ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (ΑΤΙΑ/UFO), μια καινούργια αρχή

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Φλωρίδης*

Ενόψει του αυξημένου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Βορείου Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδά) και την κατάρριψη τεσσάρων μη εξακριβωμένων εναέριων αντικειμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, παραθέτουμε ενημερωτικό σημείωμα για τα μη εξακριβωμένα εναέρια φαινόμενα γνωστά ως UAP (Unidentified Aerial Phenomena).

Το θέμα των Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ/UFO) απασχολεί την ανθρωπότητα κυρίως από το 1947 όταν ο ιδιώτης πιλότος Κένεθ Άρνολντ στις 24 Ιουνίου, ανέφερε ότι είδε εννέα, λαμπερά άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα να πετούν κοντά στο όρος Rainier της πολιτείας Washington (στα ΒΔ των ΗΠΑ) με ταχύτητες γύρω στα 2000 χλμ./ώρα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που θεάθηκαν ΑΤΙΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες και που είχαν πανεθνική και παγκόσμια ειδησεογραφική κάλυψη. Από τότε οι ΗΠΑ διερεύνησαν το θέμα με πολλή σοβαρότητα. Το 1954 ο Hermann Oberth που θεωρείται συνιδρυτής των πυραύλων και της αστροναυτικής και πρώην συνεργάτης της Ναζιστικής Γερμανίας, σε ομιλία του για τις ιδιότητες των UFO δήλωνε ότι: «... ο Άγγλος Στρατάρχης Dowding ανάφερε ότι υπήρξαν 10.000 αναφορές μέχρι το 1953... Οι εμφανίσεις συνήθως περιγράφονται ως δίσκοι, μερικές φορές ως σφαίρες ή ελλειψοειδή... Η ταχύτητά τους είναι μερικές φορές πολύ υψηλή. Τα 19 km/sec έχουν μετρηθεί με ασύρματα όργανα μέτρησης (ραντάρ). Οι επιταχύνσεις είναι τόσο υψηλές που κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να το αντέξει, θα τον πίεζαν στον τοίχο και θα τον συνέθλιβαν...»

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1952 ξεκίνησε μία συστηματική μελέτη, που ονομάστηκε Πρόγραμμα Blue Book, την τρίτη έρευνα του είδους της μετά τα προγράμματα Sign (1947) και Grudge (1949). Η μελέτη τερματίστηκε τον Δεκέμβριο του 1969 και όλες οι δραστηριότητες σταμάτησαν επίσημα τον Ιανουάριο του 1970. Το αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης που διεξήχθη ήταν ότι περίπου το 69% των περιπτώσεων κρίθηκαν ως γνωστές ή ταυτοποιημένες (το 38% θεωρήθηκε οριστικά ταυτοποιημένο ενώ το 31% εξακολουθούσε να θεωρείται αμφίβολα εξηγημένο). Περίπου για το 9% δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες και τέλος περίπου το 22% θεωρήθηκε "άγνωστο". Εντούτοις όμως στα συμπεράσματα αναφερόταν ότι: (α) Κανένα ΑΤΙΑ δεν αποτέλεσε ποτέ ένδειξη απειλής για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, (β) δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να δείχνει τεχνολογικές εξελίξεις ή αρχές πέρα από την υπάρχουσα επιστημονική γνώση, και (γ) δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι "απροσδιόριστες" περιπτώσεις ήταν εξωγήινα οχήματα. Εδώ να αναφερθεί ότι πολλές από τις θεάσεις ΑΤΙΑ αφορούσαν στρατιωτικές βάσεις, πυρηνικά όπλα και εγκαταστάσεις.

