ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το πτωχόν της Κύπρου

Αυτό με το χαλλούμι πρέπει να το καταγράψουμε στα τραγελαφικά της κτηνοτροφικής μας παραγωγής

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το πτωχόν της Κύπρου

Αυτό με το χαλλούμι πρέπει να το καταγράψουμε στα τραγελαφικά της κτηνοτροφικής μας παραγωγής. Μας πήρε καιρό να το κατοχυρώσουμε ως ΠΟΠ, χάσαμε φακέλους, προθεσμίες, έγιναν έρευνες με το μαχαίρι να φτάνει στην πυτιά που λέει ο λόγος, πήγαμε στις Βρυξέλλες, διαμαρτυρηθήκαμε και μόλις το κατοχυρώσαμε, δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας, αιγοπροβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι, τυροκόμοι, έμποροι και κοντσόρτσια που λέει και ο ποιητής, όχι ο Καβάφης, αυτός είναι για το Κυπριακό, ο Καρυωτάκης... Πάντως, ένας άλλος ποιητής, ο Βιζυηνός είπε: «Καλέ μου συ, αφεντικό / με την χρυσή καδένα! / Λυπήσου με κ’ εμένα, πούμαι γυμνό και νηστικό!» και συνεχίζει: «Χαλούμι και ψωμάκι, κ’ ευθύς εγείνηκα θεριό!». Πιστεύω πως οι υπουργοί μας, η κυβέρνησή μας, και το Προεδρικό ολάκερο θα τη βρούνε την άκρη, λίγο γάλα αγελάδας και λίγο απ’ τ’ άλλο, λίγο έτσι και λίγο γιουβέτσι και να σου η συνταγή η παραδοσιακιά.

Ο,τι πληρώθηκε, πληρώθηκε

Άξιος ο μισθός πραγματικά του κυρίου Γιαννάκη, του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού. Τι κι αν λάμβανε μισθό με ψευδή έγγραφα, με πλαστογραφίες και άλλα τέτοια μικροπράγματα, μια άτυχη στιγμή ήταν, στο κάτω-κάτω Επίτροπος Εθελοντισμού ήταν, όχι τίποτε σπουδαίο θεσμικά, να πεις ότι μας εξέθεσε σε φίλους στο εξωτερικό. Ο κ. Γιαννάκη δούλεψε σκληρά και δικαίως δικαιούται τα δεδουλευμένα του. Συγγνώμη κιόλας, αλλά σε όλους μας μπορεί να συμβεί να δώσουμε ένα ψεύτικο ή παραποιημένο έγγραφο και να μας προσλάβουν στη δουλειά, και να παίρνουμε τη μισθάρα μας, μέχρι να μας ανακαλύψουν, μετά θα πούμε εγώ εν τζαι, θα μιτσοκαμμίσουμε με νόημα, και όλα καλά, και μπορεί να μας κάνουν και αφιέρωμα μετά τηλεοπτικό, διότι θα έχουμε σωφρονιστεί, θα έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Ποτέ δεν ξέρεις, οπότε αδίκως φωνάζουμε, αφού γνωμάτευσε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας εμείς οι υπόλοιποι τι θέλουμε; Κράτος δικαίου έχουμε, οπότε να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Δημοτικό Θέατρο του ...grad

Παρακολουθώ εδώ και κάμποσο καιρό τις δραστηριότητες του Παττίχειου Θεάτρου Λεμεσού και σκέφτομαι πως είναι κρίμα που στην ιστοσελίδα τους δεν έχουν και γλώσσα στα ρωσικά... Εντάξει, στα σοβαρά τώρα θα πρέπει στον Δήμο Λεμεσού να δουν πώς θα αξιοποιήσουν καλύτερα τις δυνατότητες του θεάτρου τους, πώς θα το κάνουν πιο ελκυστικό στο κοινό, και πώς θα συνομιλήσει με τις άλλες πολιτιστικές δομές της πόλης και πώς ο Δήμος Λεμεσού θα το χρησιμοποιήσει προς όφελος των δημοτών του, διότι έτσι όπως γίνεται σήμερα το πράγμα δεν δουλεύει. Και αυτό θα πρέπει να το κάνουν και άλλοι δήμοι, οι οποίοι δεν αξιοποιούν τις πολιτιστικές τους δομές όπως θα ήταν επωφελές.  

Να μη φυσάμε και τον χυλό

Άραγε πώς πάνε τα έργα στις καμένες περιοχές της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού; Ικανοποιούνται οι αιτούντες αποζημίωση; Τα έργα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αντικατολισθητικά προχωρούν; Οι κοινότητες έχουν ανανεώσει τα πρωτόκολλά τους; Τμήμα Δασών και Πυροσβεστική έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες; Ελπίζω πως ναι! Διότι η στήλη άκουσε, και όρκο δεν παίρνει βέβαια, πως για τις αποζημιώσεις τα πράγματα δεν είναι απλά, ιδίως για εκείνους τους ιδιοκτήτες που δεν είχαν τίτλους. Καλό θα είναι να μην υπάρχουν εκκρεμότητες τέτοιου είδους, αν μη τι άλλο εκλογές έρχονται, ας ασχοληθούν οι υποψήφιοι πρόεδροί μας με τα μικρά, μιας και με τα μεγάλα, βλ. Κυπριακό, δεν τα πολυκαταφέρνουν.

Τα λένε πια και τα βιβλία

Και μιας και λέμε για Κυπριακό, την περασμένη Πέμπτη στη Δημοσιογραφική Εστία έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Κυριάκου «10+1 μύθοι για το Κυπριακό». Ο συγγραφέας έδωσε τον λόγο σε τέσσερις κυρίες για να μιλήσουν για το βιβλίο του, η καθεμία από τη δική της σκοπιά και ομολογουμένως οι ομιλίες είχαν έκαστη το ενδιαφέρον της. Πέραν των όσων ενδιαφερόντων ακούστηκαν από τις κυρίες Μαρίνα Οικονομίδου, η διευθύντρια της «Καθημερινής» Κύπρου, Σταύρη Καλοψιδιώτου, Μυρτάνη Πιερή και Νάσια Χατζηγεωργίου, εξαιρετικής σημασίας είχε ότι στο πάνελ ήταν μόνο γυναίκες. Δεν είναι αυτονόητο, ξέρετε, τέτοιου είδους επιλογές, και είμαι βέβαιος, αν και δεν γνωρίζω τον κ. Κυριάκου, ότι τις επέλεξε για τον λόγο τους και τη ματιά τους, όχι απλώς επειδή είναι γυναίκες. Όπως και να ’χει και οι τρεις έθεσαν τους μύθους του Κυπριακου επί των τύπων των ήλων και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω... ιδίως αν είναι υποψήφιος πρόεδρος...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση