ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας, ο Τραμπ και οι λεγόμενοι QAnon

Δρ Βασίλης Χριστοδούλου

Όσοι ανέμεναν να δουν την απογοήτευση, από τις ανεκπλήρωτες προφητείες των απανταχού οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ και των οργανωμένων της QAnon και συνακόλουθα την αποστροφή τους από τέτοιες ιδεολογίες, δεν θα έχουν υπόψη τους την έρευνα του καθηγητή Leon Festinger και τη θεωρία του περί της «γνωστικής ασυμφωνίας».

Ας δούμε πρώτα ποιοι είναι οι λεγόμενοι QAnon και πώς έχουν χρίσει τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ σε... ιππότη της λεγεώνας τους που «θα καθαρίσει τον κόσμο από τα κυκλώματα εμπορίας παιδιών».

Οι QAnon είναι μια ομάδα ατόμων με ιδιαίτερη έφεση στις θεωρίες συνωμοσίας. Τέτοιες ιδέες βρίσκουν απήχηση σε ακραία ακροατήρια και σε όλους τους αυτοχαρακτηριζόμενους αντισυστημικούς που έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να «σώσουν» τον κόσμο από τα κυκλώματα απαγωγών, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και δολοφονίας παιδιών από τα οποία η παγκόσμια ελίτ απομυζά το «ελιξίριο» της ζωής, αδρενόχρωμα. Στο στόχαστρο τους γνωστοί ηθοποιοί, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες. Εξέχουσα θέση στο κατάλογο των σύγχρονων «βρυκολάκων» που τρέφονται με παιδικό αδρενόχρωμα κατέχουν οι Ομπάμα, οι Κλίντον, ο Τομ Χάνκς και η σύζυγος του, ο Τζορτζ Σόρος, ο Πάπας Φραγκίσκος και πολλοί άλλοι. Οι ίδιοι μέσω του Διαδικτύου διακινούν και τις γνωστές ιδέες που θέλουν τον COVID-19 ανθρώπινο κατασκεύασμα και εφαλτήριο για τον παγκόσμιο εμβολιασμό, με σκοπό την εμφύτευση μικροτσίπ στους ανθρώπους, για να γίνουμε όλοι, μέσω των 5G, λίγο πολύ ανθρωποειδή, ελεγχόμενα από τον Μπιλ Γκέιτς.

Άτυπος αρχηγός ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Μια ψυχοπαθητική προσωπικότητα, ένας δισεκατομμυριούχος ναρκισσιστής, προκλητικός, χωρίς όρια ψευδολόγος, όντως παιδί του κοινωνικού συστήματος που όμως καλλιέργησε το μύθο του αντισυστημικού. Η μετωπική του σύγκρουση με τη λογική και την επιστήμη και ο άξεστος, ειρωνικός και εριστικός του λόγος ανέβαζαν τις μετοχές του στο χρηματιστήριο των απανταχού φανατικών. Στο λόγο του επικρατούσε μονίμως η φόρμα σε βάρος του νοήματος. Δεν είχε σημασία τι έλεγε και πόσο αυτό πατούσε στη λογική ή την επιστήμη, όταν καταπιανόταν με την επιστήμη.

Το σημαντικό για τους οπαδούς του δεν ήταν τι έλεγε και αν είχε νόημα και συνέπεια αυτό που έλεγε, με αυτά που την προηγούμενη έλεγε. Το τι έλεγε ήταν αμελητέο για το ακροατήριο, η σκηνική παρουσία και πώς το έλεγε ήταν το μήνυμα. Το μήνυμα ήταν ο ίδιος...! Και εξ αυτού εγεννήθηκε ο Τραμπισμός.

Σε διάφορες περιπτώσεις οι οπαδοί οπτασιάζονταν συλλήψεις και εκρήξεις, ανατινάξεις υπόγειων καταφυγίων των κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών. Οι ίδιοι κυκλοφορούν και τα περί... κλώνων, σχεδόν όλων, όσους έχουν στο στόχαστρο τους.

Παρά το ότι οι προβλέψεις τους, για συλλήψεις και αποκαλύψεις των εγκληματικών ελίτ και για σαρωτική νίκη του Τραμπ και ότι τέλος, ο νέος πρόεδρος ποτέ δεν θα ορκιζόταν, δεν επαληθεύτηκαν, αυτοί παραμένουν απτόητοι. Η διάψευση, παραδόξως ενισχύει τη... «λογική» του φανατικού.

Με τη μεσσιανική λογική και την αντίληψη που έχουν ότι πρέπει να μας «σώσουν» δια της βίας, αυτοί οι άνθρωποι καθίστανται επικίνδυνοι για τη δημοκρατία και για τον καθένα από εμάς. Αυτοί που δεν μένουν στο κήρυγμα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται, ελαφριά τη καρδία, ως γραφικοί. Ως γραφικός, μπορεί να ελέγχεται κάποιος από το άμεσα δικό του οικογενειακό περιβάλλον. Η ζημιά είναι μικρή...! Όποιος όμως χρησιμοποιεί τη δημοκρατία, όσο ατελής και αν είναι σαν πολίτευμα, για να διαλύσει τη δημοκρατία είναι, εξ ορισμού, επικίνδυνος. Δεν έχουμε, σαν συντεταγμένη πολιτεία, την πολυτέλεια να του επιτρέψουμε να παίζει με αυτή και να διακινδυνεύσουμε το θεσμό. Ακόμα δεν έχουμε εφεύρει κάτι καλύτερο σαν πολίτευμα από τη δημοκρατία. Και οι εραστές του «καλύτερου» από τη δημοκρατία πολιτεύματος, κρύβουν άσχημα τον αληθινό τους έρωτα...! Οι εισβολείς στο Καπιτώλιο και οι απανταχού συνοδοιπόροι τους, δεν είναι παράξενοι, ακίνδυνοι, γραφικοί. Με ή χωρίς προβιά τράγου είναι επικίνδυνοι γιατί θέλουν να μας... σώσουν από τα ίδια τους τα μυθεύματα. Είναι εγκληματίες, σφετεριστές της εξουσίας. Χρησιμοποιούν τη δημοκρατία και τα μέσα που αυτή τους παρέχει για να διαλύσουν τη δημοκρατία. Ας θυμηθούμε για λίγο πόσο κόστισε στην ανθρωπότητα η... γραφικότητα του Χίτλερ και των συν αυτώ.

Και ένας λόγος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ευθύνες που έχουν έναντι των χρηστών. Η επίκληση της προσωπικής ελευθερίας, σε εμπορικά μέσα, όπως είναι τα μέσα μαζικής ηλεκτρονικής δικτύωσης, που το τελικό προϊόν που διαπραγματεύονται, σε ένα άτυπο χρηματιστήριο, είναι η συνειδητότητα μας και κερδίζουν δις, δεν έχει θέση. Δεν είναι θέμα προσωπικής ελευθερίας να αφήνονται οι χρήστες απροστάτευτοι από τη χρήση αυτών των μέσων και δη από τη διακίνηση ρατσιστικών μηνυμάτων και ρητορικής μίσους. Υποθηκεύουμε το ύψιστο αγαθό που σαν πρόσωπα διαθέτουμε, τη συνειδητότητα μας, για «δωρεάν» ηλεκτρονικό διάδρομο αυτάρεσκου «σεργιανίσματος».

Η θεωρία, τώρα, της γνωστικής ασυμφωνίας αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Leon Festinger. Για την ιστορία, μια γυναίκα η Μάριον, με σύζυγο τον γιατρό Δρ Άρμστρονκ, μετά από μια παράξενη δόνηση, «πήρε» το μήνυμα ότι ο κόσμος θα καταστραφεί (αφήνω κατά μέρος τις λεπτομέρειες της προφητείας) συγκεκριμένα τα μεσάνυχτα της 21ης Δεκεμβρίου και θα σωθούν μόνο οι πιστοί στη θεότητα Σαντάνα που θα αρπαγούν απο διαστημόπλοιο το οποίο θα ερχόταν επί τούτου για να τους σώσει. Με μια ομάδα συνεργατών του ο Festinger εισέδυσε μεταξύ των πιστών και ανέμενε να δει πώς οι άνθρωποι θα αντιδράσουν ερχόμενοι αντιμέτωποι με τη διάψευση της προφητείας και των προσδοκιών τους. Όταν το ρολόι έδειχνε 12 μεσάνυχτα ο μόνος θόρυβος που ακουγόταν ήταν τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι. Τίποτα από όσα η προφητεία προέβλεπε δεν συνέβηκε. Η διάψευση όμως ήγειρε τέτοιους μηχανισμούς άμυνας, που οι πιστοί, με μεγαλύτερη θέρμη και ζήλο υποστήριζαν ότι ο κόσμος σώθηκε από τις προσευχές τους! Κάτι που η προφητεία φυσικά δεν προέβλεπε!

Με τη διαφορά, ως προς τα πρόσφατα γεγονότα, οι πιστοί στη θεότητα Σαντάνα δεν κατέλαβαν το Καπιτώλιο όπως οι πιστοί της QAnon!

Δρ Βασίλης Χριστοδούλου

Κλινικός Ψυχολόγος-Σωματικός Ψυχοθεραπευτής

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Επιστολές: Τελευταία Ενημέρωση