ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στώμεν Καλώς Ι

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στώμεν Καλώς Ι

Είμαστε κοσμικό κράτος, καμία σχέση με την Εκκλησία, ουδεμία εμπλοκή με ζητήματα θρησκευτικά… Ουπς, ξέχασα ότι ο θεολόγος υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης ήταν ή είναι ακόμα δικηγόρος της Μητρόπολης Λεμεσού και πνευματικόν τέκνον του Λεμεσού Αθανασίου… Επίσης, ξέχασα ότι υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους θρησκευτικό κειμήλιο, και εναποθέτουμε σε αυτό τις ελπίδες μας. Επίσης, ξέχασα ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Άγιο Όρος και ζήτησε από τους μοναχούς να εντείνουν τις προσευχές τους… για να παρέλθουν τα δεινά και οι θλίψεις της Κύπρου. Και εδώ γινόταν του βίντεο το πανηγύρι.

Στώμεν Καλώς ΙΙ

Πάντως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μάλλον έχει πολύ στα σοβαρά αυτό που είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Χρυσόστομος Β΄, πως είναι ο νέος Μακάριος ως προς το λαϊκό έρεισμα, το οποίο μάλλον χάνεται. Σου λέει, νέος Μακάριος είμαι θα πρέπει να του μοιάζω και στα άλλα, ας αφήσω γένια, ας εκκλησιάζομαι τακτικά, και βασικά με μία επίσκεψη στο Άγιο Όρος είμαι εντάξει. Ίσως ξεχνάει όμως πως στα χέρια του Μακαρίου έσκασε το πραξικόπημα και η εισβολή. Και δεν φημίζεται και ο κ. Χριστοδουλίδης για τη διπλωματική του οξυδέρκεια.

Στώμεν Καλώς ΙΙΙ

Δεν ξέρω γιατί δεν συντόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης για ακόμη μία φορά τα ασυντόνιστα, και πρωτίστως τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρτσιώτη; Γιατί η Αστυνομία Κύπρου έμεινε ξανά απορούσα. Δεν ξέρω, ειλικρινά, όσο και αν υποτιμάται η υπόθεση της Μονής του Οσίου Αββακούμ αυτή μάλλον έχει ουρά. Φαίνεται ότι η Πολιτεία ακολουθεί αμήχανα τα εκκλησιαστικά ζητήματα, με την Εκκλησία να είναι σχεδόν κράτος εν κράτει. Σίγουρα δεν ισχύουν όλα όσα ισχύουν για τους απλούς πολίτες, σίγουρα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά για την Εκκλησία. Μήπως είναι καιρός λοιπόν να σμικρύνει το χάσμα μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Στώμεν Καλώς ΙV

Πάντως, στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής δεν έχουν παράπονο, με ένα τηλέφωνο, ίσως του μητροπολίτη Ησαΐα, έσπευσαν ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάββας Βορκάς και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου. Και μαζί με αυτούς και κουκουλοφόροι, που μάλλον τα παιδιά φορούσαν κουκούλες, γιατί εκεί στα ορεινά όπου βρίσκεται το Φτερικούδι κάνει κρύο και δεν είναι τώρα μέρες να αρπάξουν καμία πούντα. Έσπευσαν στη μονή του Οσίου Αββακούμ, λοιπόν, και με αγαπητικό τρόπο συνόδευσαν τους μοναχούς στον πνευματικό τους προϊστάμενο, για να κάνουν μια κουβέντα.

Στώμεν Καλώς V

Αλλά για να λέμε και τα του οίκου μας, του δημοσιογραφικού, και εμείς ή έστω κάποιοι από εμάς κάναμε το κομμάτι μας και οι μοναχοί της μονής του Οσίου Αββακούμ το εκμεταλλεύτηκαν και μαζί εκμεταλλεύτηκαν και την ανθρώπινη ανάγκη για κάποιο απάγκιο. Και θεωρώ πως το χειρότερο από όλα δεν είναι τα χρυσάφια και τα 800.000 ευρώ, είναι το πώς καπηλεύτηκαν τον ανθρώπινο πόνο, την ανάγκη του εμπερίστατου, πνευματικά ή υλικά. Διαφήμιζαν τη θρησκεία ωσάν να είναι παυσίπονο εμπορίου και αυτό διά μέσου οθονών και όχι μόνο. Ας γρηγορούμε όλοι και όλες!

Τοις φρονίμοις ολίγα

Και σε κάτι άσχετο. Εντύπωση μού έκανε η αναφορά του προέδρου της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Κάθε Γυναίκα και μια Ιστορία - Γυναίκες Σύμβολα της Κύπρου» για το Γραφείο για τα Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, με επικεφαλής την Άννα Αριστοτέλους. «Θέλω να αναφέρω ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της έχει αναβαθμίσει τη λειτουργία του Γραφείου. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά σου και το έργο που επιτελείς». Κύριε πρόεδρε, προσέξτε μην την πάθουμε όπως με τις Κεντρικές Φυλακές, που από τα επουράνια κατεβήκαμε στα τάρταρα… Τοις φρονίμοις ολίγα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση