ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, η πενταμερής και οι προϋποθέσεις

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Και τώρα πώς προχωρούμε; Θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες; θα έχουμε πενταμερή ή πολυμερή και επαναδιαπραγμάτευση στο πλαίσιο Γκουτέρες ενώ τα τουρκικά σκάφη θα κάνουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ; Θα σκάβουμε όλοι για φυσικό αέριο και οι Τούρκοι θα προχωρούν τα σχέδια για την Αμμοχωστο ενώ θα έχουμε συνομιλίες και όλα θα είναι ΟΚ;"

Τα ερωτήματα τέθηκαν χθες από παλαιό πολιτικό φίλο του Healthy, μετά την αποδοχή από μέρους του της πρότασης Ακιντζί προς Γκουτέρες για νέα διάσκεψη για την Κύπρο.

Κι αυτό, όπως διευκρίνισε ο παλιόφιλος, "επειδή δεν άκουσα ο Αναστασιάδης να θέτει ως όρο για τη νέα διάσκεψη την αποχώρηση της Τουρκίας από την ΑΟΖ".

Η επιστολή - πρόταση Ακιντζί και η αποδοχή της εισήγησης για νέα διάσκεψη από τον Healthy ήταν χθες το κύριο θέμα συζήτησης σε όλα σχεδόν τα κόμματα. Την στάση και των δύο χαιρέτησαν τόσο ο Φούλης όσο και το ΑΚΕΛ ενώ υπήρξε μουρμούρα από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Από το πριγκιπάτο εκδόθηκε μάλιστα και ανακοίνωση που θέτει δύο σοβαρά θέματα: Το ότι ο Healthy αυτοαναιρείται αφού τώρα στηρίζει άτυπη πενταμερή χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση τον τερματισμό των παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ και δέχεται μια άτυπη διαδικασία χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι και η ημερήσια διάταξη της διαδικασίας.

Η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα μου έλεγε αργά χθες πως ο πρίγκιπας Νικόλαος είναι αποφασισμένος να ασκήσει πιέσεις για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου "ακόμα και μέσα στις διακοπές" για να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί συλλογική απόφαση. Όπως μου είπε έχει ήδη εξασφαλίσει τη συγκατάνευση άλλων δύο κομμάτων προς τούτο.

Από πηγή μου στον Λόφο ακούω ότι ο Healthy ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του Μουσταφά, "χωρίς να θέσει ούτε όρο, ούτε προϋπόθεση, με μοναδικό στόχο να τον οδηγήσει επιτέλους σε μεταξύ τους συνάντηση για συζήτηση όλων των ανοικτών θεμάτων". Η πηγή μου σημείωσε πως αυτός που αρνείται τη συνάντηση είναι ο Ακιντζί, ο οποίος θα πρέπει τώρα να απαντήσει κατά πόσον εννοεί πως θέλει να επαναρχίσουν οι συναντήσεις με τον Αναστασιάδη και να υπάρξει προοπτική για νέα διάσκεψη για την Κύπρο. Εξάλλου και ο Πρόδρομος το είπε ξεκάθαρα: "Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ' ιδίαν είτε στην παρουσία της κ. Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών". Εν ολίγοις: εάν και όταν γίνει η συνάντηση με τον Ακιντζί θα ξεκαθαρίσουν και οι όροι της συνόδου και των προϋποθέσεων που ο Healhty θα κρίνει ότι πρέπει να τεθούν...

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Αν ο Healhty τα βρει με τον Ακιντζί, ο οποίος ας μη ξεχνάμε πως βρίσκεται ήδη σε μία άτυπη προεκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, θα καταφέρει να τα βρει με τους πολιτικούς αρχηγούς των ελληνοκυπριακών κομμάτων;

Άκρως σημαντικές θεωρεί τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκο Παναγιωτόπουλο ο Σάββας Αγγελίδης. Πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι βεβαίως οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θα διερευνηθούν οι θέσεις και προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Όπως μαθαίνω ο Σάββας Αγγελίδης έχει στη λίστα του τρία καυτά θέματα τα οποία θα θέσει στον Παναγιωτόπουλο αναμένοντας όχι μόνο επιβεβαίωση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αν είναι δυνατόν και διεύρυνση της στήριξης επ' αυτών.

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε δάνειο 2% για αναπηρία να πληρώσετε τα έξοδα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
gregio  |  17:54

Οι εθνικές μας καταστροφές

«πάρτε δάνειο 2% για άτομα με αναπηρία επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  17:53

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε 2% δάνειο με αναπηρία για την πληρωμή ιατρικών εξόδων επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com ...»
selsumat@gmail.com  |  17:52

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση