ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτική ακεραιότητα

Αυτή την εβδομάδα, η κοινωνία της Κύπρου επιβεβαιώθηκε για όλες τις υποψίες που είχε για την διαπλοκή και την διαφθορά Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων σε αυτό τον τόπο. Για το σαθρό αυτό σύστημα και για το γεγονός ότι κυβερνιόμαστε από μια ομάδα απατεώνων, την οποία βέβαια, ευθυνόμαστε και εμείς με την ψήφο μας ή την αποχή μας για τις θέσεις εξουσίας που τους επιτρέψαμε να κατέχουν όλοι αυτοί.

Οι δυο παραιτήσεις εύχομαι να είναι η αρχή και να ξεκινήσει η διάλυση αυτού του αποστήματος στο οποίο οφείλεται η κατάντια της χώρας. Εύχομαι τα πράγματα να μην κοπάσουν, με την παραίτηση των δυο βουλευτών. Δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο. Είναι πολλοί με εξουσία στα χέρια τους και υψηλές θέσεις στο δημόσιο που εμπλέκονται στα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων αλλά και άλλων σκανδάλων στη χώρα μας. Για αυτό και ενθαρρύνω όλους τους πολίτες, να μην ξανακαθίσουν αναπαυτικά στους καναπέδες τους μέχρι να διαλυθεί αυτό το απόστημα και εφαρμοστούν όλες οι συστάσεις που μας έχει κάνει η GRECO μέχρι σήμερα.

Η Κύπρος είναι μέλος της Ομάδας Κρατών κατά της διαφθοράς GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης από την 1η Μαΐου 1999. H GRECO στοχεύει στη καταπολέμηση της διαφθοράς μέσα από την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των κρατών με βάση τις αρχές και τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η GRECO τα τελευταία χρόνια μάς κάνει πάρα πολλές συστάσεις που αφορούν τα ΠΕΠ και τα μέλη του κοινοβουλίου. Σε μια από τις τελευταίες εκθέσεις, μάλιστα, στις 16 συστάσεις για την Κύπρο, οι μισές από αυτές αφορούσαν την βουλή και οι υπόλοιπες την δικαστική εξουσία. Θα παραθέσω εδώ τις συστάσεις που αφορούν την βουλή με σκοπό να τις θυμούμαστε και να επιμένουμε καθημερινά να υιοθετηθούν και να μπουν άμεσα σε εφαρμογή! Αυτές είναι:

1. Όλες οι μορφές αμοιβής και ωφελημάτων που λαμβάνονται από τα μέλη της βουλής (από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές) να υπόκεινται σε ξεκάθαρους κανονισμούς, επαρκή έλεγχο και δημόσια διαφάνεια.
2. Ο κώδικας ηθικής/ συμπεριφοράς για μέλη της βουλής να υιοθετηθεί καλύπτοντας διάφορες περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων.
3. Τα προληπτικά μέτρα εναντίον της σύγκρουσης συμφερόντων αναφορικά με μέλη της βουλής, να ενισχυθούν γραπτώς και να αφορούν ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων που μπορούν να προκύψουν κατά την διάρκεια κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
4. Δημιουργία σταθερών κανόνων για την επεξεργασία αποδοχής δώρων, φιλοξενίας ή άλλων ωφελημάτων από μέλη της βουλής και επιστροφής των δώρων που θεωρούνται μη αποδεκτά.
5. Δημιουργία κανόνων για την αλληλεπίδραση των μελών της βουλής με τρίτα μέρη.
6. Δημιουργία διαδικασίας δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων, εξασφαλίζοντας ότι όλων των μορφών περιουσιακά στοιχεία, εισοδήματα και υποχρεώσεις πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο δηλώνονται στην ορθή τους αξία, οι δηλώσεις αυτές να γίνονται δημοσίως και να υποβάλλονται στο αρμόδιο εποπτικό σώμα.
7. Δημιουργία ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού που θα παρακολουθεί τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων.
8. Οι κοινοβουλευτικές αρχές οφείλουν να αναπτύξουν μια πολιτική ακεραιότητας για αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων και κινδύνων παρόμοιων ελλειμμάτων σε σχέση με τα μέλη της βουλής.

Αυτές λοιπόν οι συστάσεις, πρέπει να είναι καθημερινά στις απαιτήσεις μας ως πολίτες αυτής της χώρας. Πάρα πολλά ΠΕΠ στη βουλή αλλά και αλλού, ξεκινώντας από το ανώτατο αξίωμα της χώρας, δηλαδή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και πολλοί Υπουργοί, διατηρούν γραφεία που πουλούν διαβατήρια σε εγκληματίες ή μη, κοροϊδεύοντας το λαό ότι τάχα δεν έχουν σχέση με τα οικογενειακά τους γραφεία, την ίδια όμως ώρα που χρησιμοποιούν τα αξιώματα τους για την προσέλκυση πελατών. Αυτοί όλοι πρέπει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους άμεσα και να πάψουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Είναι σύγκρουση συμφερόντων και φέρουν τεράστια ευθύνη στο διασυρμό της χώρας αλλά και την αναξιοκρατία.

Όσο αυτοί θα κάθονται στις καρέκλες, εμείς θα είμαστε στους δρόμους να τους δείχνουμε την έξοδο. Η πολιτική ακεραιότητα είναι μονόδρομος και είναι ώρα ο λαός να έχει τον τελευταίο λόγο σε όλο αυτό το φιάσκο!