ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπάρχει και αυτή η Λεμεσός.

της Μαρίνας Γλυκή Χατζημανώλη

Με την ανάληψη του αξιώματος της Δημοτικής Συμβούλου Λεμεσού το 2016, μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στην Επιτροπή Περιφερειακής Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λεμεσού. Συμμετοχή που στην πορεία αποδείχθηκε μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για ουσιαστική προσφορά στα κοινά. Μέσα στα πλαίσια συσκέψεων με τα συνοικιακά συμβούλια που κάλυψαν όλη τη Λεμεσό, γνώρισα, αφουγκράστηκα και βίωσα τα πραγματικά προβλήματα των συνδημοτών μου. Αυτό όμως που πραγματικά με συγκλόνισε όταν περπάτησα μαζί τους στις γειτονιές και είδα μέσα από τα δικά τους μάτια το «σπίτι τους» ήταν η παραμέληση των συνοικιών και η αδικία του παρελθόντος ως προς την ίση αντιμετώπιση και ανάπτυξη. Άγιος Σπυρίδωνας, Ομόνοια, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Ιωάννης, Απόστολος Ανδρέας. Σκουριασμένες συνοικίες, μιας ξεχασμένης Λεμεσού, την ύπαρξη της οποίας για χρόνια αποδεχόμαστε σιωπηλά.

Αυτές τις ελλείψεις προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια να διορθώσουμε, προωθώντας έργα που δεν έγιναν για δεκαετίες. Έγιναν έργα αναβάθμισης και τόνωσης των συνοικιών. Μέσα από τον διάλογο με τους συνδημότες μας αξιοποιήσαμε κονδύλια του Δήμου, συγχρηματοδοτούμενα από το Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να καταστήσουμε τις γειτονιές πιο ελκυστικές, πιο ανθρώπινες και πιο ασφαλείς για τα παιδιά μας και τα άτομα με αναπηρία. Δημιουργήσαμε τρείς Περιβαλλοντικές Γειτονιές, στην Ομόνοια, στον Άγιο Σπυρίδωνα και στον Άγιο Νικόλαο. Προχωρήσαμε στην ανακατασκευή του ιστορικού γηπέδου του Αετού στην οδό Σπερχειού, στις συνοικίες Αγίου Ιωάννη και Αποστόλου Ανδρέα που θα αποτελέσει την αρχή της αναζωογόνησης των αθλητικών δρωμένων στις συνοικίες και θα φέρει τα παιδιά μας κοντά στον αθλητισμό. Βοηθήσαμε με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη της υποβαθμισμένης αθλητικής δραστηριότητας των συλλόγων της περιοχής με τη δημιουργία πάρκων και χώρων πρασίνου. Ένας ακόμα νέος πυρήνας δροσιάς που συμβάλει στην κοινωνική ανάπτυξη, είναι η δημιουργία της πλατείας Αναγέννησης στη συνοικία Αγίου Αντωνίου. Ένα έργο που αποτελείται από την ολική ανάπλαση του πάρκου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, το οποίο παραδόθηκε στο κοινό τον Ιούλιο του 2020.

Μπορεί αυτά να φαίνονται μικρά. Δεν ισχυρίζομαι το αντίθετο. Ξέρω πολύ καλά ότι αυτά τα μικρά βήματα δεν είναι αρκετά για να ανατρέψουν την αδικία για την ανισότητα που νιώθουν οι συνδημότες μου. Μπορούν και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας ξεκινά από αυτά τα μικρά και καθημερινά, από αυτά τα πρώτα βήματα που είναι πάντα τα δυσκολότερα για να γίνουν. Με συλλογική προσπάθεια από όλους μας, μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα, φτάνει να μοιραστούμε όλοι το όραμα και τη θέληση για πραγματικές αλλαγές και να δημιουργήσουμε κουλτούρα αλλαγής για την πόλη και την επαρχία μας.

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν και δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά για να τα βρούμε. Αρχίζοντας από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το μοναδικό που στεγάζεται στη Λεμεσό. Όλοι γνωρίζουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα μεταφέρει τις εργασίες του σε νέες εγκαταστάσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θα πρέπει να στεγαστεί στη συνοικία Ομόνοιας. Η περιοχή γειτνιάζει με το λιμάνι και η κίνηση αυτή θα αναβαθμίσει σημαντικά τη συνοικία. Ταυτόχρονα με την κίνηση αυτή, το Υφυπουργείο θα θέσει το παράδειγμα προς άλλες σχετικές υπηρεσίες για να ακολουθήσουν. Ουσιαστικά κίνητρα θα πρέπει να δοθούν και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να στεγαστούν σε συνοικίες της πόλης, προσφέροντας νέες ευκαιρίες εργασίας στους κατοίκους, ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε ένα παράρτημα της τροχονομίας του Δήμου Λεμεσού με πρόσληψη περισσοτέρων τροχονόμων για στελέχωση του. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την αστυνόμευση στις συνοικίες αυτές και βελτιώνουμε την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας.

Η πανδημία ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστεί εντός του 2021, αλλά η δύσκολη κατάσταση που οι συνάνθρωποί μας βιώνουν καθημερινά έχει επιδεινωθεί. Η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αβέβαιη και η ανασφάλεια της επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών μας είναι δεδομένη. Σε αυτές τις συνθήκες, η ουσιαστική στήριξη του απλού κόσμου της Λεμεσού σε όλους τους τομείς είναι επιβεβλημένη. Είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Γιατί είναι οι άνθρωποι των συνοικιών που κρατούν την κουλτούρα μας ζωντανή.

Ξέρουν το γείτονα τους με το μικρό του όνομα. Μαζεύονται κάθε μέρα στο σπίτι της γειτόνισσας να πιούν τον καφέ τους παρέα. Τα παιδιά τους μεγάλωσαν παίζοντας μαζί ανέμελα μέσα στις γειτονιές.

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η κοινωνική αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο μας είναι αυτό που θα μας δώσει αξία ως κοινωνία. Θα επαναφέρει τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Θα μας κάνει να αναπνεύσουμε και να αντικρίσουμε το μέλλον με πίστη στις δικές μας δυνάμεις, με σιγουριά και αισιοδοξία.

Η Μαρίνα Γλυκή Χατζημανώλη, είναι Δικηγόρος και Δημοτική Σύμβουλος ΔΗΣΥ Λεμεσού

Επιστολές: Τελευταία Ενημέρωση