ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Μεγάλες κι ανθρώπινες;

=ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Όταν πριν μερικούς μήνες ο Υπουργός Οικονομικών μας έλεγε “μην ανησυχείτε, λεφτά υπάρχουν” προφανώς και έλεγε την αλήθεια: λεφτά όντως υπήρχαν. Το πρόβλημα είναι πως κάποιες ψηφοθηρικές ενέργειες που μεσολάβησαν έχουν δεσμεύσει τόσο μεγάλα κονδύλια ώστε πια να δημιουργούνται ερωτηματικά για το μέλλον των δημοσίων ταμείων. Κάπως έτσι αναγκάστηκε η Κυβέρνηση να μην ανανεώσει την επιδότηση καυσίμων με όλες τις αρνητικές παρενέργειες που αυτό συνεπάγεται για τον καταναλωτή, ειδικά σε περίοδο καύσωνα. Να μην ξεχνάμε ποτέ πως η κλασική ατάκα “λεφτά υπάρχουν” ειπώθηκε από τον Παπανδρέου λίγο πριν η χώρα πτωχεύσει.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν θα διαγράψει φοιτητικά χρέη 800.000 πολιτών συνολικής αξίας 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην περίπτωση με τα δικά μας δάνεια -προβληματικά, μη εξυπηρετούμενα, κόκκινα, πράσινα, όπως θέλετε πείτε τα- η λύση δεν είναι φυσικά η διαγραφή τους. Αυτό είναι λαϊκισμός και για κάθε ένα πρόβλημα που θα έλυνε τώρα θα δημιουργούσε άλλα δύο στο μέλλον. Χρειάζεται μια δίκαιη λύση που δεν θα θυματοποιεί τους συνεπείς δανειολήπτες ή τους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Δεν ξέρω φυσικά κατά πόσο μπορούμε να αναμένουμε ρεαλιστική και δίκαιη λύση από τη Βουλή μας, αφού στην τελευταία της συνεδρίαση αρκετοί βουλευτές μας έμοιαζαν να βρίσκονται σε κατάσταση τρικυμίας εν κρανίω.

Μια πιθανή λύση ίσως βρίσκεται -ανάμεσα σε άλλες πιθανές ενέργειες- στη μερική ή ολική διαγραφή τόκων και στη μείωση επιτοκίων -για τους αποδεδειγμένα ευάλωτους δανειολήπτες- όπως φυσικά και στην αναδιάρθρωση δανείων για πιο υποφερτές δόσεις, διότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά που έφεραν κόσμο -χωρίς να ευθύνεται- σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Απαιτείται λοιπόν η εξεύρεση τρόπων που θα βοηθήσουν τους κόκκινους δανειολήπτες να ξοφλήσουν κι ας χάσουν βρε αδερφέ οι Τράπεζες κάποιους τόκους όπου αυτό απαιτείται. Διότι και οι Τράπεζες έχουν μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάσταση οπότε λογικότατο είναι να επωμισθούν και μέρος του τιμήματος για λύση του προβλήματος. Έφτασε ίσως η στιγμή όπου και αυτές πρέπει να δείξουν κοινωνική ευαισθησία και να προβάλουν πόσο μεγάλες και ανθρώπινες είναι. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξουν πώς κάποια από τα σλόγκαν τους δεν ήταν κενά περιεχομένου.

Τέτοιες μέρες πριν 6 χρόνια το ΑΚΕΛ βολιδοσκοπούσε τον Κεραυνό (ναι καλέ τον νυν Υπουργό Οικονομικών) για υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτός έβγαλε ανακοίνωση στήριξης Νικόλα! Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να χαμογελούν με όσα ευτράπελα ζήσαμε οι παλαιότεροι. Ναι, χαμογελάστε εις πείσμα των χαλεπών καιρών. Δεν μπορεί, σε κάποια φάση θα έρθουν και οι καλύτερες μέρες που όλο τις περιμένουμε κι όλο αναβάλλονται.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση