ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το φάντασμα της ύφεσης και ο εορτασμός του Πάσχα

= ΤΡΙΤΗ 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Θα καταφέρει ο Νίκαρος με διακριτική διπλωματία να πετύχει το... ακατόρθωτο; Να μεταφέρει ακόμα και το Πάσχα; Εννοώ την ημερομηνία για τον πάνδημο (λέμε τώρα) εορτασμό.

Όπως ακούω η πρώτη προσέγγιση με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν θετική αφού οι επιλογές είναι μόνο δύο: Είτε να μην εορταστεί φέτος το Πάσχα και να το περάσουμε όλοι στα σπίτια μας ή να μεταφερθεί η ημερομηνία εορτασμού με την ευχή να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για τον εορτασμό του. Περισσότερα για το θέμα αναμένονται πολύ σύντομα. Πιθανόν σήμερα ή αύριο...

Σημειώνεται πως αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι το τέλος Απριλίου. Η εισήγηση η οποία αναμένεται να κάνει ο Νίκαρος προς τον Αρχιεπίσκοπο είναι να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ελλάδας. Δηλαδή η Θεία Λειτουργία να τελεστεί ανήμερα του Πάσχα σε όλους τους ιερούς ναούς αλλά κεκλεισμένων των θυρών λόγω των περιοριστικών μέτρων και να γίνει μεταφορά του «επίσημου» εορτασμού στην 27η Μαίου, ημέρα απόδοσης της εορτής. Εάν η κατάσταση το επιτρέψει λαός και κλήρος θα μπορέσουν στις 27 Μαίου να γιορτάσουν το Πάσχα με Λετουργία στους Ιερούς Ναούς... 

Το φάντασμα της οικονομικής ύφεσης επιστρέφει όλο και πιο απειλητικό λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκόσμια. Για την Κύπρο με τις πολύ πρόσφατες μνήμες και τις επιπτώσεις της κρίσης που περάσαμε να βρίσκονται ακόμα στην καθημερινότητά μας, πολλοί είναι που μιλούν για ένα ενδεχόμενο «νέο εφιάλτη». Γίνεται λόγος για επιστροφή σεναρίων του 2013 και ίσως χειρότερα «αν δεν ληφθούν έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα».Εργοδότες και εργοδοτούμενοι αντιλαμβάνονται κάθε μέρα και περισσότερο την κρισιμότητα της κατάστασης και κρέμονται από τα χείλη των πολιτικών και του υπουργού Οικονομικών. Ωστόσο δεν ακούνε ούτε κοινή γλώσσα να έχουν, ούτε συγκεκριμένα μέτρα να συμφωνούν. Σήμερα οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσουν τις προτάσεις και εισηγήσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις δύο δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις τράπεζες για παραχώρηση δανείων αλλά και για την ενίσχυση της ρευστότητας του κράτους. Όπως μαθαίνω ο ΥπΟικ Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει δώσει οδηγίες για άμεση εξέταση και αξιολόγηση των προτάσεων για πιθανότητα ένταξης αρκετών από αυτών στα κυβερνητικά πλάνα. Αυτό εξάλλου υποσχέθηκε και στους κομματάρχες και τους εκπροσώπους τους με τους οποίους συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες. 

Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφέρουν πως το νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις των 2 δισεκατομμυρίων ουσιαστικά στηρίζεται μόνο από τον ΔΗΣΥ και αναγκαστικά θα πρέπει να τροποποιηθεί ή να «αναδομηθεί εντελώς». 

Αύριο αναμένονται νεότερα επί του θέματος καθώς τα κόμματα έκαναν πολλές και σοβαρές προτάσεις, από την άντληση χρημάτων μέσω εσωτερικού και εξωτερικού δανεισμού μέχρι και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δοθούν οι ενισχύσεις και πιθανόν χορηγίες σε εταιρείες και εργαζόμενους. 

«Είναι περίοδος για πολύ γερά νεύρα για όλους και κυρίως για τον υπουργό Οικονομικών» σχολίαζε χθες γνωστός βουλευτής ο οποίος υποστηρίζει πως από τη στιγμή που υπάρχει κοινή ανάγκη για κοινά προβλήματα, μπορούν να ληφθούν κοινές, συναινετικές αποφάσεις και να εκτελεστούν σύντομα πριν μας προσπεράσουν για άλλη μια φορά τα γεγονότα».

Ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό λόγω της πανδημίας είναι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως τα έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά). Όπως ακούω αύριο αναμένεται εξέταση αυτής ειδικά της πτυχής σε σύσκεψη στον Λόφο υπό την προεδρία του ίδιου του Νίκαρου και η εξαγγελία χορηγιών για όλα τα ΜΜΕ. Σημειώνεται πως στα κατεχόμενα μεγάλος αριθμός εφημερίδων έχει αναστείλει την έντυπη έκδοσή τους και λειτουργούν μόνο διαδικτυακά. 

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση