ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεκλογικό «επίπεδο»

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Ενώ όλοι θα περίμεναν ότι ο προεκλογικός για τις εκλογές του 2018 θα ήταν έντονος και θορυβώδης πιστεύω θα συμφωνούσατε μαζί μου ότι έχει την εξής ιδιομορφία: γενικά είναι άτονος και αδιάφορος για τον πολύ κόσμο αλλά από επίπεδο κτύπησε δάπεδο με νέες τακτικές και συμπεριφορές. Οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους δεν μας έχουν – ακόμα τουλάχιστον – βομβαρδίσει με αμέτρητα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ όπως άλλες φορές και δεν είναι έντονη η αφισοκόλληση επίσης. Όμως έχουμε νέα «ήθη» και «έθιμα» που πρέπει να μας προβληματίσουν.

Πρώτο και κυριότερο, οι καταγγελίες δύο και όχι μόνο ενός υποψηφίων στην εφημερίδα μας ότι κάποιο επιτελείο αλλού υποψηφίου προσπάθησε να τους εξαγοράσει για να αποσυρθούν, αφού θεωρούσαν ότι αντλούσαν ψήφους από τη δική τους «δεξαμενή» ψηφοφόρων. Τόσο ο Χρίστος Χρίστου υποψήφιος του ΕΛΑΜ όσο και ο Γιώργος Λιλλήκας «φωτογράφισαν» συγκεκριμένο επιτελείο και υποψήφιο. Φυσικά, όπως σχολίασε πολύ εύστοχα και ο Γιώργος Κασκάνης στο δελτίο του Alpha «σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν γραπτές ενδείξεις και χαρτόσημα». Το θέμα είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν ποιους φωτογραφίζουν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι αλλά το θέμα μένει εκεί αφού πρακτικά δεν μπορεί να γίνει κάτι. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο θα έπρεπε να μην το αναφέρουν καν αφού ήταν αναμενόμενο το συγκεκριμένο επιτελείο να το διέψευδε και να τους άφηνε εκτεθειμένους, είτε ότι λένε ψέματα είτε ότι συκοφαντούν. Δεν ανοίγεις δημόσια ένα τέτοιο θέμα, με μια τόσο σοβαρή καταγγελία, χωρίς να ξέρεις πώς θα το συνεχίσεις. Όμως μιλάμε για πολύ σοβαρό θέμα από ηθικής πλευράς. Αν η εξαγορά μιας ψήφου από ένα απλό ψηφοφόρο είναι παράνομη και τιμωρείται , το να προσεγγίζονται δύο υποψήφιοι για να αποχωρήσουν από την «κούρσα» προσφέροντας τους εκατομμύρια και υπουργικές θέσεις είναι σκανδαλώδες. Είναι πρωτοφανές. Είναι κάτι που δείχνει πόσο σαθρή είναι η παρούσα προεκλογική εκστρατεία.

Δεύτερον: θυμάστε άλλη προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία οι ψηφοφόροι δέχτηκαν τόση προσωπική ενόχληση στα κινητά τους; Η επίτροπος προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναγκάστηκε πολλές φορές να παρέμβει και προσπάθησε με πρόστιμα να συνετίσει τα επιτελεία. Στα social media ο «πόλεμος» είναι ανελέητος σε διάφορα γκρουπ με ανήθικες προσωπικές επιθέσεις σε όσους σχολιάζουν και προσπαθούν με τον τρόπο τους να στηρίξουν τον ένα ή άλλο υποψήφιο. Όταν είσαι στα social media νιώθεις σαν να είσαι σε ένα παράλληλο ανθρωποφαγικό σύμπαν όπου ο προεκλογικός αγώνας γίνεται μέχρι εσχάτων ενώ αν κλείσεις τον υπολογιστή ή κινητό και πας σε μια καφετέρια κανείς σχεδόν δεν ασχολείται. Δεν έλειψαν φυσικά και σε αυτό τον προεκλογικό και οι χωρίς μέτρο προεκλογικές υποσχέσεις για αυξήσεις και παροχές σε σημείο που σε κάνουν να απορείς πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά και πώς είναι δυνατόν να κοροϊδεύουν ακόμα τον λαό με «κούφιες» υποσχέσεις. Δεν έχετε βαρεθεί τα κλισέ συνθήματα για «αλλαγή», «αξιοπιστία», «πρόοδο» κτλ; Είδαμε – είδατε ποτέ τα συνθήματα να μετουσιώνονται σε πράξεις; Αντιθέτως βλέπουμε μια προεκλογική εκστρατεία σε αμηχανία. Το θετικό ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουμε τελειώσει με αυτήν και ελπίζουμε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει μακριά από πόλωση, ψεύτικα συνθήματα και σαθρές καταστάσεις μια ανοδική πορεία ανάπτυξης που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής κάθε Κύπριου επί της ουσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40
X