ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Νικόλας ξεκίνησε ήδη τη δική του προεκλογική εκστρατεία

Γράφει ο Ιανός

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Ακούστηκε λέει ο Αναστασιάδης στο Χίλτον να άδει: Χέρια ψηλά κι όλα τα φτάνω / έλα να πάμε απ’ την Πινδάρου πιο πάνω / χέρια ψηλά δώσ’ μου να ανέβω / Σ’ ένα Θεό, Χαριλάου, πιστεύω…


Παραίτηση βάσει ατζέντας
Βρήκα μαζεμένους κάμποσους πρωτοκλασάτους του ΔΗΚΟ την Παρασκευή στο Χίλτον κι είπα να μαζέψω κι εγώ για χάρη σας κάμποσα, με αφορμή που ο Νικόλας Παπαδόπουλος, είχε την προηγούμενη μέρα ρίξει τη βόμβα της παραίτησής του από την αντιπροεδρία του ΔΗΚΟ. «Ούτε βόμβα ούτε καν κροτίδα ήταν», είπε στον Ιανό, προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος και συνέχισε: «Ήταν άλλο ένα μελετημένο βήμα στην ατζέντα του Νικόλα, για την προετοιμασία του εδάφους για διεκδίκηση της Προεδρίας στο επόμενο συνέδριο, και στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσής του αυτό δηλώνεται σαφώς», και την ανέσυρε από την τσέπη και διάβασε: «Διαβεβαιώνω τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος ότι δεν θέτω τον εαυτό μου εκτός κόμματος, αλλά θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση τους στο επερχόμενο συνέδριό μας».

Δική του προεκλογική
Είχε όμως και εξήγηση, γιατί ο Νικόλας παραιτήθηκε τώρα από τη θέση του αντιπροέδρου και όχι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή είχε δηλώσει στην Κεντρική Επιτροπή ότι διαφωνεί με την επιλογή Αναστασιάδη, αλλά σέβεται την απόφαση και ότι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στο Κόμμα. «Δεν παραιτήθηκε τώρα επειδή ανέστειλε η Βουλή τις εργασίες της μέχρι τις Προεδρικές, όπως λέει στην ανακοίνωσή του, διότι στη Βουλή δεν λειτουργούσε ως αντιπρόεδρος αλλά ως βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών. Ούτε παραιτήθηκε για να στηρίξει τον Λιλλήκα. Παραιτήθηκε τώρα για να εντατικοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία για το συνέδριο του ΔΗΚΟ που κανονικώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει τον Μάρτιο», είπε ο ΔΗΚΟϊκός αξιωματούχος και κατέληξε: «Έχουν όμως γνώσιν οι φύλακες».

Επιτελείο και νάρκη
Έτερο στέλεχος του ΔΗΚΟ, με πιο προχωρημένη σκέψη, συνέχισε ισχυριζόμενο ότι «ο Νικόλας έχει ήδη δημιουργήσει «εκλογικό επιτελείο» στο κτήριο του δικηγορικού Γραφείου «Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ», το οποίο ασχολείται πολύ συστηματικά με την εγγραφή νέων μελών στο ΔΗΚΟ και σχηματοποίηση του μετώπου που θα στηρίξει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΔΗΚΟ στο επικείμενο κομματικό συνέδριο. Ο Νικόλας κάνει από τώρα προγραμματισμό για τις προεδρικές εκλογές που θα διεκδικήσει στο μέλλον, μόνο που –ανεξήγητα– πάτησε ο ίδιος τη νάρκη που «φύτεψε» για τον Καρογιάν». Αυτό το τελευταίο σήκωνε καφέ, γι’ αυτό κινηθήκαμε προς το λόμπι.

Δίδυμο με Αβέρωφ
Ήρθε ο καφές και το πιάσαμε από ‘κει που μείναμε, με τον: «Τέσσερα χρόνια ο Νικόλας το έπαιζε «τουίν παρολί» με τον Αβέρωφ επικρίνοντας σφόδρα την κυβέρνηση Χριστόφια, σε σημείο που όλοι νομίζανε ότι θα ήταν ο πρώτος που θα πρότεινε συνεργασία ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ για τις προεδρικές και θα δημιουργούσε τις καλύτερες για τον ίδιο συνθήκες να αναδειχθεί στην προεδρία του ΔΗΚΟ, μετά τις προεδρικές. Φαίνεται όμως ότι η εμπάθειά του επηρεάζει την πολιτική του σκέψη σε βαθμό αυτοκαταστροφικό και πολιτικά ανορθόδοξο. Σου θυμίζει κάποιον;».