Από τότε καμιά μελέτη δεν έγινε που να παρουσιαστεί επίσημα και το θέμα θεωρείτο κλειστό. Πρόσφατα όμως παρουσιάστηκε ένα μυστικό έγγραφο που αποχαρακτηρίστηκε και φυλάγεται στα Εθνικά Αρχεία της Αυστραλίας. Το έγγραφο ασχολείται με τη στάση των ΗΠΑ και συντάχθηκε από επίσημες εκθέσεις και δηλώσεις της CIA, της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ακροάσεις του Κογκρέσου και αρχεία του Project Blue Book και αναφέρεται στην πραγματική ιστορία των UFO. Έτσι μαθαίνουμε ότι οι ΗΠΑ συνέχισαν να μελετούν τα ΑΤΙΑ αλλά: «Με την ανύψωση ενός τείχους γελοιοποίησης, οι ΗΠΑ ήλπιζαν να κατευνάσουν τον δημόσιο πανικό και ανησυχία από τις μαζικές θεάσεις UFO, να μειώσουν την πιθανότητα εκμετάλλευσης του κοινού από τους Σοβιετικούς, είτε για ψυχολογικό είτε για πραγματικό πολεμικό σκοπό, και να ενεργήσει ως κάλυψη για το πραγματικό πρόγραμμα των ΗΠΑ ή και για την ανάπτυξη οχημάτων που μιμούνται τις επιδόσεις των UFO. Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Αγγλίας μαζί με πολλές άλλες χώρες του κόσμου πιστεύει στην εικόνα της πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α και φαίνεται να έχει αποδεχθεί άκριτα τη σχετική πληροφορία. Αυτές οι πληροφορίες έχουν απαξιωθεί ευρέως από συνταξιοδοτηθέν αμερικανικό προσωπικό που ασχολήθηκε στο παρελθόν με έρευνες για UFO, καθώς και από επιστήμονες και ιδιώτες.»

Επίσης «Ο έλεγχος της ευαισθητοποίησης του κοινού για τα UFO έγινε αυστηρότερος με την έκδοση της JANAP 146 το 1953 που απαγόρευσε στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να συζητούν για UFO, απειλώντας τους παραβάτες με έως και 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο έως $10.000.»

Η κατάσταση επίσημα παρέμεινε σταθερή μέχρι πρόσφατα, όταν στις 27 Απριλίου 2020, το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε επίσημα την αυθεντικότητα τριών αποχαρακτηρισμένων βίντεο που τραβήχτηκαν από πιλότους από τα αεροπλανοφόρα USS Nimitz και USS Theodore Roosevelt μεταξύ του 2004 και του 2015. Τα βίντεο, τα οποία κυκλοφόρησαν χωρίς άδεια στους The New York Times το 2017 και δημοσιεύθηκαν σε άρθρο στις 16 Δεκεμβρίου 2017, έγιναν γνωστά ως βίντεο UFO του Πενταγώνου. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι το Πεντάγωνο μελετούσε μυστικά τα ΑΤΙΑ με το πρόγραμμα Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP) από το 2007-2012, όταν το πρόγραμμα άλλαξε ονομασία και διευθυντή. Ο διευθυντής του ΑΑΤΙΡ, Luis Elizondo, σε πολλές συνεντεύξεις του επιβεβαίωσε ότι τα χαρακτηριστικά των ΑΤΙΑ είναι ότι: (α) δεν υπάρχουν εμφανείς επιφάνειες που να επιτρέπουν την πτήση, όπως φτερά, ουρές κλπ., (β) δεν υπάρχουν γνωστές μορφές προώθησης, όπως αποβολή αερίων, έλικες κλπ., (γ) έχουν απίστευτη ευελιξία που δημιουργούν δυνάμεις επιτάχυνσης που δεν αντέχει με κανένα τρόπο η ανθρώπινη βιολογία, (δ) κινούνται με υπερηχητικές ταχύτητες, (ε) ανιχνεύονται δύσκολα, (στ) δημιουργούν θετική ανύψωση, (ζ) φαινομενικά αψηφούν τους νόμους της αεροδυναμικής, (η) απόλυτα και ολοκληρωτικά ξεπερνούν οτιδήποτε κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ και διεθνώς και (θ) αποτελούν πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Τα ίδια δηλαδή χαρακτηριστικά που ήταν γνωστά από το 1953 (βλέπε πιο πάνω).

Η επιβεβαίωση ξεκίνησε ένα νόμιμο θέμα επιστημονικής έρευνας και εδραίωσε την υπόθεση για τα ΑΤΙΑ/ UFO που τώρα ονομάστηκαν UAP-Unidentified Aerial Phenomena. Ακολούθησε εμπλοκή της Γερουσίας των ΗΠΑ για το θέμα, και με σχετική νομοθεσία ζητείται η δημιουργία ειδικού γραφείου για τη συλλογή πληροφοριών από όλες τις σχετικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, έρευνα όλων των αρχείων από το 1945 μέχρι σήμερα και δίνεται αμνηστία σε όσους ασχολήθηκαν με απόρρητα προγράμματα ή και μελέτη κομματιών από UAP για να παρουσιαστούν και να καταθέσουν στο Κογκρέσο. Η νομοθεσία υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 23 Δεκεμβρίου 2022 και είναι σε εφαρμογή από την αρχή του έτους.

