ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το ραντεβού με Γκουτιέρες, ο πιο αδύναμος κρίκος και ο Νιαζί

= ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Έντονη προεργασία για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάνει ο Ηealhty, όπως ακούω από πηγή μου που επισκέπτεται συχνά τον Λόφο. Εκτός από τη συνάντηση με τον Γκουτιέρες και τα όσα θα διαμειφθούν για το Κυπριακό, γίνεται προετοιμασία και για κάποιες άλλες, πολύ σημαντικές συναντήσεις που προγραμματίζονται.

Το σίγουρο είναι πως η τριμερής με τον Μουσταφά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί αφού ούτε συμφωνία στους όρους αναφοράς υπήρξε, ούτε και ο Γκουτιέρες είχε χρόνο, ίσως ούτε και διάθεση να εμπλακεί υπό την πίεση της Γενικής Συνέλευσης, με το Κυπριακό. Η τριμερής θα πραγματοποιηθεί μάλλον τον Οκτώβριο, μάλλον στη Γενεύη και εκτιμάται από όσα «ξέφυγαν» της Λουτ, πως ο Γκουτιέρες «θα είναι κοφτός με συγκεκριμένες ερωτήσεις στις οποίες θα αναμένει συγκεκριμένες απαντήσεις».

«Θα είναι μια διαδικασία που θα θυμίζει λίγο τον πιο Αδύναμο Κρίκο» μου ανέφερε η πηγή μου, σημειώνοντας πως «είναι κρίσιμο να μην είναι ο δικός μας αυτός που θα φύγει από τον πρώτο γύρο».

Πολύ συζητήθηκε η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ για το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Ευρωπαίου Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά. «Πρόκειται για πραγματοποίηση των προβλέψεων του Όργουελ και όχι ένα παρεξηγημένο τίτλο ενός Επιτρόπου. Το πορτοφόλιο του Έλληνα Επιτρόπου για «προστασία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού» που υιοθέτησε η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν, αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή προς την πολυπολιτισμικότητα, τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποιο «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» θα προστατεύσει δήθεν ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς και η πρόεδρος της Κομισιόν; Αυτόν που αντιλαμβάνονται οι βαθιά συντηρητικοί λευκοί άντρες Ευρωπαίοι, οι οποίοι του δίνουν μια ερμηνεία που ταυτίζεται με τη χριστιανική θρησκεία; Οι οποίοι έχουν την τάση να αποκλείουν όσους ζουν διαφορετικά και πιστεύουν διαφορετικά από αυτούς; Αν ένα νέο πορτοφόλιο είναι αναγκαίο στη σημερινή Κομισιόν είναι αυτό της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής ένταξης, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας», ανέφερε εμφαντικά στη δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ.

Η αλήθεια είναι πως για το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά ακούστηκαν σχόλια και από άλλους ευρωβουλευτές και γίνονται ενέργειες για «μερική τροποποίηση του τίτλου" ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Ωστόσο η δήλωση Κιζιλγιουρεκ προκάλεσε συζήτηση για τον επιθετικό της τόνο ιδιαίτερα κατά του Μαργαρίτη Σχοινά τον οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτηρίζει συντηρητικό και ρατσιστή.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγή μου στις Βρυξέλλες η δήλωση προκάλεσε ερωτηματικά και για το γεγονός ότι «ο Νιαζί παρουσιάζεται να μην γνωρίζει και να μην εκτιμά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, χάρις στον οποίο βρίσκεται στην Ευρωβουλή».

Η κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμα περισσότερα, μου έλεγε πως υπήρξαν αντιδράσεις και εντός του κόμματος για το ύφος της δήλωσης Νιαζί. Μάλιστα γνωστό στέλεχος υποστήριξε πως «το ΑΚΕΛ δεν χρειάζεται να ανοίξει αχρείαστα νέο μέτωπο» και ζήτησε όπως οι τοποθετήσεις του κόμματος είναι «ήπιες».

Στα μαχαίρια βρίσκονται οι δήμαρχοι των κατεχόμενων Δήμων. Η πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων έφερε ένα βήμα πιο κοντά τον διχασμό και τη διάλυση. Αιτία η προεδρία της Επιτροπής την οποία διεκδικούσε ο νέος Δήμαρχος Αμμόχωστου Σίμος Ιωάννου, χωρίς να προηγηθούν εκλογές, ως ο αντικαταστάτης του Αλέξη Γαλανού αλλά και ο Πέτρος Καρεκλάς, δήμαρχος Κυθρέας, ο οποίος τελικά εξελέγη άνευ ανθυποψηφίου, αφού ο Σίμος Ιωάννου αποχώρησε διαμαρτυρόμενος όταν η πλειοψηφία αποφάσισε τη διενέργεια εκλογών.

Την επομένη ο Δήμος Αμμοχώστου ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει τις αποφάσεις της Επιτροπής τις οποίες θεωρεί παράτυπες, επιτιθέμενος κατά «συγκεκριμένων δημάρχων» άλλων κατεχόμενων Δήμων για τις μεθοδεύσεις τους. Στην ανακοίνωση γινόταν μάλιστα αναφορά πως το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου είχε ομόφωνα αποφασίσει η προεδρία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων να δοθεί στον Σίμο Ιωάννου.
Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στους κόλπους των κατεχόμενων Δήμων και την πολεμική που βρίσκεται σε εξέλιξη, γνωστός πολιτικός στην πρωτεύουσα διερωτήθηκε προχθές «κατά πόσον οι δήμαρχοι των κατεχόμενων Δήμων δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν από το να βγάζουν ο ένας το μάτι του άλλου» και συμπλήρωσε πως δεν μπορούσε να υπάρξει «χειρότερη εικόνα σε χειρότερη στιγμή».

ΚΟΥΙΖ: Ποιος υπουργός άρχισε να προετοιμάζεται για την έξοδό του από την κυβέρνηση και μιλάει ήδη για τα επόμενα σχέδιά του;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση