ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ας μιλήσουμε για την ταπείνωση

Aκόμα και σήμερα, η κοινωνία εστιάζει στα στερεότυπα που συνοδεύουν το φύλο και όχι στην αξιέπαινη καριέρα που μπορεί να έχει μια γυναίκα

Ανατρέξτε σε εφημερίδες, περιοδικά που έχετε κατά καιρούς διαβάσει ή ακόμα και σε εκπομπές που έχει τύχει να παρακολουθήσετε στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο. Είμαι βέβαιη, ότι θα μπορείτε να ανακαλέσετε φράσεις όπως «γυναίκα επιχειρηματίας», «γυναίκα πιλότος» «γυναίκα πρόεδρος» τέλος πάντων σε οτιδήποτε εμπεριέχει ισχύ συνήθως λαμβάνει κανείς μόνο την ιδιότητα, σε οτιδήποτε στο μυαλό μας θεωρείται λιγότερο ισχυρό παίρνει τον προσδιορισμό, δηλαδή, γυναίκα επιχειρηματίας και όχι σκέτο επιχειρηματίας. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα τα έμφυλα στερεότυπα διατηρούνται πολύ έντονα διαμορφώνοντας υποσυνείδητα στο μυαλό μας ότι οι γυναίκες είναι αδύναμα όντα συγκριτικά με τους άντρες. Ίσως και για αυτό, οι νέες γενιές θέλουν να απαλλαχτούν από τον προσδιορισμό του φύλου.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, η κοινωνία εστιάζει στα στερεότυπα που συνοδεύουν το φύλο και όχι στην αξιέπαινη καριέρα που μπορεί να έχει μια γυναίκα. Το ίδιο ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και στους χώρους εργασίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πάρα πολύ λίγα άτομα εστιάζουν στις ικανότητες, εμπειρίες και γνώσεις των γυναικών ενώ πάρα πολλά στην εμφάνιση και τα εξωτερικά τoυς χαρακτηριστικά. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι άντρες ομιλητές δεν δέχονται με την ίδια ευκολία ερωτήσεις από γυναίκες συγκριτικά όπως θα αποδέχονταν από άντρες συνομιλητές. Μάλιστα, θα θεωρήσουν ότι η γυναίκα συνομιλητής τούς διέκοψε ενώ αντίστοιχο σχόλιο δεν θα έκαναν σχεδόν ποτέ σε έναν άντρα συνομιλητή. Στη γραμμή αυτή, θυμάμαι πριν λίγους μήνες, παρακολουθούσα περιμένοντας, έξω από τον οδοντίατρο μου μια ενημερωτική εκπομπή στην τηλεόραση εκεί. Ο άντρας δημοσιογράφος–παρουσιαστής της εκπομπής δεν έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο σε φιλοξενούμενη βουλευτή να μιλήσει, συγκριτικά με τους άντρες βουλευτές που βρίσκονταν στο στούντιο και μάλιστα στο τέλος της έκανε και υποδείξεις, μόνο που δεν της κούνησε το δάχτυλο. Ένιωσα την ταπείνωση εκ μέρους της και η πρώτη μου αντίδραση ήταν να ψάξω να την βρω στα κοινωνικά δίκτυα και να της στείλω ένα προσωπικό μήνυμα λέγοντας της να μην επιτρέψει ξανά να της συμπεριφερθεί κανείς με αυτό τον τρόπο.

Θυμάμαι επίσης σε μια εκδήλωση πέρυσι σ ένα πηγαδάκι δημοσιογράφων στο οποίο έτυχε να στέκομαι και εγώ, καθώς συζητούσαμε όλοι μαζί περνούσε από δίπλα μας ένα πολύ υψηλά ιστάμενο πολιτικό πρόσωπο, σταμάτησε έκανε χειραψία με όλους τους άντρες δημοσιογράφους και εμένα μου χάιδεψε το κεφάλι όπως κάνουμε στα μικρά παιδιά! Δεν ήταν σεξουαλική παρενόχληση αλλά ήταν η απόλυτη ταπείνωση και αφορούσε ξεκάθαρα το γεγονός ότι ήμουν η γυναίκα της παρέας. Για αυτή την ταπείνωση οφείλουμε όλοι να μιλήσουμε. Όταν αρχίσουμε να μιλάμε για αυτήν τότε όλοι θα αρχίσουν να γίνονται πιο προσεκτικοί με τα στερεότυπα που κουβαλούν και η κάθε τους συμπεριφορά και αντίδραση θα γίνεται πλέον με μεγαλύτερη ευσυνειδησία.

Χρειαζόμαστε ένα άλμα για να καταρρίψουμε τα στερεότυπα του φύλου κάνοντας την αρχή με το να μιλάμε ανοιχτά και ξεκάθαρα για αυτή την ταπείνωση όταν μας συμβαίνει. Μιλώντας ανοιχτά για αυτά τα θέματα χωρίς διενέξεις και ακραίες αντιδράσεις συμβάλουμε στη συνειδητοποίηση τους από την κοινωνία. Μια κοινωνία απαλλαγμένη από τέτοια στερεότυπα συμβάλει δυναμικά στη μεγαλύτερη ισότητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα κράτος να προοδεύει.

Τα επιτεύγματα και οι ικανότητες των ανθρώπων δεν έχουν φύλο και η ταπείνωση άλλων ανθρώπων δεν είναι δικαίωμα κανενός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