Μετά από το 2017, καθηγητές πανεπιστημίων και άλλες ομάδες επιστημόνων παρουσιάστηκαν και ανέλαβαν να μελετήσουν το θέμα χωρίς να βασιστούν σε απόρρητα δεδομένα, δημιουργώντας ομάδες από συναδέλφους τους για να βοηθήσουν στην ανάλυση των δεδομένων που έχουν ή θα μαζέψουν με ειδικά όργανα που απόκτησαν για τον σκοπό αυτό. Τέτοιοι για παράδειγμα είναι οι: (α) Καθηγητής Avi Loeb, με το πρόγραμμα Galileo του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, (β) Καθηγητής Garry Nolan του Stanford University School of Medicine που ερευνά και αναλύει υλικά των UFO και αναφορές για βιολογικές επιπτώσεις μετά από επιδράσεις UFO, (γ) το UAPx που ιδρύθηκε από μια ομάδα πρώην στρατιωτικών και άλλων επιστημόνων με αποστολή τη συλλογή, ανάλυση, μελέτη και δημοσίευση δεδομένων σχετικά με τα φαινόμενα UFO / UAP, (δ) The Scientific Coalition for UAP Studies (SCU) από ένα συνασπισμό επιστημόνων, ερευνητών και επαγγελματιών από οργανισμούς, κυβερνήσεις και βιομηχανίες, που εργάζονται για τη διεξαγωγή, την προώθηση και την ενθάρρυνση της αυστηρής επιστημονικής εξέτασης των UAP.

Αν και άγνωστο στο ευρύ κοινό, υπάρχουν κυβερνήσεις που από πολλά χρόνια τώρα συλλέγουν επίσημα εκθέσεις UAP και έχουν επίσημες επιστημονικές ομάδες που μελετούν το θέμα και εκδίδουν επίσημες ανακοινώσεις. Τέτοιες για παράδειγμα είναι οι: (α) Γαλλία με την Ομάδα Μελέτης και Πληροφόρησης για τα Αγνώστου Ταυτότητας Αεροδιαστημικά Φαινόμενα (GEIPAN), (β) Βραζιλία που διέταξε όλους τους στρατιωτικούς και πολιτικούς πιλότους καθώς και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να αναφέρουν τυχόν θεάσεις UFO στην Εθνική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται στα Εθνικά Αρχεία στο Ρίο ντε Τζανέιρο, (γ) Χιλή με την Επιτροπή για τη Μελέτη Ανώμαλων Εναέριων Φαινομένων (CEFAA) που δημιουργήθηκε το 1997 κ.α.
Επίσης, η NASA στις 21 Οκτωβρίου 2022 ανακοίνωσε τα μέλη μιας ανεξάρτητης επιτροπής που συστάθηκε για να μελετήσει τα UAP. Η μελέτη θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε μη απόρρητα δεδομένα. Μια πλήρης έκθεση που θα περιέχει τα ευρήματα της ομάδας θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα του 2023. Λογικά αφού η NASA ασχολείται για τόσα χρόνια με τις διαστημικές παρατηρήσεις και αποστολές και αφού πολλοί αστροναύτες και υπάλληλοι της κατά καιρούς αναφέρθηκαν σε θεάσεις ΑΤΙΑ, είναι τουλάχιστον περίεργο για ποιο λόγο η μελέτη θα αφορά αποκλειστικά μη απόρρητα δεδομένα.

Τέλος, ξεκίνησαν να δημοσιεύονται σε επίσημα επιστημονικά περιοδικά μελέτες που σχετίζονται με φαινόμενα και υλικά από ΑΤΙΑ.
Το φαινόμενο των ΑΤΙΑ, δεν άφησε αμέτοχη την περιοχή της Κύπρου, αν και ουδέποτε μελετήθηκε επιστημονικά. Δημοσίευμα στις 4 Ιουλίου, 1954 στον Κυπριακό τύπο αναφέρεται ότι Άγγλος γιατρός είδε μεγάλη μεταλλική σβούρα να αναδύεται από τα κύματα στην Πάφο, που αφού ταλαντεύτηκε μερικές φορές, εξαφανίστηκε στον ουρανό με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αυτή είναι η πρώτη αναφορά ιπταμένου δίσκου στην Κύπρο.

Στις 14/9/1985 πιλότος ανάφερε ότι παρατήρησε λαμπερό αντικείμενο με λάμψη 3-5 μίλια που ξεκινούσε από το έδαφος και έφτανε περίπου στα 35,000 πόδια. Το αντικείμενο πετούσε μεταξύ της Ρόδου και της Τουρκικής ακτής. Το γεγονός αναφέρθηκε στον πύργο ελέγχου ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το φωτεινό αντικείμενο το είδαν και άλλοι πιλότοι να κινείται μεταξύ της Κρήτης, δυτικά της Κύπρου, της Ρόδου και της Σμύρνης. Ναυτικοί ανάφεραν ανεξάρτητα ότι παρακολούθησαν το αντικείμενο να κινείται στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.

Μετά από τις πιο πάνω διεθνείς εξελίξεις συστάθηκε στην Κύπρο το UAP Cyprus Centre που είναι ένα αποκλειστικά εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο αφιερωμένο στην επιστημονική διερεύνηση αγνώστων αφύσικων φαινομένων (UAP/UFO) στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το έργο της διεπιστημονικής του ομάδας είναι αφιερωμένο στην αναζήτηση της αλήθειας με επιστημονικό τρόπο και υπόκειται σε επικύρωση από άλλους επιστήμονες. Πρόεδρος/Συνιδρυτής είναι ο Δρ. Γεώργιος Φλωρίδης MPhil, PhD (Μηχανολόγος Μηχανικός) και Αντιπρόεδρος/Συνιδρυτής η Δρ. Λίλιαν Τσάππα, PhD (Συγκριτική Λογοτεχνία). Το Κέντρο σήμερα συλλέγει πληροφορίες πάνω από τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Η βασική συλλογή δεδομένων γίνεται μέσω οπτικών καμερών εγκατεστημένων στη Κύπρο που παρατηρούν τον ουρανό σε συνεχή βάση. Οι εικόνες συλλέγονται και καταγράφονται σε ένα σύστημα υπολογιστή και εξειδικευμένο λογισμικό αναλύει το βίντεο για άγνωστα αντικείμενα. Το εγκατεστημένο λογισμικό αποκτήθηκε από το UFO Data Acquisition Project (UFODAP), και εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους επιστήμης και τεχνολογίας για την αναγνώριση, παρακολούθηση και καταγραφή ανώμαλων αντικειμένων ενώ ταυτόχρονα συλλέγει δεδομένα από πολλαπλούς αισθητήρες. Στόχος του UFODAP είναι να επεκτείνει ένα δίκτυο συστημάτων αισθητήρων σε πολλά καυτά σημεία στη Βόρεια Αμερική και τον κόσμο.

Το κέντρο επίσης κατασκεύασε ένα μηχάνημα με αισθητήρες και θα εγκαταστήσει το εξειδικευμένο λογισμικό του Sky360 όταν είναι έτοιμο.

Το Sky360 ιδρύθηκε το 2021 από μια ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων, προγραμματιστών λογισμικού και μηχανικών υλικού, ως μη κερδοσκοπική ένωση, εγγεγραμμένη στην Αυστρία. Το όραμά του Sky360 είναι να αναπτύξει ελεύθερο λογισμικό (με άδεια Creative Commons), για να παρατηρεί τους ουρανούς σε συνεχή χρονική βάση, σε όλο τον κόσμο με παροχή εναρμονισμένων αποτελεσμάτων και αναλύσεων υψηλής ποιότητας, διαθέσιμων σε όλους.

Η συμμετοχή στο UAP Cyprus Centre είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλα τα άτομα που ενδιαφέρονται για την επιστημονική διερεύνηση των UAP. Για εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στην ιστοσελίδα του κέντρου στο: https://www.uapcy.org/home 

*Δρ. Γεώργιος Φλωρίδης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Πρόεδρος/Συνιδρυτής του UAP Cyprus Centre

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιστολές: Τελευταία Ενημέρωση