ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Οι αναπάντητες επιστολές στον Γκουτέρες και τα νέα από τις Βρυξέλλες

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες ο Healthy, συνοδευόμενος από τον Πρόδρομο για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει μεθαύριο για τους διορισμούς των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ.
Όπως ακούω το διήμερο, που ενδέχεται να γίνει και τριήμερο, ο Healthy θα το αξιοποιήσει για να πετύχει ξεκάθαρη τοποθέτηση των Ευρωπαίων ηγετών στα κυπριακά θέματα ενώ θα έχει και ενημέρωση για όσα διημείφθησαν μεταξύ Ερντογάν και Μέρκελ (κυρίως). Σύμφωνα με μια πηγή μου, "υπάρχει η ανησυχία ο Ερντογάν να έχει ασκήσει νέες πιέσεις στην τρεμάμενη Μέρκελ και το ενδιαφέρον είναι να διαφανεί κατά πόσον οι πιέσεις του "έπιασαν τόπο".
"Αυτό θα το διαπιστώσει πολύ σύντομα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης", μου αναφέρθηκε.

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση Αναστασιάδη-Σπέχαρ χωρίς να δοθεί αιτιολογία για την αναβολή. Η νέα συνάντηση θα γίνει στις 8 Ιουλίου. Την αναβολή ζήτησε η ίδια η Σπέχαρ, η οποία αναμενόταν σήμερα να ενημερώσει τον Healthy για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αν και δεν είναι σίγουρο πως η αναβολή έχει σχέση με τις απαντήσεις που ο Healthy αναμένει στις επιστολές που έστειλε στον Γκουτέρες, υπολογίζεται πως "μέχρι τη νέα συνάντηση ίσως να υπάρχει και κάτι νεότερο" να του πει η Σπέχαρ.

Ο διάλογος έγινε χθες μεταξύ δύο πολιτικών πρώτης γραμμής σε καφετέρια της Λευκωσίας.
-Γιατί δεν έχει απαντήσει ακόμα ο Γκουτέρες στην επιστολή Αναστασιάδη;
-Σε ποια απ' όλες; Τις τελευταίες μέρες στον ΟΗΕ δεν προφτάνουν να αρχειοθετούν επιστολές του Αναστασιάδη.

Αρνητικά πάντως σχολιάζεται η μη τοποθέτηση του ΟΗΕ στις τουρκικές προκλήσεις και στην ΑΟΖ και στα Βαρώσια. Μια εκδοχή είναι ότι ο Γκουτέρες προσπαθεί να μείνει αμέτοχος για να μπορέσει να ασκήσει αποτελεσματικά τον μεσολαβητικό του ρόλο. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι δεν θέλει να κακοφανήσει την Τουρκία και να έρθει σε σύγκρουση με τον Ερντογάν. Αν ισχύει κάποια από τις δύο ή και οι δύο εκδοχές, δεν αναμένεται άμεσα απάντηση στα γράμματα Αναστασιάδη. Από την άλλη και να υπάρξει απάντηση θεωρείται πως θα είναι "γενική και αόριστη".


Μην την είδατε την Λουτ;
Που χάθηκε η απεσταλμένη του ΓΓ που όλοι την ανέμεναν αλλά παραμένει εξαφανισμένη, "ως σκια, ως φάντασμα και οπτασία" όπως χαριτολογώντας έλεγε πρόσφατα διπλωμάτης στη Λευκωσία.
Από τον Λόφο εκφράστηκε πρόσφατα μια άποψη πως ενδέχεται και να κάνουμε καιρό να τη δούμε... "Μαύρα μάτια" ήταν η ακριβής έκφραση.

Ανακοινώνεται σύντομα η ημερομηνία σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου. "Έχουν παρέλθει όλα τα περιθώρια και δεν υπάρχει άλλη αναβολή" έλεγε χθες Συναγερμικό στέλεχος που προέβλεψε πως "τελεσίδικα η συνεδρία θα γίνει αρχές Ιουλίου και με την καλή δικαιολογία να τους πει τα νέα από τις Βρυξέλλες".


Στον απόηχο της κηδείας του Δημήτρη Χριστόφια εκείνο που συζητείται έντονα, εκτός από απαγόρευση της οικογένειας να μιλήσει ο Πρόεδρος ή άλλοι πολιτειακοί άρχοντες στην κηδεία παρά μόνο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι και η αλλαγή που έγινε στο πρωτόκολλο κατά την ώρα της ταφής. Ενώ κάποιοι ανέμεναν την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, όπως προνοεί το πρωτόκολλο για κηδεία εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, από τα μεγάφωνα ακούστηκε η ο ύμνος του ΑΚΕΛ και ο ύμνος της Τρίτης Διεθνούς. Στις σημαίες που κυμάτιζαν κυριαρχούσαν αυτές του ΑΚΕΛ και λίγες σημαίες της κυπριακής Δημοκρατίας. Καμιά ελληνική σημαία δεν εμφανίστηκε, όπως μου ανέφερε άτομο που παρευρέθηκε.

----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση