ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η προσωποπαγής ΚΙΣΑ και η έκκληση για προστασία

= ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Προστασία από την Πολιτεία και τα ΜΜΕ ζητά ο Δώρος Πολυκάρπου της ΚΙΣΑ με μια δραματική, όπως μου φάνηκε, ανακοίνωση. Δεν έχω όμως καταλάβει ποιοι είναι αυτοί που τον κυνηγούν και γιατί; Δεν αποκλείω όντως να δέχεται σοβαρή απειλή ο άνθρωπος και αυτό είναι σίγουρα καταδικαστέο και η αστυνομία θα πρέπει να μεριμνήσει εάν όντως υπάρχει απειλή. Θα ήταν όμως ορθό ο Πολυκάρπου να παραθέσει ονομαστικά τον ιστότοπο και τη διεύθυνση του άρθρου που θεωρεί ότι διαδίδει ψεύτικες ειδήσεις για ύποπτη χρηματοδότησή της ΚΙΣΑ και απειλές για βία κατά του ιδίου.

Για να μην του υποβάλω πως αν αυτό όντως συμβαίνει η πρώτη του ενέργεια θα έπρεπε να ήταν να οδηγήσει τον ιστότοπο στη δικαιοσύνη για ένα προφανέστατο ποινικό αδίκημα. Έχει, σύμφωνα με όσα γράφονται, μία άξια δικηγόρο να τον υπερασπιστεί, όπως κατ’ αποκλειστικότητα υπερασπίζεται όλους τους πονεμένους που προσέρχονται στην ΚΙΣΑ.

Το συγκεκριμένο άρθρο εγώ δεν το έχω δει. Έχω δει όμως άλλα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η ΚΙΣΑ κινδυνεύει με διαγραφή επειδή αρνήθηκε να εφαρμόσει τον νόμο για τις ΜΚΟ. Δηλαδή να υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία που η Πολιτεία ζητά για να του επιτρέψει να λειτουργεί την ΜΚΟ του. Και το «του» εδώ, είναι από τις ελάχιστες φορές που δεν έχει κανένα στοιχείο υπερβολής αφού όσα χρόνια λειτουργεί η ΚΙΣΑ δεν είδαμε άλλον πλην του Πολυκάρπου να μιλά δημόσια ή να την εκπροσωπεί. Πρόκειται για ΜΚΟ one man show.

Σήμερα όμως ασχολούμαστε με τη δημόσια έκκλησή του για προστασία.

Η ΚΙΣΑ, δηλαδή ο Πολυκάρπου, καλεί «τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, τους ανεξάρτητους θεσμούς και την πολιτεία ευρύτερα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν ότι η οργάνωσή μας και τα στελέχη της θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους σε συνθήκες νομιμότητας και ασφάλειας» και τα ΜΜΕ όπως «υψώσουν ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων και των ακτιβιστών, που αγωνίζονται για αυτά, απόλυτα προσηλωμένα στον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματός τους και με συνέπεια στις αρχές της ηθικής δημοσιογραφίας».

Εσείς έχετε αντιληφθεί τι είναι αυτό που πραγματικά ζητά ο Πολυκάρπου από την Πολιτεία και τα ΜΜΕ στην προκειμένη περίπτωση; Να τον βοηθήσουν να παρανομήσει; Και γιατί ειδικά αυτόν και τη δική του οργάνωση και όχι όλες τις άλλες οργανώσεις;

Η ΚΙΣΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκεται αντιμέτωπη με διαγραφή, κάτι που αντιμετωπίζουν άλλες 2.500 οργανώσεις και σωματεία. Και αυτό γιατί δεν έχουν πειθαρχήσει να υποβάλουν έγκαιρα τα στοιχεία που απαιτεί η νομοθεσία. Δηλαδή ισολογισμούς, μέλη Διοικητικού Συμβουλίου, πρακτικά συνεδριάσεων και άλλα απαραίτητα για τον έλεγχο όσων έχουν δημόσια δράση και μάλιστα υπό τον μανδύα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό γιατί οφείλουν όλοι να είναι νομοταγείς, να υπηρετούν τη διαφάνεια και να δίνουν στοιχεία για τη δράση τους και τη διαχείριση δημοσίων πόρων και προγραμμάτων. Ιδιαίτερα όταν ασχολούνται με ανθρώπους και μάλιστα πονεμένους και κατατρεγμένους.

Ο Πολυκάρπου υποστηρίζει ότι δεν υπέβαλε έγκαιρα τα στοιχεία της οργάνωσής του στο υπουργείο Εσωτερικών, λόγω κορωνοϊού, όπως υποστηρίζει. Η πανδημία, λέει, τον εμπόδισε να οργανώσει γενική συνέλευση της ΚΙΣΑ για να εγκριθούν τα στοιχεία που ζητούνται.

Κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να σκεφτεί πολλά: ότι δηλαδή τα στοιχεία που ζητούνται από την ΚΙΣΑ δεν υποβλήθηκαν γιατί δεν υπάρχουν. Ότι τα πραγματικά μέλη της είναι πια απελπιστικά λίγα γι’ αυτό και δεν μπορεί να οργανώσει γενική συνέλευση ή ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο δεν υπάρχει και διοικεί μόνος του ή ότι για δικούς του λόγους αποφεύγει να οργανώσει γενική συνέλευση. Ο κακόπιστος θα μπορούσε επίσης να σκεφτεί ότι ο Πολυκάρπου δεν θέλει ποτέ να εμφανιστούν τα στοιχεία που ζητούνται γιατί ίσως να αποκαλυφθούν πράγματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί.

Ό,τι θέλει μπορεί να σκεφτεί ένας κακόπιστος. Και ο μόνος τρόπος για να του κλείσει το στόμα ο Πολυκάρπου και η ΚΙΣΑ, αν είναι εντάξει, είναι να παρουσιάσουν τα ελεγμένα στοιχεία για τη λειτουργία της οργάνωσης. Αυτά που από αυτή τη στήλη ζητήσαμε και άλλες φορές αλλά αντί να τα δημοσιοποιήσει και να μας κλείσει το στόμα μας κατήγγειλε στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Επιχειρώντας ίσως να μας κλείσει το στόμα με άλλο τρόπο...

Δυστυχώς για τον ίδιο, οι δικαιολογίες που επιστρατεύει ως δικαιολογία για την μη υποβολή των στοιχείων δεν πείθουν.

Και αγγίζει τα όρια του θράσους να βγαίνει και να ζητά ασπίδα προστασίας για να συνεχίσει να λειτουργεί η ΜΚΟ του «σε συνθήκες νομιμότητας και ασφάλειας» τη στιγμή που την έχει οδηγήσει με πράξεις ή παραλείψεις του στην παρανομία.

Τι έχει να κρύψει ο Πολυκάρπου και δεν δίνει τα στοιχεία που του ζητούνται και να διαλύσει όλες τις φήμες;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση