ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταγραφικές περιπλανήσεις με την κομματική βεντάλια στο χέρι

Γράφει ο Ιανός

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Περίοδος μεταγραφών
Τα τύμπανα της προεκλογικής περιόδου έχουν ξεκινήσει για τα καλά, με τις μεταγραφές υποψηφίων να προκαλούν εκπλήξεις και ανατροπές. Χαρακτηριστική η μεταγραφή του Ανδρέα Φάντη, δημοτικού συμβούλου του ΑΚΕΛ και παλαιότερα μέλους του Δ.Σ της Ομόνοιας στο ΔΗΚΟ. Αν και ο κ. Φάντης αναφέρει πως οι θέσεις του στο Κυπριακό συγκλίνουν πλέον με του ΔΗΚΟ παρά με του ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛικές πηγές αναφέρουν ότι ο γιατρός πίεζε την ηγεσία για μία θέση στο ψηφοδέλτιο και εκείνη σφύριζε αδιάφορα. Μετά και από την κλειστή πόρτα της Αριστεράς, όπως αναφέρουν, θέλησε να βρει καταφύγιο στο ΔΗΚΟ.

ΔΗΚΟϊκές περιπλανήσεις
Πέραν τούτου, οι ΔΗΚΟϊκές περιπλανήσεις είναι οι πιο ενδιαφέρουσες. Πρώτη ήταν αυτή του Ανδρέα Χειμωνίδη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, ο οποίος βρήκε θέση στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για την επαρχία Κερύνειας. ΔΗΚΟϊκοί κύκλοι εξηγούν πως η μεταπήδηση στην Αριστερά έγινε καθώς ο Νικόλας Παπαδόπουλος αρνείτο ευγενικά να του απαντήσει για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στο ΔΗΚΟϊκό ψηφοδέλτιο. ΔΗΚΟϊκός παρουσιάζεται και μάλιστα συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στην επαρχία Λεμεσού Γιώργος Μακαρίου.

Αλίευση στο Κέντρο
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ΑΚΕΛ κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες αλίευσης μετριοπαθών στελεχών από άλλα κόμματα του ενδιάμεσου, ούτως ώστε να ανοίξει τις πόρτες του στο Κέντρο. Η πιο χαρακτηριστική προσπάθεια που καταγράφηκε είναι η κρούση προς τον Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος ωστόσο απάντησε αρνητικά. Οι ΑΚΕΛικοί κύκλοι, πάντως, δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες συνεργασίας με τον Νίκο Νικολαΐδη για το μέλλον, καθώς τον θεωρούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική σκηνή.

Αγαπάνε ΑΚΕΛ αλλά δεν το παντρεύονται
Έντονες, πάντως, ήταν οι διεργασίες στο ΑΚΕΛ για εντοπισμό προσωπικοτήτων που θα συγκαταλέγονται στις Νέες Δυνάμεις. Στις πιο σημαντικές καταγράφονται αυτές της Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή αλλά και του Σταύρου Μαλά. Αν και οι δύο εξέφρασαν τη στήριξή τους προς το κόμμα, αρνήθηκαν ευγενικά μία τέτοια πρόταση. Αφενός γιατί γνώριζαν πως το ενδεχόμενο να εκλεγούν ήταν δύσκολο έως ακατόρθωτο και αφετέρου επειδή και οι δύο φαίνεται να έχουν στόχο να γίνουν οι εκλεκτοί του κόμματος της Αριστεράς για το 2018. Το ποιος από τους δύο θα επικρατήσει, αν θα επικρατήσει, είναι ακόμα ανοικτό.

Η Αντιγόνη στο προσκήνιο
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η τέως ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, κάτι που καταδεικνύει πως η ίδια ενδιαφέρεται να μπει στην προεκλογική μάχη. Ήδη πραγματοποιεί συναντήσεις, αρθρογραφεί τακτικώς και δίνει το «παρών» της σε διάφορες εκδηλώσεις και μνημόσυνα. Όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι, ποντάρει ιδιαίτερα στην επαρχία της Μόρφου, ως Μορφίτισσα που είναι. Άλλες πηγές, βέβαια, λένε πως η δραστήρια τέως ευρωβουλευτής έχει χάσει το άλλοτε σημαντικό έρεισμά της στην εν λόγω επαρχία.

Δυσκολίες σε ψηφοδέλτιο
Δυσκολίες στην ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου της φαίνεται να αντιμετωπίζει η Συμμαχία Πολιτών, καθώς δεν βρίσκει τον ανάλογο αριθμό υποψηφίων να πλαισιώνει το ψηφοδέλτιό της. Ήδη αίσθηση προκάλεσε η φημολογία αποχής του Αλέξανδρου Μιχαηλίδη και Σίμου Αγγελίδη, με τα κομματικά πηγαδάκια να αναρωτιούνται ποιοι τελικά θα κοσμούν το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας, αν λείπουν τα λίγα στελέχη πρώτης γραμμής. Πάντως, το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους σοσιαλιστικούς κόλπους, με κάποιους να λένε πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέμενε με ενδιαφέρον σε ποια επαρχία θα κατέβαινε υποψήφιος ο Γιώργος Λιλλήκας.

Τα λεγόμενα αδειανά έδρανα
Επειδή πολλές φορές η κοινή γνώμη υποτιμά τη δουλειά και το έργο των ευρωβουλευτών, θεωρώντας τον ρόλο τους διακοσμητικό, η στήλη οφείλει να παραδεχτεί πως κατά την τελευταία Ολομέλεια, όλοι ανεξαιρέτως οι ευρωβουλευτές έδωσαν μεγάλη μάχη, καταγγέλλοντας την Τουρκία και ζητώντας από την Ολλανδική Προεδρία να στηρίξει την κυπριακή κυβέρνηση στη σωστή επίλυση του Κυπριακού. Η μάχη που δίνουν είναι συνεχής, ωστόσο, λίγα γράφονται και λίγα ακούγονται στη νήσο.

Στο ECR η Θεοχάρους
Η σιδηρά κυρία της Δεξιάς αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και πλέον εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους Μεταρρυθμιστές και Συντηρητικούς. Η ίδια αναφέρει πως η θέση της στη νέα πολιτική ομάδα αποτελεί μία πρόκληση, καθώς στην εν λόγω πολιτική ομάδα υπάρχουν πολλοί «τουρκόφιλοι». Όπως αναφέρει η ίδια, είναι έτοιμη να το παλέψει και να περάσει τις θέσεις της Κύπρου για το Κυπριακό. Αναμένουμε να δούμε αν με τον λόγο και την παρέμβασή της θα «υποτάξει» τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς.

Αργούν οι δίκες για την οικονομία
Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας δήλωσε ότι δεν ξεκίνησαν ακόμη να δικάζουν τα θέματα της οικονομίας. Οι υπεύθυνοι τι έχουν να πουν επί του ζητήματος και πότε σκοπεύουν να ξεκινήσουν; Περάσαμε ήδη τις 1.000 και μέρες από την καταστροφή της οικονομίας, πόσες πρέπει τελικά να περάσουν;

Ήρωας της Εβδομάδας
Στους ήρωες, στους έξι Ελλαδίτες αγνοουμένους της περιόδου 1964-74, που «έσμιξαν» ξανά με τους συγγενείς τους, μετά από τόσα χρόνια. Λίγα τα λόγια, πολύς ο πόνος πίσω από όλες τις ιστορίες των αγνοουμένων όπως και αυτών των έξι, των οικογενειών τους και της θυσία τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Επιστολές: Τελευταία Ενημέρωση