Σύγκρουση συμφερόντων
Άλλο ΔΗΚΟϊκό στέλεχος καταρτισμένο στα χρηματο-οικονομικά κατέθεσε και την άποψη ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα έπρεπε να παραιτηθεί και από την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ή τουλάχιστον να δηλώσει κώλυμα να προεδρεύει της Επιτροπής στην παρούσα συγκυρία. Χαρακτηριστικά είπε ότι, «ο Νικόλας θα έπρεπε να δηλώσει «σύγκρουση συμφερόντων» και να ζητήσει να εξαιρεθεί από τις συνεδρίες της Επιτροπής, διότι το Γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ», είναι ένας από τους δικηγορικούς Οίκους που χρησιμοποιήθηκαν ως «υπεργολάβοι» από την Pimco για να ελέγξουν τα συμβόλαια –κυρίως μεγάλων– πελατών των κυπριακών τραπεζών και Συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο νομικός Οίκος παίρνει ένα συμβόλαιο που έχει κάνει η τράπεζα με κάποιο πελάτη της και ελέγχει αν είναι ορθά διατυπωμένο και αν οι εξασφαλίσεις είναι αυτές που προνοούνται, για να είναι η τράπεζα κατοχυρωμένη έναντι του δανείου. Όταν λοιπόν ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής είναι μέτοχος ενός από τους Οίκους που ανέλαβαν υπεργολαβία της Pimco, δηλαδή του Οίκου στον οποίον το Steering Committee της Τρόικας και οι κυπριακές αρχές ανέθεσαν την πραγματοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων των δανειστικών χαρτοφυλακίων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπάρχει conflict of interests ή όχι;» συμπλήρωσε ο συνομιλητής μας και πρόσθεσε: «θεωρώ ότι αυτό το υπαγορεύει και ο κανονισμός της Βουλής ή άμα θέλετε ρωτήστε και τον πρόεδρο της Βουλής, αν θα έπρεπε ο Νικόλας να κάνει σχετική δήλωση. Αλλά τι να πει κι αυτός, αφού εδώ είναι Κύπρος ή όπως είπε ο γέρος ο Κληρίδης Μπανανία. Είναι τυχαίο που δεν μας έχει εμπιστοσύνη κανένας στο εξωτερικό;».

Facebook dislikes!
Χολή και δηλητήριο πλημμύρισε τα social media τη βραδιά του debate μεταξύ των τριών υποψηφίων, όταν οι υποστηρικτές Λιλλήκα είδαν από τηλεοράσεως τον Βασίλη Πάλμα δίπλα στον Νίκο Αναστασιάδη στο ΡΙΚ, το βράδυ της Δευτέρας. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που έγραψε η κόρη του Τάσσου Παπαδόπουλου, Αναστασία στο facebook: «Κι εγώ πίστεψα ότι τα είδα όλα! Η ξεφτίλα δεν έχει όρια!!!». Ο Βασίλης Πάλμας, υπήρξε ως γνωστόν γ.γ. του ΔΗΚΟ και διετέλεσε και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Το 2008 μετά την εκλογή Χριστόφια, ο κατά γενική παραδοχή μειλίχιος Πάλμας αποστασιοποιήθηκε από το ΔΗΚΟ. Όμως στις κρίσιμες για το ΔΗΚΟ στιγμές εμφανίζεται και τοποθετείται. Μάλιστα, όταν ο Γιώργος Κολοκασίδης αποπέμφθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου, το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ ήθελε τον Μάριο Καρογιάν να σκέφτεται την επιλογή Πάλμα για τη θέση του αναπληρωτή, κυρίως ως του στελέχους που θα λειτουργούσε γεφυρωτικά μεταξύ των δύο τάσεων στο ΔΗΚΟ. Τελικά –άγνωστο γιατί– ο Καρογιάν «πάγωσε» τη θέση. Τώρα ο Πάλμας, όπως μαθαίνουμε, δέχεται τη μήνιν της οικογένειας Παπαδοπούλου. Γιατί; Διότι συντάχθηκε με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ; Τι δηλαδή έπρεπε να γίνει Κούντα Κίντε και να μείνει αλυσοδεμένος στη φυτεία της Στράκκας;

Γιατί ξεφτίλας;
Στην παρούσα συγκυρία, ο Βασίλης Πάλμας, όπως σχεδόν όλοι οι συνεργάτες του Τάσσου, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ και της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη. Και το ερώτημα είναι γιατί να χαρακτηρίζεται ξεφτίλας ο Πάλμας και όχι για παράδειγμα, όλοι οι πρώην ΔΗΚΟϊκοί υπουργοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι επί Τάσσου, οι οποίοι στηρίζουν την απόφαση του κόμματός τους και εμφανίζονται και σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ν. Αναστασιάδη; Θυμίζουμε πρόχειρα, τους Αντώνη Μιχαηλίδη, Χριστόδουλο Πασιαρδή, Πολάκη Σαρρή, Μάκη Κεραυνό, Χρίστο Ταλιαδώρο, Χρίστο Πατσαλίδη; Μάλιστα, η πλειοψηφία των πιο πάνω όπως γράφτηκε στον Τύπο, όταν στήριξαν την απόφαση της Κ.Ε. του ΔΗΚΟ για υποστήριξη Ν. Αναστασιάδη, έλαβε το οργισμένο sms του Νικόλα: «Θεωρώ άκομψο, εάν όχι χυδαίο, εσείς, οι υπουργοί του Τάσσου, να καπηλεύεστε το όνομα του Τάσσου για να βγάλετε τον άνθρωπο, που έβριζε και πολέμησε τον Τάσσο, Πρόεδρο». Στη φυτεία όλοι πάραυτα!

Debate τότε και τώρα
Ουδεμία σύγκριση μπορεί να υπάρξει μεταξύ του πρώτου debate για τις προεδρικές του 2008, μεταξύ Τάσσου, Χριστόφια, Κασουλίδη κι αυτό που παρακολουθήσαμε την περασμένη Δευτέρα μεταξύ Αναστασιάδη, Μαλά, Λιλλήκα. Σε εκείνο για όσους θυμούνται οι τρεις υποψήφιοι παρουσιάστηκαν διαβασμένοι και με συγκροτημένο πολιτικό λόγο. Στο τελευταίο η εικόνα που παρουσίασαν οι τρεις υποψήφιοι ήταν πολύ πιο κάτω του αναμενόμενου. Εμφανίστηκαν μάλιστα και προσβλητικοί έναντι των δημοσιογράφων σε περιπτώσεις που οι τελευταίοι επέμεναν για να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που οι υποψήφιοι «διέφευγαν», αλλάζοντας στην ουσία θέμα. Κύριοι υποψήφιοι, πρέπει να θυμάστε ότι είναι βασικός κανόνας στην πολιτική ότι δεν πυροβολούμε τους αγγελιαφόρους…

Δίπορτο ο Αρχιεπίσκοπος
Μοίρασε ρόλους ο Αρχιεπίσκοπος αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές; Επειδή δεν εξηγείται αλλιώς. Από τη μία, ο οδηγός του να κάνει προεκλογική υπέρ του Γιώργου Λιλλήκα, να διοργανώνει συναντήσεις και να στέλνει μηνύματα για συγκεντρώσεις του κ. Λιλλήκα και από την άλλη ο λογιστής του Αρχιεπισκόπου να είναι ένας από τους οκτώ που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη. Πάντως, ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας δήλωσε ότι θα αποκαλύψει τις δικές του προθέσεις τέλη Ιανουαρίου. Ίδωμεν!

Δεν τους είδαν
Άξια απορίας είναι η φιλολογία που αναπτύχθηκε αναφορικά με την Pimco και ποιοι συναντήθηκαν και ποιοι όχι με το κλιμάκιό της. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο, ενόσω δηλαδή βρίσκονταν στην Κύπρο πέντε τεχνοκράτες της Pimco, το κρατικό κανάλι «σέρβιρε» ειδήσεις περί συναντήσεων αξιωματούχων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής με τους εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας που υπολογίζει το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών. Οι πληροφορίες, ωστόσο, λένε ότι ενώ οι ελεγκτές των δύο κυπριακών τραπεζών κλήθηκαν σε συνάντηση με την Pimco, τελικά τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν προτού καν μπουν στην αίθουσα της συνάντησης, όπου ήδη βρίσκονταν οι εκπρόσωποι της Κεντρικής και του Υπ. Οικονομικών. Ο Ιανός μαθαίνει, ωστόσο, ότι θα υπάρξει και δεύτερο ημίχρονο προσεχώς, όπου οι άνθρωποι της Pimco, θα συναντηθούν τόσο με τις τράπεζες όσο και με τους εξωτερικούς ελεγκτές. Γι’ αυτό, ένας-ένας μη σπρώχνεστε…

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
Ο ψυχίατρος Γιάγκος Μικελλίδης. Είναι σαν την κόκα-κόλα, πάει με όλα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Επιστολές: Τελευταία Ενημέρωση