ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών και τα καυτά ερωτήματα στον Healthy

= ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Στο Διοικητήριο Λεμεσού συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Αρχηγών για συζήτηση των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

-Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Τη στιγμή που οι 28, τόσοι, της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την νέα εισβολή στην ΑΟΖ, η κυπριακή πολιτική ηγεσία αποφασίζει επιτέλους να συσκεφθεί για το θέμα...

Και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, με την ΕΕ να ανακοινώνει τα μέτρα κατά της Τουρκίας και τον Ερντογάν να απειλεί για αύξηση των παράνομων δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ, η επιστολή του Μουσταφά προς τον Healthy περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση Ακιντζί θα απορριφθεί από την κυπριακή πολιτική ηγεσία και ο Healthy θα καταφέρει να εκδοθεί ομόφωνη απάντηση υπάρχουν δύο-τρία σημεία που προκαλούν μια κάποια αναστάτωση.

Πρώτο: Το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύεται με τις κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί από την ΕΕ αλλά μάλλον εντείνεται με το τουρκικό ΥΠΕΞ να εκδίδει απάντηση (σήμερα στις 2.00 τα ξημερώματα!) ότι οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν αποφασιστικά και θα αυξηθούν.

Δεύτερο: Η επιστολή Ακιντζί προς τον Healthy και τον Γκουτέρες φανερώνει πως λειτουργεί ξεκάθαρα πια ως πιόνι της Άγκυρας μιας και η πρόταση υποβλήθηκε καθ' υπόδειξη...

Τρίτο: Κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές υποστηρίζουν πως η πρόταση αν και θα πρέπει να απορριφθεί, αξίζει μελέτης και... συζήτησης. Κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει νέα εσωτερική αντιπαράθεση η οποία ίσως και να έχει την έναρξή της σήμερα στο Συμβούλιο Αρχηγών.

Το τέταρτο και πολύ σημαντικό σημείο αφορά στη διαχείριση του θέματος στο μέλλον με την Τουρκία να παρανομεί εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ερωτήματα που αφορούν τη μελλοντική διαχείριση είναι δύο: α) Ποια άλλα μέτρα μπορεί να αποφασίσει η ΕΕ ίσως και άλλοι και κατά πόσον αυτά θα είναι αποτελεσματικά, και β) Τι θα συμβεί εάν η Τουρκία εντοπίσει ποσότητες υδρογονανθράκων κατά τις παράνομες γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ;

 

Ασφαλώς υπάρχουν και πολλά άλλα ερωτήματα που θα απασχολήσουν σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Healhty. Ωστόσο χθες από το περιβάλλον πολιτικού αρχηγού διέρρεε το ερώτημα κατά πόσο θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μελέτη της κατάστασης από ειδικούς και σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν μπροστά τους συγκεκριμένες προτάσεις για τοποθέτηση ή και έγκριση.

 

Όπως ακούω από πηγή μου σε δύο τουλάχιστον κόμματα ενώπιον του Healthy θα τεθεί και το δείπνο με τον Οζερσάι με συγκεκριμένα και "καυτά" ερωτήματα και θα ζητηθούν εξηγήσεις.

Επιπλέον, ένας τουλάχιστον πολιτικός αρχηγός, θα θέσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφασίστηκαν κατά της Τουρκίας από την ΕΕ με την υπόδειξη ότι αυτά είναι πολύ κατώτερα των περιστάσεων και ότι δεν πρόκειται να κάμψουν την τουρκική προκλητικότητα. Ο ίδιος αναμένεται να θέσει και το ερώτημα “που βρίσκονται όλοι αυτοί που θα προστάτευαν την κυπριακή ΑΟΖ από τις επεμβάσεις της Τουρκίας, όπως διαβεβαίωνε το κυβερνητικό στρατόπεδο;”

 

Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην “Κ” επιβεβαίωσε αυτό που κυκλοφορούσε ως φήμη για την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια. Ότι δηλαδή με παρέμβαση της οικογένειας του μακαριστού τέως Προέδρου δεν παρευρέθηκε στην νεκρώσιμη τελετή, αφού επιλέχθηκε η εξόδιος ακολουθία να τελεστεί από τον Μητροπολίτη Κύκκου. Σημειώνεται πως με απόφαση της οικογένειας δεν επετράπη στον Αναστασιάδη “να πει ούτε μία λέξη ως Πρόεδρος” ενώ στην ταφή, αντί για τον εθνικό ύμνο τα μεγάφωνα μετέδιδαν τον ύμνο της τρίτης διεθνούς.

Δημοσιογράφος που σχολίαζε τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στην “Κ” και τα προαναφερθέντα διερωτήθηκε: “Τελικά ποιος είναι που χωρίζει τον λαό με τους αποκλεισμούς και τους συμβολισμούς που επιλέγει;”.

 

 

 


----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Ο δημοσιογράφος που δήθεν διερωτάται ποιος διχάζει το λαό μάλλον σε άλλο πλανήτη ζούσε τα τελευταία χρόνια. Δεν γίνεται να μην άκουσε ποτέ τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του αρχιεπισκόπου η ακόμη να μην πρόσεξε την παντελή έλλειψη σεβασμού προς τον τέως πρόεδρο.

leo
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε δάνειο 2% για αναπηρία να πληρώσετε τα έξοδα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
gregio  |  17:54

Οι εθνικές μας καταστροφές

«πάρτε δάνειο 2% για άτομα με αναπηρία επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  17:53

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε 2% δάνειο με αναπηρία για την πληρωμή ιατρικών εξόδων επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com ...»
selsumat@gmail.com  |  17:52

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση