ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η τριμερής, η πενταμερής, το Εθνικό Συμβούλιο και το νέο Υπουργικό

= ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Κάποιοι δεν εξεπλάγησαν καθόλου από τη δήλωση Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση με τον Γκουτιέρες, ότι είναι πολύ πιθανή η σύγκληση μιας τριμερούς με Γκουτιέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί. Αντίθετα, ανέμεναν και είχαν προβλέψει την εξέλιξη. Είχαν μάλιστα αναφέρει πως η συνάντηση το πιθανότερο είναι να γίνει τον Οκτώβριο στην Ευρώπη, μάλλον στη Γενεύη. Ακόμα και η άτυπη πενταμερής δεν φαντάζει ως απομακρυσμένο ενδεχόμενο για κάποιους. Ένα σενάριο που ακούστηκε πολύ σε συζητήσεις μεταξύ πολιτικών και διπλωματών ήταν η σύγκληση της τριμερούς μετά τη συμφωνία των ηγετών στους όρους αναφοράς και στη συνέχεια η σύγκληση της άτυπης πενταμερούς, ακόμα και σε επίπεδο τεχνοκρατών, η οποία θα οριστικοποιήσει μια τελική συμφωνία τόσο σε όρους αναφοράς όσο και στα «προβλήματα επικαιρότητας» που έχουν προκύψει. Στόχος η προετοιμασία μιας τελικής πενταμερούς μεταξύ ηγετών όπου θα γίνει το τελικό «πάρε δώσε».

Όπως έλεγε πρόσφατα διπλωμάτης στη Λευκωσία η δυσκολία δεν είναι ο ορισμός ημερομηνιών για την τριμερή, ακόμα και για την πενταμερή, αλλά κατά πόσον αυτές θα αφεθούν από την τουρκική αδιαλλαξία να προχωρήσουν. Όπως επεσήμανε τα δύο στοιχεία που ενδέχεται να κρατήσουν στάσιμη τη νέα διαδικασία, εάν και όταν αυτή αρχίσει, (εκτός από τις εγγυήσεις και τον κατοχικό στρατό) θα είναι ο πόθος του Ακιντζί για εκ περιτροπής προεδρία και το κατά πόσον το νέο κράτος θα είναι ή όχι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η πλευρά μας επιδιώκει.
«Η πλευρά μας έχει αποδεχτεί υπερβολικές παραχωρήσεις, στοχεύοντας σε συμφωνία για βιώσιμη λύση, αλλά η Τουρκία, ελέγχοντας πλήρως τους Τουρκοκύπριους τα ανατρέπει όλα την τελευταία στιγμή με νέες αιτιάσεις και διεκδικήσεις. Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη και οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί που αυτή ειδικά την περίοδο θα πρέπει να στηρίξουν τον πρόεδρο και τη διαπραγματευτική ομάδα και όχι να ζητούν από αυτούς να ξεκαθαρίσουν το σκηνικό».

Απ’ όσα ακούω, οι εξελίξεις στον ΟΗΕ ενεργοποίησαν αρκετά στελέχη, σε όλα τα κόμματα και υπάρχει τις τελευταίες ημέρες αρκετή δραστηριότητα περί του Κυπριακού, ύστερα από μακρά περίοδο στασιμότητας. Με την επιστροφή του προέδρου αναμένεται και η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και ο αναβρασμός αυξάνεται. Κάποιοι αναμένουν νέες κόντρες τόσο μεταξύ ΑΚΕΛ – Προεδρικού και ΔΗΣΥ όσο και μεταξύ των κομμάτων του λεγόμενου Ενδιάμεσου και του Προεδρικού.

Με την επιστροφή του Healthy δεν αναμένεται μόνο η δρομολόγηση της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, αλλά και η δρομολόγηση εξελίξεων για αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι συζητήσεις για τον αντικαταστάτη του Χάρη δεν έχουν κοπάσει αν και μειώθηκαν για λίγο λόγω Κυπριακού, ενώ επανέρχονται και οι φήμες για ανασχηματισμό. Το σίγουρο είναι πως τρεις υπουργοί ανησυχούν για τη θέση τους και αυτό το γνωρίζουν φίλοι και συγγενείς τους. Ωστόσο, αυτός που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις είναι ο ίδιος ο πρόεδρος. Τα ονόματα που ακούγονται για υπουργοποίηση είναι αυτά που σας είχα ξαναγράψει: Νίκος Τορναρίτης, Νίκος Νουρής αλλά και της Έμιλυς Γιολίτη, που είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στο shortlist του Healhty.

Πάντως, πληροφορίες από τον Λόφο αναφέρουν ότι στόχος είναι στη νέα κυβέρνηση να υπάρχει αυξημένος αριθμός γυναικών σε υπουργικές θέσεις, τουλάχιστον τριών ή τεσσάρων. Εάν αυτό επαληθευτεί θα πρέπει να υπουργοποιηθούν τουλάχιστον άλλες δύο γυναίκες, εκτός κι αν μία υφυπουργός μεταπηδήσει σε υπουργικό χαρτοφυλάκιο...


ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι στο ΔΗΚΟ σημειώθηκε πρόσφατα σύγκρουση «υψηλού επιπέδου» για την πιθανότητα συνεργασίας με το ΑΚΕΛ και τις συναντήσεις Νικόλα-Άντρου; Απ’ όσα ακούω τέρμα στους ψιθύρους έδωσε η πρόσφατη συνέντευξη του Άντρου Κυπριανού στην «Κ» και όχι οι διαβεβαιώσεις του Νικόλα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση