ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι αθέατες απώλειες της πανδημίας

*Της ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Μακριά από τις κάμερες των ΜΜΕ υπάρχει ένας όμορφος κόσμος, που έχει χτιστεί τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια με ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει κοινωνικές, ανθρώπινες, επαγγελματικές, οικονομικές, πολιτιστικές σχέσεις και προσπαθούν να ξαναριζώσουν σε όλο το νησί, να γνωρίσουν τους ανθρώπους του και να υπερπηδήσουν, στο πλαίσιο που μπορούν, τα εμπόδια που η κατοχή επιβάλλει.

Υπάρχουν άνθρωποι στο νησί που έχουν χτίσει τη ζωή τους αψηφώντας σημεία διέλευσης, άνθρωποι που ακόμα και εν καιρώ κατοχής έχουν το σθένος να διεκδικούν το δικαίωμα στην παρουσία τους σε όλο το νησί. Τα ανοιχτά σημεία διέλευσης επέτρεψαν στον καθένα που το ήθελε, να συνεισφέρει στη λύση του Κυπριακού, κοιτάζοντας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Σε αντίθεση με όλα όσα κάποιοι ισχυρίζονται τόσα χρόνια για την εδραίωση της διχοτόμησης με ανοιχτά σημεία διέλευσης, η κατάσταση σήμερα δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας. Με κλειστά σημεία διέλευσης, η κατοχή συνεχίζει να υφίσταται, η διχοτόμηση εδραιώνεται, αφού δεν υπάρχει αντίσταση στο «εμείς ποδά τζιαι τζιείνοι ποτζιεί», και οι δυνάμεις που θέλουν να πείσουν τους Κυπρίους ότι η πατρίδα τους τελειώνει στην πράσινη γραμμή έχουν ενισχυθεί, και στις δύο πλευρές του διαχωρισμού. Ο σχεδόν ένας χρόνος με κλειστά σημεία διέλευσης μας έχει πάρει χρόνια πίσω, αλλά μας έχει κυρίως παγιδέψει στο παρελθόν, αδρανοποιώντας όσους εργάζονταν για το μέλλον.

Στο πρόσωπο μιας τέτοιας απειλής, όπως η πανδημία, αποδειχτήκαμε λίγοι για να τη διαχειριστούμε και να αντιληφθούμε την πολιτική σημασία των πράξεών μας σε σχέση με την ακεραιότητα του νησιού. Η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας αφέθηκε στην αδρανοποίηση, τη στιγμή που θα μπορούσε να είχε ενισχυθεί και να παίξει καταλυτικό ρόλο στη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προσπάθησε, μέσω της Επιτροπής, να διεκδικήσει την παρουσία της στο κομμάτι της που δεν ελέγχει, να στείλει το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους, που έχουν δείξει ότι ακόμη αντιστέκονται απέναντι στις επιβολές της Τουρκίας, ότι τους υπολογίζει ως μέρος της πατρίδας μας και της Ε.Ε. Αρνήθηκε να τους διεκδικήσει από τα δόντια της Τουρκίας, τη στιγμή που η ίδια η Τουρκία, αρχικά, και ενώ ήταν υπό τον Μουσταφα Ακιντζί, τους είχε γυρίσει την πλάτη. Αντ’ αυτού, η πανδημία, όπως ξεγύμνωσε τόσες πτυχές της κοινωνίας, εξέθεσε συνάμα και τους ισχυρισμούς μας ότι θέλουμε να ζήσουμε σε ένα επανενωμένο, ομοσπονδιακό κράτος, αφού αποδείξαμε ότι δεν είμαστε ούτε έτοιμοι ούτε πρόθυμοι να δουλέψουμε συλλογικά για την αντιμετώπισή της.

Τις μεγαλύτερες, μικρές μας νίκες απέναντι στην κατοχή και σε πείσμα όσων μας θέλουν χωριστά, τις έχουμε πετύχει με συνεργασία και επαφή. Με συνεργασία και επαφή έχουμε αναστηλώσει εκκλησίες και τζαμιά, ξαναλειτουργήσαμε εκκλησίες μας στα Κατεχόμενα, γνωρίσαμε και ακούσαμε τους ανθρώπους του νησιού μας και συναισθανθήκαμε τα βιώματά τους. Με συνεργασία και επαφή, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες, κάναμε τα βήματα προς εκείνο που στα λόγια λέμε ότι θέλουμε, λύση και ειρήνη στο νησί. Εξάλλου, καμία μονοκοινοτική απαίτηση δεν μπορεί να είναι πιο δυνατή από συλλογική απαίτηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για ένα κοινό μέλλον στο νησί, χωρίς ξένες επιβολές.

Σήμερα, ένα χρόνο σχεδόν μετά την εμφάνιση της πανδημίας, με μονομερή βήματα και απουσία διάθεσης για συλλογικότητα, είμαστε ευάλωτοι στην πρώτη σπίθα μίσους και πρόκλησης, ενώ η έχθρα ενισχύεται αμαχητί. Οι ψευδαισθήσεις κανονικότητας του στάτους κβο έχουν καταρρεύσει ανεπιστρεπτί και η αλήθεια είναι ότι εν τη απουσία λύσης του Κυπριακού, θα μένουμε ατέρμονα έρμαιο σε μικρές και μεγάλες κρίσεις. Η τραγική ειρωνεία της στιγμής όμως είναι η ευρύτερη άγνοια κινδύνου μπροστά στο τι συντελείται. Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει αλλά η δουλειά για την ειρήνη πρέπει να συνεχιστεί, έχοντας πάντα υπ’ όψη ότι οι συνέπειες της κανονικοποίησης της διχοτόμησης στο μυαλό και στο έδαφός μας θα αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον.

*Η κα Ανδρομάχη Σοφοκλέους είναι ακτιβίστρια, μέλος του Unite Cyprus Now.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Τέσσερις νεαροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον Αγρό

«Αντί οι κυπραίοι να εκτιμούν τον τόπο τους τον εκτιμούν οι ξένοι»
Leon  |  12:57

Επιστολές: Τελευταία Ενημέρωση