ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι θεσμοί και το παρασύνθημα

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Τα στάδια

Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι διαδικασίες για την επιλογή υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, δήλωσε την βδομάδα που πέρασε ο Στέφανος Στεφάνου. Ήδη βλέπουν ιδιαίτερα θετικά το ενδεχόμενο της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του νομικού Χαράλαμπου Προύντζου, καθώς εκτιμούν πως αυτή θα αγκαλιαστεί από το προοδευτικό και φιλελεύθερο ακροατήριο της Λευκωσίας, που περιλαμβάνει και αρκετούς συναγερμικούς.

Κοινές φωτογραφήσεις

Ο Νίκος Τορναρίτης άρχισε να εκφράζει την ανησυχία του δεξιά αριστερά, μπαίνοντας στην κούρσα. Όπως μαθαίνει η στήλη, επιδιώκει με κάθε τρόπο την επίσημη στήριξη του άλλοτε προστατευόμενού του Ανδρέα Κωνσταντίνου. Βάζει όπως λέγεται τρίτους να του ζητήσουν να κάνουν από κοινού φωτογράφηση και να στηρίξει την υποψηφιότητά του επίσημα. Και αυτό, γιατί βλέπει τις αντιδράσεις που προέκυψαν από το ακροατήριο και τους πιστούς ψηφοφόρους του νυν δημάρχου Αγλαντζιάς. Επί του παρόντος ο κ. Κωνσταντίνου, το αποφεύγει με κάθε τρόπο.

Οι τόνοι στη Λεμεσό

Την δική της σημασία είχε η ανάρτηση της Έμιλυς Γιολίτη στο X τη βδομάδα που πέρασε, καθώς αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του προεκλογικού στην Λεμεσό η οποία προβλέπεται πως θα κινηθεί σε ψηλούς τόνους. «Γιατί ο ΔΗΣΥ να υποστηρίξει στη Λεμεσό υποψήφιο (μάλιστα μη κομματικό) που βάσει όλων των δημοσκοπήσεων θα χάσει στις δημοτικές εκλογές; Για τον ίδιο λόγο που υποστήριξε υποψήφιο που βάσει όλων των δημοσκοπήσεων θα έχανε στις προεδρικές. Είναι παράδοση πια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η τοποθέτησή της δεν έμεινε αναπάντητη από το επιτελείο του Νίκου Νικολαΐδη το οποίο μίλησε για λάσπη και κτυπήματα κάτω από τη μέση. Μίλησε για σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, από τη μία οι εκπρόσωποι των πολιτών και από την άλλη η συμμαχία των λόμπι και των κολλητών. Αναμένουμε, η αλήθεια, με αγωνία την συνέχεια σε αυτό το δράμα.

Οι εκλεκτοί του Προεδρικού

Το προηγούμενο διάστημα είχε ενταθεί η συζήτηση για το κατά πόσο ο Νίκος Τορναρίτης είναι τελικά επιλογή του Προεδρικού. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν με νόημα πως αν είχε λόγο σε αυτό ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τότε θα προτιμούσε ένας από τους στενότερους του συνεργάτες στην Πινδάρου να παραμείνει εκεί, καθώς αυτό θα συντηρούσε την ελπίδα συγκυβέρνησης, ή τέλος πάντων θα διατηρούσε τους χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους. Υπάρχουν ωστόσο και πολιτικοί κύκλοι που εκτιμούν ότι το Προεδρικό θέλει με κάθε τρόπο την εκλογή Τορναρίτη. Και αυτό γιατί δεν θέλει να αποσταλεί το μήνυμα πως όσοι στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τιμωρούνται τελικά. Με ό,τι κι αν αυτή η τιμωρία συνεπάγεται για το μέλλον.

Και στον Στρόβολο πάντως, επικρατεί το κλίμα πως ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους θα αποχωρήσει από την κούρσα, καθώς δεν βρίσκει κομματικό αποκούμπι. Ο Χρίστος Τσίγκης κλείδωσε για Δημοκρατικό Συναγερμό και Δημοκρατική Παράταξη ενώ στην αντίπερα όχθη, φαίνεται πως αυξάνονται οι πιθανότητες συνεργασίας του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ, στηρίζοντας τον Σταύρο Σταυρινίδη, έστω κι αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος προσπαθούσε μέχρι την υστάτη να βρει σύμμαχους για την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Στροβόλου.

Οι λεπτοί προεδρικοί τοίχοι

Το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να ανησυχεί το Προεδρικό είναι οι δημοτικές εκλογές. Όπως μαθαίνει η στήλη, ήδη υπάρχει σοβαρή αναστάτωση για τις διαρροές των τελευταίων ημερών. Η πρώτη που προκάλεσε ερωτήματα, ήταν αυτή της έκθεσης του γενικού ελεγκτή για τα επιδόματα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Το Προεδρικό άφησε ενοχλημένο να εννοηθεί πως η διαρροή στον Τύπο προερχόταν από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ωστόσο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θέλησε με κάθε τρόπο να υπογραμμίσει πως οι διαρροές είναι από το ίδιο το Προεδρικό. Κάτι παρόμοιο θεωρείται πως έγινε και με την περίπτωση της περιβόητης πρόσκλησης του Ερντογάν. Ήδη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε να ανησυχεί εντόνως, καθώς αν υπήρξε ένας κύριος λόγος που θωράκισε το Προεδρικό με το στενό του οικογενειακό περιβάλλον, ήταν για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Και δεν είναι βεβαίως μόνο αυτό. Ήδη επικρατούν αντιζηλίες για το ποιος θα έχει την εύνοια του προέδρου, με συγκεκριμένο παροικούντα του Προεδρικού να επιζητεί και τη σημασία του προέδρου αλλά και το να τον ακολουθεί σε κάθε ταξίδι.

