ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενα σχεδόν γαλάζιο χέρι

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Στο εκτελεστικό ο Πετρίδης

Στο Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού θα συμμετέχει τελικά ο τέως υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρά την αρχική του άρνηση. Όπως μαθαίνουμε, έχει προτείνει στη συναγερμική πρόεδρο και άλλα στελέχη για να συμμετέχουν μαζί του. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αννίτα Δημητρίου έκανε αγώνα να πείσει στελέχη του κόμματος να συμμετέχουν στο εκτελεστικό γραφείο, εισπράττοντας πολλά όχι. Ήταν μία προσπάθεια να αποκτήσει το εν λόγω σώμα περισσότερη πολιτική χροιά αλλά και μία προσπάθεια από πλευράς της να κτίσει σιγά σιγά τη δική της ομάδα επιρροής.

Προεδρικό για bonding

Έκπληκτοι πάντως έμαθαν μέσω ανακοίνωσης του κόμματος οι τέως υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι που βρέθηκαν στην περιβόητη συνεδρία του Προεδρικού Συμβουλίου, ότι στην εν λόγω συνεδρία συζήτησαν το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή λόγω πολέμου. «Εμείς προφανώς ήμασταν σε άλλη συνεδρία» έλεγαν σκωπτικά, καθώς ούτε το Κυπριακό συζητήθηκε ούτε οι εξελίξεις στην περιοχή. Ήταν μία συνάντηση στην οποία η Αννίτα Δημητρίου ζήτησε από τους τέως να κάνουν bonding με τη νυν ηγεσία.

Οι ελέφαντες

Μιλώντας πάντως για τον τέως υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, αξίζει να σημειώσουμε πως θα έχει πλέον δημόσια τοποθέτηση. Ξεκινά εντός των ημερών νέο podcast στην IMH μαζί με τον σύμβουλο επικοινωνίας Ανδρέα Χατζηκυριάκο υπό τον τίτλο «The elephant in the room». Μένει να δούμε αν τόσο η μία πλευρά όσο και η άλλη θα μιλήσουν για τον ελέφαντα. Τη δεκαετία Νίκου Αναστασιάδη, την κρίση στον ΔΗΣΥ και όσα εκτυλίχθηκαν στον προεκλογικό.

Παιχνίδια στη Λεμεσό

Ποιος θα επικρατήσει στη Λεμεσό; Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ή η Αννίτα Δημητρίου; Η στήλη είχε αποκαλύψει στο παρελθόν πως η Αννίτα Δημητρίου προχώρησε σε συμφωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο για συμπόρευση στον Δήμο Λεμεσού με υποψήφιο τον Ανδρέα Αρμεύτη. Όταν όμως επιχείρησε με τον Ευθύμιο Δίπλαρο να παρουσιάσει την εν λόγω υποψηφιότητα στην επαρχιακή Λεμεσού, υπήρξε έντονη αντίδραση των μελών, οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητα Νικολαΐδη. Πήγαν με τον Αρμεύτη συνεπώς και έφυγαν με Νικολαΐδη. Το «πραξικόπημα» ωστόσο έχει ουρά, καθώς ο Νίκος Νικολαΐδης αποτελεί τον εκλεκτό του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έβαλε ως στόχο να εκλέξει τον νυν δήμαρχο, ο οποίος ήταν από τις πρώτες πολιτικές προσωπικότητες που βγήκαν ανοικτά υπέρ του. Αυτή η διαμάχη κατέδειξε πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου ελέγχει την κατάσταση στη Λεμεσό, την πόλη του τέως προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρωτεργάτης ο Τουμάζος

Συγκεκριμένες αλλαγές ετοιμάζει ο Στέφανος Στεφάνου όπως άλλωστε αποκαλύφθηκε την περασμένη Κυριακή σε ρεπορτάζ της «Κ», με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ να περνά το πρώτο τεστ στη δύσκολη μάχη που έδωσε μέσα στον σκληρό πυρήνα του κόμματος. Το ενδιαφέρον βεβαίως εστιάζεται στον Χρίστο Χριστόφια που κάποιοι θεωρούν πως αποτελεί την εσωκομματική αντιπολίτευση του Στέφανου Στεφάνου, ωστόσο οι περισσότεροι τον θεωρούν αντίπαλο του όποιου εκσυγχρονισμού της Αριστεράς. Η στήλη πάντως μαθαίνει πως τον κύριο ρόλο στις αλλαγές του κόμματος, πέραν του Στέφανου Στεφάνου, έπαιξε ο Τουμάζος Τσελεπής, ο οποίος ανέκαθεν πίστευε στη διεύρυνση του κόμματος.

Μετά τον Αχιλλέα

Την ίδια στιγμή πάντως που το ΑΚΕΛ επιχειρεί να ανοίξει προς την κοινωνία ή να στείλει το μήνυμα του εκσυγχρονισμού, θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις για τις διπλές εκλογές. Σε ό,τι αφορά τον δήμο της Λευκωσίας, μαθαίνουμε πως ασκήθηκαν σοβαρές πιέσεις προς τον Αχιλλέα Δημητριάδη για να αναθεωρήσει την απόφασή του να μη διεκδικήσει τη δημαρχία της Λευκωσίας. Ο γνωστός νομικός, ωστόσο, δεν φαίνεται να αλλάζει άποψη και το ερώτημα που πλανάται είναι αν υπάρχει άσος στο μανίκι του Στέφανου ή αν πάνε σε ακόμη μία προδιαγεγραμμένη ήττα στην πρωτεύουσα.

Όριο θητειών, με ουρά

Με ουρά θα μπει τελικά το όριο των δύο θητειών στους βουλευτές του ΑΚΕΛ. Όπως μαθαίνει η στήλη, μετά τις καταστατικές αλλαγές και εφόσον περάσει το όριο των δύο θητειών των βουλευτών από το καταστατικό συνέδριο, η Κεντρική Επιτροπή θα συνέλθει σε μυστική ψηφοφορία για την εξαίρεση μιας και μόνο θητείας δύο βουλευτών (συγκεκριμένα αφορά το 15% της υφιστάμενης κοινοβουλευτικής ομάδας και σε αυτό εξαιρείται ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου). Η απόφαση θα ληφθεί με αυξημένη ψηφοφορία. Ήδη πάντως θεωρείται δεδομένο πως η εξαίρεση θα αφορά τους Άριστο Δαμιανού και Γιώργο Λουκαΐδη, τους οποίους ο Στέφανος Στεφάνου θεωρεί αναγκαίους για ακόμη μία θητεία εντός της Βουλής.

Συντροφικά μαχαιρώματα

«Κάποιοι στα ψηλά δώματα ήθελαν να καταδικαστώ» είπε σε συνέντευξή του στο «Legalmatters» ο πρώην ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου. Ο ίδιος απέφυγε βεβαίως να ονοματίσει κάποιον, ωστόσο η στήλη διερωτάται για ποιο λόγο κάποιοι από το κόμμα να θέλουν κάτι τέτοιο τη στιγμή που η σοβαρότατη αυτή κατηγορία που υπήρχε εναντίον του έπληττε το ίδιο το κόμμα της Αριστεράς.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης που τόλμησε τελικά κάτι που δεν έκαναν πολιτικές καραβάνες, το θεσμοθετημένο briefing.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση