ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Τα επόμενα βήματα, οι τουρκικές προκλήσεις και τα οδοφράγματα

= ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Σε νέα φάση μπαίνει όπως μαθαίνω η προσπάθεια της κυβέρνησης και του Νίκαρου προσωπικά για καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με όσα μου ανέφερε πηγή μου που γνωρίζει πολλά, οι προσπάθειες θα επεκταθούν σύντομα, εάν δεν έχει ήδη γίνει, σε τρία μέτωπα:

Ποιο μεγάλο στοίχημα έβαλε ο Σάββας Περδίος;

Την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έγινε μια «καλή» αρχή με την δημόσια έκφραση αλληλεγγύης από την Σύνοδο Κορυφής και τους αρχηγούς κρατών την περασμένη Πέμπτη, σε επιλεγμένες χώρες όπου γίνονται ήδη διαβήματα και αναμένονται επίσημες αντιδράσεις πέρα από τις ήδη σημαντικές δηλώσεις των πρέσβεων τους στη Λευκωσία αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη, όπου αναμένεται ακόμα και επίσημο διάβημα από τον Νίκαρο προς τον Γκουτιέρες. Πάντως, ένα παράπονο και μάλιστα έντονο, για τη μονομερή κριτική των εδώ εκπροσώπων του Γκουτιέρες έχει ακουστεί από τον Λόφο και έχει διαβιβαστεί προς κάποιους αποδέκτες.

Όπως μαθαίνω τα παράπονα είναι συγκεκριμένα και αφορούν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο όταν η κυβέρνηση έκλεισε αριθμό οδοφραγμάτων όταν άρχισε να λαμβάνει μέτρα για περιορισμό της πανδημίας από τον κορωνοϊό. «Ενώ ακολούθησαν αρκετές προκλητικές ενέργειες και από την Τουρκία και από το κατοχικό καθεστώς δεν υπήρξε ανάλογη ευαισθησία από τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, ούτε εκδόθηκε ανάλογη ανακοίνωση», μου ανέφερε η πηγή μου για να σημειώσει πως «μια ένταση με τα Ηνωμένα Έθνη αυτή ειδικά ή και οποιαδήποτε άλλη περίοδο μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει, θα πρέπει όμως και οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ να εφαρμόζουν στην πράξη όσα διαλαλούν για ισότιμη αντιμετώπιση των δύο πλευρών».

Πάντως η πηγή μου υποστηρίζει ότι «στο θέμα θα έχουμε και συνέχεια».

Ένα από τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα η κυβέρνηση αλλά και η πολιτική ηγεσία θα είναι και το άνοιγμα ή όχι των οδοφραγμάτων, με ποιες προϋποθέσεις και σε ποιες ημερομηνίες. Η επιστημονική ομάδα φαίνεται αυτή τη φορά να έχει σαφέστατη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει άνοιγμα των οδοφραγμάτων ενόσω στην Τουρκία ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα λόγω των κινδύνων που εγκυμονούνται. Κάτι το οποίο φαίνεται να μετέφερε ο Νίκαρος και στους αρχηγούς των κομμάτων. 

Φαίνεται όμως πως κάποιοι δεν συμφωνούν πλήρως με τη θέση αυτή και... επιφυλάσσονται.

Από την άλλη η κυβέρνηση με την επιτυχή, μέχρι σήμερα, διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στηριζόμενη «ακόμα και σε αποτελέσματα ερευνών» φαίνεται να αισθάνεται ισχυρή στην προώθηση της πολιτικής που χάραξε με τις οδηγίες των επιστημόνων, «κόντρα στις όποιες αντιδράσεις».

Όπως ανέφερε πολύ γνωστός πολιτικός «η επιτυχία της κυβέρνησης έχει κάνει ορισμένους στην αντιπολίτευση να χάσουν τον ύπνο τους αφού όχι μόνο δεν βρίσκουν υλικό για να ασκήσουν κριτική αλλά εξαναγκάζονται να παραδεχθούν και τις επιτυχίες της»...
Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως «ένας φόβος για παρεκτροπή κυβερνητικών στελεχών, ακόμα και του Νίκαρου, ακόμα και του Φούλη, υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να γκρεμιστούν όλα όσα χτίστηκαν και να τρέχουν ξανά για απολογίες και επανορθώσεις».

Σε μια κλωστή φαίνεται πως κρέμεται η ειρήνη στην εκπαίδευση και απ’ όσα μαθαίνω ο Νίκαρος με προσωπική του παρέμβαση ζήτησε όπως μελετηθούν σωστά τα βήματα και υπάρξει η απαραίτητη συνδιαλλαγή με τους συνδικαλιστές «για να μην τρέχουμε».
- Αληθεύει όμως ότι οι συνδικαλιστές δεν φαίνεται να πείθονται εύκολα και από τη Δευτέρα αρχίζει η νέα ανηφόρα;

Ένα μεγάλο στοίχημα έχει βάλει ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος: την δραστηριοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας φέτος τον Ιούλιο.

Άτομο που γνωρίζει με ενημέρωσε πως ο Περδίος δουλεύει εντατικά με όπλο την καλή εικόνα της Κύπρου στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το σενάριο να υποδεχθούμε τον Ιούλιο τους πρώτους τουρίστες δεν φαίνεται καθόλου απίθανο. Όπως μου είπε, τα μηνύματα που φτάνουν από τους διοργανωτές ταξιδίων που διψούν να δραστηριοποιηθούν ξανά, είναι αισιόδοξα. «Όλοι εκθειάζουν τον τρόπο που χειριστήκαμε την κατάσταση και τοποθετούν ήδη την Κύπρο στη μικρή λίστα των πρώτων χωρών που θεωρούν έτοιμες να δεχθούν ξανά τουρίστες». Και όπως σημείωσε: «Εάν φυσικά εξελιχθούν όλα κατ’ ευχήν και δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις μετά την χαλάρωση των μέτρων»...

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει πως υψηλόβαθμό κυβερνητικό στέλεχος φαίνεται να μην αποδίδει τα αναμενόμενα, κάτι που «έχουν σημειώσει και ο Νίκαρος και κάποιοι υπουργοί του»;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X