμένες και σημαντικές αποφάσεις, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα.

Η απάντηση που δίνεται από άτομο που γνωρίζει είναι ότι λήφθηκαν αποφάσεις και μάλιστα πολύ σημαντικές, οι οποίες όμως για συγκεκριμένους λόγους δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ανακοινωθούν σύντομα, μόλις οι δύο κυβερνήσεις κρίνουν πως πρέπει να το πράξουν. Γίνεται πάντως αναφορά σε μία απόφαση η οποία, όταν ανακοινωθεί θα κερδίσει τις εντυπώσεις. «Χρειάζεται όμως λίγο χρόνο ακόμα», όπως λέγεται.

Προς το παρόν εκείνο που ο Λόφος αφήνει να διαρρεύσει είναι η βεβαιότητα πως τις ενέργειες τις Total στην κυπριακή ΑΟΖ θα περιφρουρούν γαλλικές δυνάμεις. Κάποιοι θεωρούν πως ήρθε η ώρα και για μόνιμη στάθμευση γαλλικών δυνάμεων στο νησί, κάτι που εξυπηρετεί και τα γαλλικά αλλά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Κύπρο... Θα ανακοινωθεί άραγε σύντομα μια στάθμευση διαρκείας των γαλλικών δυνάμεων;

Νέα κόντρα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή και αφορά τις διαγραφές δανείων κομμάτων και εταιρειών ή κομματικών οργανώσεων και οργανισμών από τράπεζες. Το θέμα ύστερα από πολλές αντεγκλήσεις οδηγήθηκε για συζήτηση στην Ad Hoc επιτροπή για την καταραμένη λίστα Γιωρκάτζη. Και ενώ αρκετοί παραξενεύτηκαν από τη συμφωνία για συζήτηση του θέματος στην Ad Hoc η νέα κόντρα δεν άργησε να διαφανεί. Αφορά τους όρους εντολής της επιτροπής που της επιτρέπουν να εξετάζει θέματα με χρονικό ορίζοντα από το 2013 τη στιγμή που ο ΔΗΣΥ επιμένει πως η διερεύνηση θα πρέπει να αρχίσει από το 2000. Μια θέση που ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει καιρό τώρα. Πάντως, και το ΑΚΕΛ θέτει θέματα για τη συζήτηση στην Ad Hoc επιτροπή.

Ένα από αυτά είναι πως το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει από την επιτροπή πριν από τη λήξη της παρούσας Βουλής. Κάτι που κάποιοι βουλευτές θεωρούν ακατόρθωτο λόγω του τεράστιου έργου που θα χρειαστεί να παραχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που θεωρούν ότι η Ad Hoc επιτροπή δεν πρόκειται να ολοκληρώσει την αποστολή της, ούτε με την εξέταση της καταραμένης λίστας Γιωρκάτζη, ούτε με τα διαγραφέντα δάνεια σε κόμματα και τις οργανώσεις τους. Και ότι η σίγουρη κατ’ αυτούς αποτυχία της επιτροπής θα χρεωθεί στο καταχρεωμένο ήδη γόητρο της Βουλής και των κομμάτων.

Σε σκληρή μάχη μετατρέπεται ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων για τη δημαρχία της Αγλαντζιάς. Τόσο οι υποψήφιοι όσο και τα κόμματά τους επιδίδονται σε ένα πρωτοφανή αγώνα επικράτησης με τραγελαφικά σε μερικές περιπτώσεις στιγμιότυπα. Η επικοινωνία με τους δημότες γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα, ακόμα και από σπίτι σε σπίτι, παρά τα προβλήματα και τον φόβο του κορωνοϊού. Κάποιοι υποψήφιοι από κεκτημένη ταχύτητα ξεφεύγουν και κινούνται αυτόνομα σε σημαντικά θέματα φέρνοντας σε δύσκολη θέση τα κόμματα που τους υποστηρίζουν. Σε μια μάλιστα περίπτωση απειλήθηκε διάλυση της συνεργασίας κομμάτων και χρειάστηκαν δηλώσεις επί δηλώσεων για επανόρθωση...

Κάποιοι πάντως θεωρούν το αποτέλεσμα των εκλογών ως στοίχημα για τις προοπτικές και τις συνεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές. Γι’ αυτό και αναμένουν με φόβο και δέος τα αποτελέσματα που θα βγάλει η κάλπη. Πληροφορίες μου από πηγή που ανεβοκατεβαίνει συχνά στον Λόφο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι πια τόσο ανήσυχη για την εξαγορά της Noble από την Chevron.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς υπήρξαν διάφορα σχόλια και συζητήσεις για τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν στο κοίτασμα «Αφροδίτη» και κατά πόσον η Chevron θα συνέχιζε στον σχεδιασμό που χάραξε η Noble. Η πηγή μου υποστηρίζει πως η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα προς τον κολοσσό Chevron και φαίνεται πως έλαβε ικανοποιητικές εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις. Γι’ αυτό και επήλθε ηρεμία. Τουλάχιστον προς το παρόν με κάποιον στο Λόφο να αναφωνεί με ανακούφιση: «Ουφ ευτυχώς, αυτό μας έλειπε τώρα...»

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι βουλευτής με αρκετά χρόνια ευδόκιμης παρουσίας στη Βουλή το σκέφτεται αν θα υποβάλει ξανά υποψηφιότητα; Οι κακές γλώσσες λένε πως παίζεται αν θα υποβάλει υποψηφιότητα με το κόμμα του και δεν αποκλείεται να μετακομίσει... λίγο πιο κάτω...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Αρχιεπίσκοπος:Ο Ούγγρος πήρε διαβατήριο-Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι

«Ό,τι και να πει και να δηλώσει αυτός ο άνθρωπος, δεν γείνεται πιστευτός.»
ΑΚΑ  |  10:02

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση