ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το διαβατήριό μας για τον διασυρμό

= ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τελικά τα κυπριακά διαβατήρια μάς άνοιξαν τον δρόμο του διασυρμού διεθνώς, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας δαχτυλοδείχνει ως καταχραστές της ευρωπαϊκής υπηκοότητας την οποία βγάλαμε στο ξεπούλημα.

Από την αρχή μας το έλεγαν ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έπρεπε να τροποποιηθεί ή και να κλείσει αλλά εμείς τον χαβά μας. Τα εκατομμύρια έρρεαν άφθονα και όλα ήσαν χαρωπά. Βρήκαμε και την δικαιολογία ότι το πρόγραμμα ενίσχυσε την οικονομία και την ανάγκη μας για ρευστό, που δεν ήταν ψέμα. Μαζί με αυτά, όμως, ενίσχυσε και κάποιους άλλους. Λίγους, λίγους αλλά τους ενίσχυσε πολύ.

Και στις Βρυξέλλες άρχισαν να διαμαρτύρονται, να δυσανασχετούν, να καταγγέλλουν μέχρι και να απειλούν. Εμείς ξανά τον χαβά μας. Τα εκατομμύρια συνέχισαν να ρέουν άφθονα και πάλι ήσαν όλα χαρωπά. Τόσο χαρωπά που δεν μπορούσαμε πια να κρύψουμε τη χαρά μας και μας πήραν χαμπάρι και οι... εχθροί. Δημοσιεύματα έδιναν και έπαιρναν αλλά η κατάσταση ήταν ως ένα βαθμό ελεγχόμενη. Ύστερα ήρθε το Al Jazeera...

Το οποίο έδωσε και εικόνα και ήχο στον εφιάλτη. Τα χαρωπά ανθρωπάκια έγιναν γνωστά ανά το παγκόσμιο. Και δεν ήταν λερωμένοι επιχειρηματίες, απ’ αυτούς που όπου τους αγγίξεις λερώνεσαι. Όχι. Ήταν καθωσπρέπει μέλη της υψηλής κοινωνίας. Ο ένας δεύτερος τη τάξει στη Δημοκρατία με έτοιμες τις πατριωτικές κορώνες ανά πάσα στιγμή, αλλά και το κλείσιμο του ματιού στην πιο κατάλληλη στιγμή. Ο άλλος βουλευτής του κόμματος του λαού και μέλος στην Κεντρική του Επιτροπή. Ενός κόμματος που δεν σηκώνει κουβέντα για την τιμιότητα και την αγνότητά του. Για τους αγώνες του κατά του κεφαλαίου, των δολοπλοκιών και των οικονομικών συμφερόντων. Του κόμματος που ξιφούλκησε κατά των κυβερνώντων ότι πουλάνε χρυσά διαβατήρια και πλουτίζουν εμπορευόμενοι την κυπριακή και ευρωπαϊκή υπηκοότητα...

Και μετά την αποκάλυψη και τα πρώτα, αλλεπάλληλα σοκ, τι έγινε; Ο ένας παραιτήθηκε καθ’ υπόδειξιν του κόμματός του και αμέσως η υπόθεσή του έκλεισε για το κόμμα... Ο άλλος με μανούβρες προσπάθησε να κρατηθεί στην εξουσία όσο μπορούσε με αποχές και προτάσεις για άρση της ασυλίας του. Μέχρι που αντιλήφθηκε πως γυρισμός δεν υπήρχε και υπέβαλε διαμαρτυρόμενος μάλιστα, την παραίτησή του.

Και μετά;

Μετά το κόμμα του λαού συνέχισε να κατηγορεί τους κυβερνώντες και τον πρώην δεύτερο τη τάξει αλλά να μην βγάζει μιλιά για τον δικό του βουλευτή, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής και χορηγό του κόμματος. Λες και δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε στο κόμμα, ούτε στο εμετικό βίντεο του Al Jazeera. Με ανακοινώσεις και κύρια θέματα στα κομματικά ΜΜΕ το κόμμα του λαού μιλάει για φαγοπότι με τα χρυσά διαβατήρια, αλλά δεν αναφέρει ότι το μοναδικό φαγοπότι που έχει οπτικογραφηθεί είναι αυτό του δικού του στελέχους. Ότι κάποιες από τις πολλές χιλιάδες που εισέρρευσαν στα ταμεία του χορηγού του μεταφέρθηκαν και στα κομματικά ταμεία του αμόλυντου και αγνού λαϊκού κόμματος. Και συνέχισε χωρίς αιδώ την κριτική προς όλους τους υπόλοιπους και χωρίς μια κουβέντα για τον δικό του.

Και μετά;

Μετά ήρθε ξανά η Ευρώπη, αηδιασμένη με όσα έδειξε η κάμερα και είπε ότι δεν πάει άλλο. Η Κομισιόν άρχισε χθες τη διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου και της Μάλτας για τα επενδυτικά τους προγράμματα μέσω πολιτογραφήσεων. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως στην προσπάθεια της ΕΕ για καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος δεν μπορούν να υπάρχουν «αδύναμοι κρίκοι» που να πωλούν ευρωπαϊκά διαβατήρια. Και μας έδωσαν δύο μήνες διορία για να απαντήσουμε γραπτώς στην επιστολή της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα που συγκρούεται με θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, όπως αναφέρουν και μας καταγγέλλουν για πράξεις που δεν συνάδουν με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας και υπονομεύουν την ακεραιότητα του καθεστώτος της ενωσιακής ιθαγένειας. Με λίγα λόγια μας έβαλαν στην Ένωση, παρά το μέγα πολιτικό πρόβλημα και εμείς τους πουλήσαμε. Στην κυριολεξία όμως.

Και μετά;

Μετά θα δούμε την απάντηση της κυβέρνησης και μπορεί να κλάψουμε, μπορεί και να γελάσουμε. Μπορεί και να μας πιάσει το γελόκλαμα.

Πριν όμως συμβεί αυτό θα μας συμβεί κάτι χειρότερο. θα παρακολουθήσουμε αύριο στο ευρωκοινοβούλιο τους εκπροσώπους της Ένωσης να μας καταγγέλλουν, να μας προσβάλλουν και να μας λοιδορούν ως κλέφτες και λωποδύτες. «Σοβαρές απειλές για την ασφάλεια μέσω των πωλήσεων διαβατηρίων και θεωρήσεων της ΕΕ σε εγκληματίες», είναι ο τίτλος στην ατζέντα της Ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου. Ένας τίτλος που από μόνος του θα έπρεπε να φέρει παραιτήσεις. Αμ, δε... Αντί για παραιτήσεις η συμμορία ανασκουμπώνεται και ζητά νέο σχέδιο. Και ψάχνει ήδη να βρει τα παραθυράκια πριν ακόμα αυτό υπάρξει. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση