ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Τα εμπόδια για την Τριμερή και την Πενταμερή και η αναζήτηση του νέου... Χάρη

= ΔΕΥΤΕΡΑ 12 Αυγούστου 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Βαλίτσες για την Τριμερή με τον Γκουτιέρες ετοιμάζουν Αναστασιάδης και Ακιντζί, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής. Με όλες τις σοβαρές διαφωνίες που υπήρχαν και πριν από τη συνάντηση και τις δύο πλευρές να επιμένουν στις θέσεις τους. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η Τριμερής θα συγκληθεί ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι τουρκικές προκλήσεις, κάτι που ο Healthy θα κληθεί σύντομα να απαντήσει στο Εθνικό Συμβούλιο.

Στη Λευκωσία τα κομματικά επιτελεία ήταν σε ετοιμότητα για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης. Σε δύο τουλάχιστον κόμματα ακούστηκαν έντονες επικρίσεις κατά του Healthy για την «προσφορά» του στο θέμα των υδρογονανθράκων με την ανάληψη δέσμευσης για ενημέρωση του Ακιντζί αλλά και την επαναφορά της πρότασης για αποκέντρωση εξουσιών. Σε ένα κόμμα ακούστηκαν έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι ο Ακιντζί φάνηκε τώρα να συζητά την αποκέντρωση εξουσιών και τέθηκαν ερωτήματα για «πιθανές νέες προσφορές» από πλευράς Healthy. Ωστόσο, από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων, πλην του ΔΗΚΟ, σχολιάστηκε θετικά το γεγονός ότι ο Healthy δεν ανέλαβε, απ’ όσα τουλάχιστον έγιναν γνωστά, νέες δεσμεύσεις.

Όπως έγκαιρα σας είχα γράψει η εξέλιξη, μετά τη συνάντηση, ήταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη. Θα άνοιγε την πόρτα για έλευση του Γκουτιέρες girl Λουτ η οποία θα προετοίμαζε την Τριμερή με τον γ.γ. του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού. Στην Τριμερή θα αποφασιστεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος για σύγκληση της διευρυμένης, πενταμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και της Ε.Ε., για ουσιαστική συζήτηση των μεγάλων θεμάτων του Κυπριακού.

Στην Τριμερή θα αποφασιστεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος για σύγκληση της διευρυμένης, πενταμερούς διάσκεψης

Και όλα αυτά χωρίς η Τουρκία να έχει πει τον τελευταίο της λόγο, κάτι που όχι μόνο δημιουργεί ανησυχία αλλά και καχυποψία. Από τον Λόφο ακούω πως ο Healthy, ο Χριστοδουλίδης και οι σύμβουλοί τους βρίσκονται σε ετοιμότητα για αξιολόγηση των τουρκικών δηλώσεων και αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν τη συνάντηση.

Συζητήσεις, σχόλια και χλεύη προκάλεσε η δημοσιοποίηση του νέου πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. Μετά τον ορυμαγδό προσβλητικών σχολίων, σχεδόν για το σύνολο των πολιτικών για τα περιουσιακά τους στοιχεία, υπάρχει, όπως μαθαίνω, σοβαρός προβληματισμός για επαναξιολόγηση του θέματος. Πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές και υπουργοί και κυρίως ο πρόεδρος της Βουλής, φέρονται να έχουν ενοχληθεί από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Ήρθε η στιγμή να βρούμε τρόπο να παρουσιάζονται το πόθεν έσχες με τρόπο που να προωθεί την διαφάνεια και την ενημέρωση των πολιτών και όχι την πρόκληση κουτσομπολιού και μπούλινγκ κατά των πολιτικών», φέρεται να υποστήριξε μεγαλόσχημος.
Η κυρία Γιαννούλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμα περισσότερα, με πληροφόρησε πως εντός του κόμματος υπήρξαν πρόσφατα έντονες αντιδράσεις κατά του Ακιντζί. “Κάτι εντελώς ασυνήθιστο”, όπως είπε.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά τη μετάβασή του Ακιντζί στα Κόκκινα για εορτασμό των βομβαρδισμών της Τουρκίας στην Τηλλυρία. «Με αυτή του τη συμπεριφορά ακυρώνει τον ίδιο του τον εαυτό. Πώς γίνεται να υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να δούμε μπροστά ενώ συμμετέχει σε εκδηλώσεις που υποδαυλίζουν εθνικιστικές συμπεριφορές; Με αυτό τον τρόπο θα ξεχάσουμε το παρελθόν;» διερωτήθηκε μεγαλοστέλεχος του κόμματος προχθές. Απ’ όσα μου είπε η κυρία Γιαννούλα μαζί του συμφώνησαν και άλλοι που βρίσκονταν στο κομματικό πηγαδάκι.

Μια και βρίσκομαι στο ΑΚΕΛ σας μεταφέρω άλλη μία αναφορά της κυρίας Γιαννούλας: «Κάποιοι στο κόμμα ανησυχούν από τον δυναμικό ρόλο και λόγο που αναπτύσσει τελευταία ο Νεοκλής Συλικιώτης. Θεωρούν ότι βρήκαν άλλο ένα εσωκομματικό αντίπαλο που δύσκολα μπορεί να αναχαιτιστεί» μου ανέφερε χωρίς όμως να επεκταθεί. Υποσχέθηκε όμως να το πράξει «εν καιρώ τω δέοντι».

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει πως έντονη συζήτηση έχει αρχίσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον αντικαταστάτη του Χάρη Γεωργιάδη; Ο αντικαταστάτης του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με συναγερμικό στέλεχος, θα πρέπει να επιλεγεί γύρω στον Οκτώβριο. Αληθεύει πως στην όλη διαδικασία φέρεται να εμπλέκεται και άλλο κόμμα εκτός από τον ΔΗΣΥ, κάτι που προκαλεί επιπλέον αντιδράσεις;

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X