ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μύγα στον τοίχο

Κλωθώ

Στα άδυτα (λέμε τώρα) της ΚΥΠ επικρατεί πανικός. Από τη μία, οι διαρροές εγγράφων των Ηνωμένων Εθνών (και στον Μιχάλη Ιγνατίου του «Φιλελευθέρου» αλλά και στο υπό έκδοση βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη) που είναι προϊόντα υποκλοπών. Από την άλλη, η αποκάλυψη, από νυν και πρώην συμβούλους του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η ΚΥΠ παρακολουθούσε τον πρώην ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Δεν είναι μυστικές υπηρεσίες αυτές. Δημόσια βιβλιοθήκη είναι. «Στην Κύπρο δεν συνειδητοποιούμε το μέγεθος της ζημιάς που γίνεται», διαμαρτυρήθηκε στέλεχος της ΚΥΠ, «αλλά στο εξωτερικό έχουμε γίνει ρεζίλι». Μυστικές υπηρεσίες γειτονικών χωρών, με τις οποίες έχουμε συνάψει αγαστή συνεργασία τα τελευταία χρόνια, ανησυχούν ότι η ανευθυνότητά μας τις αφήνει εκτεθειμένες. «Αυτές οι συνεργασίες συνέβαλαν σημαντικά να αναβαθμιστούμε και να μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Τώρα ένας Θεός ξέρει πόσο θα μας εμπιστεύονται». Σκεφτείτε το: Ξένη υπηρεσία υποκλέπτει έγγραφα για το Κυπριακό, τα μοιράζεται μαζί μας κι εμείς τα μετατρέπουμε σε πρωτοσέλιδα και best seller.

Το ίδιο ισχύει και με τους ξένους διπλωμάτες, οι οποίοι πληροφορούνται –από προεδρικούς συμβουλάτορες μάλιστα– ότι μπορεί και οι ίδιοι να είναι στόχοι παρακολούθησης, όπως ήταν ο Άιντε, τον οποίο οι πράκτορες της ΚΥΠ είχαν πάρει στο κατόπι, όταν πήγε να συναντήσει τον πρώην γ.γ. του ΑΚΕΛ σε διαμέρισμα συνεργάτιδας του τελευταίου. Το πλήγμα όμως δεν περιορίζεται στην ΚΥΠ. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έξω φρενών με την πλευρά μας γι’ αυτές τις διαρροές και όπως εγκύρως πληροφορούμαι, στο υπουργείο Εξωτερικών δεν θα εκπλαγούν εάν ο διεθνής οργανισμός εκδηλώσει αυτή του τη δυσφορία είτε με σχετική δημόσια δήλωση ή με αναφορά σε κάποια επόμενη έκθεση.

Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά διαβαθμισμένα έγγραφα, τουλάχιστον το Προεδρικό είναι ξέφραγο αμπέλι. Οι γνωρίζοντες εύχονται αυτό να περιορίζεται στα έγγραφα και να μην εκτείνεται σε ηχητικά ντοκουμέντα. Σε μία τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις τυχόν διαρροών θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Παρακολουθήσεις, μυστικές απομαγνητοφωνήσεις και υποκλοπές δεν κάνουμε μόνο εμείς αλλά και οι Τούρκοι. Η διαφορά έγκειται στη σοβαρότητα του καθενός. Εμείς διαρρέουμε για να επωφεληθούμε πολιτικά και άλλως πως (κι ας κάνουμε ζημιά στη χώρα), ενώ οι απέναντι διαρρέουν στρατηγικά και σίγουρα έχουν κι εκείνοι στα χέρια τους υλικό που καίει. Και ο νοών νοείτω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κλωθώ

Η μύγα στον τοίχο: Τελευταία Ενημέρωση