ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το τελευταίο άρθρο

Του Χάρη Γεωργιάδη

Του Χάρη Γεωργιάδη

Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο στο πλαίσιο της τακτικής μου αρθρογραφίας από τις στήλες της κυριακάτικης «Καθημερινής». Η πρόσκληση που είχα λάβει από την εφημερίδα, πριν από έναν χρόνο, ήταν καλοδεχούμενη. Είχα πάντοτε την άποψη ότι αποτελεί υποχρέωση όσων έχουν συμμετοχή στα κοινά να καταθέτουν τις απόψεις τους και να αποτυπώνουν με σαφήνεια το στίγμα τους. Βεβαίως, κάποιος μπορεί να πει ότι η τακτική αρθρογραφία ή το συγγραφικό έργο εκ μέρους των πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την εποχή των κοινωνικών δικτύων που έχουν περιορίσει την πολιτική παρέμβαση στις ατάκες και στα φωτογραφικά στιγμιότυπα. Υπάρχουν και άλλοι που, πολύ απλά, αποφεύγουν την τοποθέτηση πάνω στα επίμαχα ζητήματα. Που δεν συμμετέχουν με τρόπο ουσιαστικό και περιεκτικό στο δημόσιο διάλογο από φόβο μήπως προκύψει διαφωνία ή δυσαρέσκεια από μερίδα του εκλογικού σώματος. Που μένουν μακριά από τις δύσκολες αποφάσεις και τα δύσκολα θέματα και περιορίζονται σε μια προβολή της εικόνας και του «ανθρώπινου προσώπου». Ποτέ δεν ήμουν αυτής της προσέγγισης. Ποτέ δεν με απασχόλησε η διαφωνία. Για εμένα, η έκφραση άποψης είναι ταυτισμένη με τη δημοκρατία και την πολιτική συμμετοχή. Και η αρθρογραφία ήταν μια καλή ευκαιρία παρέμβασης.

Στο πρώτο μου άρθρο από αυτή τη στήλη, πριν από έναν χρόνο, είχα μάλιστα εκφράσει τη θέση ότι και ο «Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να έχει καθαρές θέσεις ακόμη και για δύσκολα ή ευαίσθητα θέματα, αλλά η καθαρότητα των θέσεών του δεν πρέπει να τον οδηγεί στα άκρα. Εξάλλου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ποτέ δεν ήταν κόμμα ακραίο. Ούτε όμως είναι κόμμα κεντροαριστερό, όπως κάποιοι θα τον ήθελαν. Πρέπει, για παράδειγμα, χωρίς δισταγμό να υποστηρίξει μια καθαρή και αυστηρή πολιτική σε σχέση με την ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση, ως αντίβαρο στις ακρότητες της ακροδεξιάς αλλά και στις ανευθυνότητες της Αριστεράς. Ανάλογη πρέπει να είναι η στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά μας θέματα. Πολλοί επικαλούνται την κληριδική παράδοση αλλά λίγοι προβαίνουν σε μια σωστή ερμηνεία αυτής της πολιτικής. Η πολιτική Κληρίδη ποτέ δεν περιοριζόταν σε μια ετοιμότητα συμβιβασμού. Αντιθέτως, χαρακτηριζόταν από προσεκτικές και μεθοδικές κινήσεις στη σκακιέρα, που αποσκοπούσαν στον επηρεασμό και μεταβολή της τουρκικής πολιτικής. Πρέπει με ανάλογο τρόπο να λειτουργήσουμε σήμερα. Να μείνουμε μακριά από τη δογματική άρνηση και τα συνθήματα, μακριά όμως και από ωραιοποιημένες και απλουστευμένες προσεγγίσεις που ουσιαστικά θεωρούν την Τουρκία ως έτοιμη για λύση και τη δική μας συναίνεση ως το μόνο που απομένει». Αυτή ήταν και παραμένει η άποψή μου. Στα θέματα της οικονομίας είχα την ευκαιρία, ως υπουργός Οικονομικών για επτά σχεδόν χρόνια, να καταθέσω το αποτύπωμά μου με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα υπήρχε συμφωνία εκ μέρους όλων, ούτε και το είχα επιδιώξει. Τις εντονότερες επικρίσεις τις δέχθηκα από τους οπαδούς της επιπόλαιης γραμμής Βαρουφάκη που ήθελαν να σχίσουμε τα μνημόνια. Αν σχίζαμε, όμως, τα μνημόνια σίγουρα θα τα ξαναγράφαμε με πολύ πιο οδυνηρούς όρους, όπως συνέβη δυστυχώς στην Ελλάδα. Και εάν δεν παραμέναμε σταθεροί στην πολιτική μας γραμμή, εάν δεν λαμβάναμε κάποιες δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, σίγουρα δεν θα ήταν σήμερα η χώρα μας σε θέση να εφαρμόζει πολιτικές που παρέχουν καθοριστική στήριξη στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις και οι οποίες κρατούν όρθια την οικονομία μας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύντομα θα κληθούμε ως πολίτες να δώσουμε προσανατολισμό και κατεύθυνση στην πατρίδα μας. Οι προκλήσεις των τελευταίων ετών έχουν επιβεβαιώσει ότι τις διεξόδους τις προσφέρει ο ορθολογισμός, η σύνεση και η διάθεση για λήψη δύσκολων αποφάσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε. Μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Ανοίγοντας την παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού σε νέα στελέχη. Εκπροσωπώντας τους συμπολίτες μας που επιζητούν σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