ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το νέο μίνιμουμ, ο Τράγκολας και κάποιες εκπλήξεις

= ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η στήλη επιβεβαιώνεται με καθυστέρηση ενός έτους. Αναφέρομαι στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2019 με τίτλο «Μια κόντρα, ένα φλερτ και ένα νέο μίνιμουμ πρόγραμμα», το οποίο αναφερόταν στο αρχόμενο φλερτ ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ. Σας έγραφα τότε, μεταξύ άλλων, ότι κάποιοι έχουν ήδη μπει στη διαδικασία να εισηγηθούν και... ΜΟΕ μεταξύ ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ αλλά και “νέο μίνιμουμ πρόγραμμα” για να κατευνάσουν πνεύματα. Κι αυτό γιατί και στα δύο κόμματα σημειώθηκαν αντιδράσεις μετά τις συναντήσεις που είχαν Άντρος-Νικόλας συζητώντας για συνεργασία στις βουλευτικές με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές. Επεσήμανα μάλιστα ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφτασαν κοντά μου, τα δύο προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ ήταν: Πρώτο, να πείσουν τα στελέχη, μέλη και τους ψηφοφόρους τους ότι η διαμάχη που είχαν για χρόνια ήταν... άκυρη και δεύτερο να καταφέρουν να χωνέψουν το κάθε κόμμα τις θέσεις του άλλου, αφού μέχρι τώρα ήταν όχι μόνο αχώνευτες αλλά θεωρούνταν και τοξικές.

Οι αντιδράσεις τότε, κυρίως από το ΑΚΕΛ, ήταν άμεσες και καταδικαστικές, ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει στον ορίζοντα και οι συναντήσεις μεταξύ Άντρου και Νικόλα αφορούσαν άλλα θέματα. Επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε για να αντικρουστούν και άλλα σχόλια που αναφέρονταν σε προσέγγιση και συνεργασία των δύο κομμάτων.

Ένα σχεδόν έτος μετά οι πληροφορίες για το νέο «μίνιμουμ πρόγραμμα» ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ επιβεβαιώνονται χωρίς ακόμα τα δύο κόμματα να παραδεχτούν επίσημα την απόφασή τους να συνεργαστούν και ότι ουσιαστικά κάνουν την «ανάγκη ιστορία».

Η από κοινού στήριξη του ΔΗΚΟϊκού Κώστα Κόρτα ως υποψήφιου δημάρχου Αγλαντζιάς και η συμμετοχή του Νικόλα σε κηδείες επιφανών ΑΚΕΛικών (Παπαλάζαρου, Φάνη Χριστοδουλίδη) είναι μόνο μερικές από τις φανερές προσπάθειες προσέγγισης και καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης και αποδοχής. Σύμφωνα με όσα μου αποκάλυψε η κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, το δύσκολο θα είναι θα πειστεί η ηγετική ομάδα του κόμματος ότι ο Νικόλας «άλλαξε». «Ότι δηλαδή μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης και ως λύση ανάγκης θα μπορούσε, ακόμα και ως Πρόεδρος να προωθήσει λύση του Κυπριακού και οικονομικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων αρνούμενος το κεφάλαιο», όπως μου είπε.

Πάντως, ενώ οι ηγεσίες των δύο κομμάτων φαίνεται να τα βρίσκουν αργά αλλά σταθερά σε μια σειρά από θέματα, εντός των δύο κομμάτων οι αντιδράσεις συνεχίζονται αμείωτες. Ειδικά στο ΔΗΚΟ οι αντιδράσεις κάποιων στελεχών προκαλούν μεγάλη ανησυχία και είναι έντονος ο φόβος ότι μπορεί ακόμα και να χαθεί ο έλεγχος.

Έκπληξη ήταν για αρκετούς η επιβεβαίωση του τέως διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκου Τράγκολα ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές με τη Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ). Ο Τράγκολας που συγκίνησε πολλούς με τη δράση του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ιδιαίτερα στην περίοδο της εξιχνίασης των δολοφονιών του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, πολιορκήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες που και ο ίδιος επιβεβαίωσε και από άλλα κόμματα. Ωστόσο επέλεξε τελικά την πολιτική στέγη που του πρόσφερε ο Μάριος Καρογιάν. Όσο κι αν η επιλογή του προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς από κάποιους άλλους ήταν αναμενόμενη. Γνώριζαν φαίνεται παρασκήνιο που είχε διαρρεύσει τον τελευταίο καιρό σε πηγαδάκια της πολιτικής ελίτ της Λευκωσίας. Κάποιοι ήταν σίγουροι για την επιλογή του από την περίοδο που δεν κατάφερε να πείσει κάποια κόμματα για να κατέλθει ως υποψήφιος κοινής αποδοχής για δήμαρχος Αμμοχώστου. Από τα ίδια πηγαδάκια διέρρευσε και η πληροφορία πως οι μεγάλες εκπλήξεις της ΔΗΠΑ δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Μαζί με την υποσημείωση ότι κάποιες από αυτές θα καταπλήξουν πολλούς, ιδιαίτερα στο ΔΗΚΟ.

Από την άλλη στο ΔΗΚΟ φαίνεται να γνωρίζουν ή να υποψιάζονται κάποιες από τις κινήσεις της ΔΗΠΑ γι’ αυτό και άρχισαν ήδη τις ανακοινώσεις προσχώρησης στο κόμμα προσωπικοτήτων. Κάτι που όπως μου ανέφερε η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα, θα ενταθεί στις επόμενες εβδομάδες.

Μιας και μιλάμε για τις βουλευτικές, τρεις τουλάχιστον κομματάρχες πολιορκούν επιστήμονες που έγιναν γνωστοί και αγαπητοί λόγω της συμβολής τους στην ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού. Μοναδικός τους στόχος είναι να τους εντάξουν στο κομματικό τους ψηφοδέλτιο.

Παρά τις παρασκηνιακές κινήσεις αυτός που έκανε την κίνηση ματ ήταν ξανά ο πονηρός Πάφιος Φούλης. Χθες τίμησε την Επιστημονική Επιδημιολογική Ομάδα και αναφέρθηκε στα λαμπρά μυαλά των επιστημόνων που θα αποτελέσουν φάρο για την διαχείριση άλλων δύσκολων περιπτώσεων που θα παρουσιαστούν στο μέλλον...

ΚΟΥΙΖ: Ποιος δεν είδε με καλό μάτι την τρίτη συνάντηση της Σπέχαρ με τον Ακιντζί ενώ δεν έχει ακόμα συναντηθεί με τον Νίκαρο;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση