ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το μεγάλο ξεκαθάρισμα σε Νέα Υόρκη και Λευκωσία

= ΤΡΙΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ημέρα ξεκαθαρίσματος η σημερινή για μεγάλα ανοικτά μέτωπα, τόσο εντός όσο και εκτός. Εκτός, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών δίνεται η μεγάλη μάχη για νέα διαδικασία για το Κυπριακό και εντός θα υπάρξει νέα αναμέτρηση δυνάμενων μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της διυπουργικής dream team του Healthy.

Στη Νέα Υόρκη αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα οι προθέσεις των εγγυητριών δυνάμενων για το τι μέλλει γενέσθαι με το Κυπριακό. Στη διαδικασία δηλαδή γιατί για τη λύση του έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Έμπειρος διπλωμάτης μου ανέφερε χθες πως η δική του εκτίμηση έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο και για την απόφαση Γκουτέρες για νέα διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. "Εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα νέα πρωτοβουλία αφού η συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη είναι την Παρασκευή και η συνάντηση με τον Ακιντζί το Σάββατο, τη μέρα που ο Αναστασιάδης επιστρέφει στην Κύπρο" μου ανέφερε.

Η τριμερής των εγγυητριών γίνεται όπως ακούω με πρωτοβουλία του Κοτζιά, "με τον οποίο ο Χριστοδουλίδης τα πάει μια χαρά" και θα φιλοξενηθεί από την Βρετανία, στα γραφεία της στον ΟΗΕ. οι Υπουργοί Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ανταλλάξουν για πρώτη φορά σε κοινή σύσκεψη απόψεις για το Κυπριακό κάτι που εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Όπως μου έλεγε η πηγή μου η σημαντικότητα της τριμερούς δεν οφείλεται μόνο στο ότι αυτή κατέστη δυνατή, αφού η προηγούμενη ήταν επί... Αγγλοκρατίας, αλλά και για την ουσία της. "Είναι σαφές ότι η τριμερής, αν και ανεπίσημη θα αγγίξει για πρώτη φορά, σοβαρά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων το οποίο είναι αυτή τη στιγμή το κύριο αγκάθι για συνέχιση των συνομιλιών".
Η συγκυρία του να βρίσκονται όλοι οι πρωταγωνιστές στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών θεωρείται ιδανική, εάν πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

Η πηγή μου επέμεινε πως "σήμερα και το αργότερο αύριο ξεκαθαρίζουν όλα, αφού την Τετάρτη ο Ερντογάν θα φύγει".
Διπλωμάτες φέρονται αισιόδοξοι για αναστροφή του κλίματος και τη δρομολόγηση εξελίξεων "ενώ αρχικά ήσαν όλοι μουδιασμένοι", όπως μου λέχθηκε.

Στη Λευκωσία οι εξελίξεις στην Δημόσια Εκπαίδευση μονοπωλούν το ενδιαφέρον αφού σήμερα αναμένεται να είναι η μέρα της κρίσεως. Η διυπουργική επιτροπή που όρισε ο Healthy Nic συναντιέται στις 11 το μεσημέρι στο γραφείο του Χαμπιαούρη με τους ηγέτες των εκπαιδευτικών. Η διυπουργική θα είναι πάντως λειψή με τη συμμετοχή μόνο των Χαμπιαούρη και Ζέτας αφού ο Καδής απουσιάζει στο εξωτερικό, όπως και ο Χριστοδουλίδης ο οποίος είχε διαδραματίσει τον δικό του ουσιαστικό ρόλο στην προσέγγιση μεταξύ των πλευρών. Ενώ η κυβέρνηση απέρριψε ουσιαστικά την πρόταση του ΔΗΚΟ, την οποία χαιρέτισαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, υπάρχουν άλλες δύο προτάσεις επί των οποίων θα γίνει εργασία: αυτής της ΣΕΚ, που η διυπουργική εγκρίνει αλλά οι εκπαιδευτικοί δεν ευνοούν και πολύ και η πρόταση από τους Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης. Αυτή φαίνεται να είναι τελικά το αποκούμπι όλων και θα προσπαθήσει η κάθε πλευρά να την... εμβολιάσει με τις δικές της θέσεις.

Ανώτερος κρατικός λειτουργός σχολίαζε χθες πως "ο εμβολιασμός είναι θετικός αρκεί ο εμβολιαζόμενος οργανισμός να αποδεχθεί το εμβόλιο και να μην εμφανίσει καρκινώματα".

Σημείωσε όμως πως "τώρα έφθασε ο κόμπος στο κτένι, δεν υπάρχει πια χρόνος για διενέξεις με τα σχολεία και την εκπαίδευση να βρίσκονται στον αυτόματο. Σίγουρα πάνε όλοι αποφασισμένοι να βρουν λύση. Κάποιοι πάντως δεν θέλουν με τίποτε να φανεί πως τη λύση αυτή την έδωσε τελικά το ΔΗΚΟ"...

----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης μου μίλησε για λύση δύο κρατών

«Γνωρίζοντας το παρελθόν και των δύο (και γενικά των Τούρκων σε σχέση με των δικών μας), ο Τσαβόσουγλου ...»
Ελεύθερο Πνεύμα  |  19:53

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης μου μίλησε για λύση δύο κρατών

«Δυστυχώς για τον Τσαβούσογλου, κανείς δεν το πιστεύει. Είναι αναξιόπιστος!!!»
ΑΚΑ  |  10:57

Φ.Φωτίου: Ο παραλογισμός της κατοχής πρέπει να τερματιστεί

«Εσύ κύριε Φωτίου πότε θα πάς σπίτι σου? Αρκετάς είσπραξες τόσα χρόνια. »
ΑΚΑ  |  10:55

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X