Οι καταστατικές αλλαγές

Στα ψηλά πέρασε η είδηση των καταστατικών αλλαγών του ΑΚΕΛ και κυρίως η πρόνοια που εξαιρεί τους κομματικούς και δη τους επαρχιακούς γραμματείς από το να διεκδικούν βουλευτική έδρα. Με δεδομένο ότι ο Χρίστος Χριστόφιας είναι επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας - Κερύνειας, αντιλαμβανόμαστε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για τις βουλευτικές εκλογές και κατ’ επέκταση, το κόμμα θα πρέπει να ψάχνει άλλον για την επαρχία Κερύνειας, το 2026.

Μία σύγκρουση, με τέλος;

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης ξεκινά μεταξύ των δύο θεσμών, αυτόν της γενικής εισαγγελίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς αθωώνει επί της ουσίας τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, όμως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει δώσει τη δική του ανάγνωση. Προκύπτει, όπως λέει, σύγκρουση συμφέροντος για τον βοηθό γενικό εισαγγελέα και υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση άρση του ανέλεγκτου. Αυτή ακριβώς η κίνησή του θεωρείται πως μπορεί να του στοιχίσει λίγο ακριβά. Αυτό φάνηκε όταν ο γενικός εισαγγελέας τού απάντησε πως για άλλη μια φορά εκφεύγει των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων και πως τα περαιτέρω σχόλια δεν είναι του παρόντος.

Η φημολογία περί παύσης του Οδυσσέα για ανάρμοστη συμπεριφορά είναι ένα θέμα που πάει και έρχεται εδώ και καιρό στον χώρο της γενικής εισαγγελίας, χωρίς να λαμβάνεται απόφαση. Για τις σκέψεις αυτές, είχε ζητηθεί η γνωμάτευση πολύ γνωστού νομικού. Σκέψεις ωστόσο έφτασαν στα αυτιά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και εγκαταλείφθηκαν, καθώς το περιβάλλον του Νίκου Αναστασιάδη ανησύχησε, πως κάτι τέτοιο θα τον ηρωοποιήσει στα μάτια της κοινωνίας. Αυτό φαίνεται να σκέφτεται και σήμερα ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης με κυβερνητικούς κύκλους να επισημαίνουν πως θα μείνει εντελώς εκτός της όποιας διαδικασίας. Και σίγουρα μίας ενδεχόμενης κίνησης για παύση του γενικού ελεγκτή. Η αποκάλυψη βεβαίως του πορίσματος, δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι νομικοί που σημειώνουν ότι μετά από αυτό τον εξευτελισμό των θεσμών θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση. Το ερώτημα είναι αν η γενική εισαγγελία θα προχωρήσει σε διαδικασία παύσης του γενικού ελεγκτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς ή αν άλλοι θεσμοί –που ήρθαν σε ρήξη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη– περιλαμβανομένου του Σάββα Αγγελίδη προχωρήσουν σε σχετικό παράπονο.

Υπάρχει βεβαίως και η απάντηση, πως από τη στιγμή που ήρθε μία ανώνυμη καταγγελία στον γενικό ελεγκτή τότε η υποχρέωσή του θα ήταν να την αποστείλει προς εξέταση στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και η τελευταία να αποφασίσει αρμοδίως για το τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που μελετάται, ωστόσο ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά θεσμούς που είχαν συγκρουστεί έντονα στο παρελθόν, είναι η θέση του ΕΔΑΔ, το οποίο έχει αποδοκιμάσει την λήψη μαρτυρίας ανώνυμων μαρτύρων βάσει των αποφάσεων (Doorson v. Netherlands 1996 και Vissen v/ Netherlands 2002). Στις εν λόγω υποθέσεις το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι μια καταδίκη δεν πρέπει είτε να βασίζεται εξ ολοκλήρου ή σε αποφασιστικό βαθμό επί ανώνυμων καταθέσεων ανεξάρτητα από τα μέτρα που λήφθηκαν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της υπεράσπισης. Τίθεται το ζήτημα πως μπορεί η ανώνυμη μαρτυρία να αφορά πρόσωπο με το οποίο είχαν συγκρουσθεί στο παρελθόν ή πρόσωπο το οποίο έχει λόγους να διασύρει τον κατηγορούμενο. Για αυτούς τους λόγους η γνώση της ταυτότητας του παραπονουμένου, θεωρείται απαραίτητη για να διευκολυνθεί ένας κατηγορούμενος στην ετοιμασία της υπεράσπισής του. Όπως υπογραμμίζεται, η επιμονή να τοποθετηθεί κάποιος κατηγορούμενος επί ανώνυμης καταγγελίας, θα παραβίαζε τα συνταγματικά του δικαιώματα.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Μάκης Κεραυνός

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ο οποίος αναφερόμενος στους οργανωμένους ασθενείς, είπε πως έχουν «αρρωστημένη φαντασία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση