ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στων δομών την ολόμαυρη ράχη

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Τιμωρώντας τους ανήλικους

Οι ασυνόδευτοι, οι οποίοι ενεπλάκησαν στις φασαρίες στη δομή ανήλικων στην Πάφο, θα πληρώσουν τις ζημιές, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής της στο «Χ» η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου. Μάλιστα, για να ληφθεί η περισπούδαστη απόφαση έγινε και ευρεία σύσκεψη στην οποίας προήδρευσε η υφυπουργός. Το ερώτημα είναι με τι χρήματα πρόκειται να τους πληρώσουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι; Με τα είκοσι ευρώ που τους δίνει το κράτος ως κηδεμόνες τους; Αυτό θα ισχύει και για τους Ε/κ ανήλικους που προβαίνουν σε βανδαλισμούς ή μόνο στους ξένους; Και κυρίως, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας θεωρεί ορθό ως μέτρο την περιθωριοποίηση αυτών των παιδιών με το εν λόγω μέτρο;

Μία επίτροπος διαχωρισμού

Μπροστά στην κατακραυγή, η υφυπουργός Πρόνοιας επέλεξε να κλείσει τα σχόλια στον λογαριασμό της στο «Χ» και να μην επανέλθει. Με αυτόν τον τρόπο τα φώτα φρόντισε να στρέψει για άλλη μια φορά πάνω της η Επίτροπος Νομοθεσίας, η οποία όχι μόνο τη συνεχάρη για την ανοησία αλλά την προέτρεψε ώστε αυτά τα ασυνόδευτα ανήλικα να μένουν σε χώρους που δεν γειτνιάζουν με άλλους χώρους που υπάρχουν παιδιά. Η Λουίζα Ζαννέτου, της οποίας τον ρόλο δεν αντιληφθήκαμε ακόμα, ούτε το έργο της, έκανε πολλές φορές ασυνάρτητες και αψυχολόγητες αναρτήσεις, όμως αυτή τη φορά το πήρε σε άλλο επίπεδο καθώς κανονικοποιεί τον ρατσισμό και διαιωνίζει τον διαχωρισμό αυτών των παιδιών από την υπόλοιπη κοινωνία. Την ίδια στιγμή που ο ρόλος της ως αξιωματούχου θα έπρεπε να είναι μία στρατηγική ενσωμάτωσης.

Συμπολίτευση ή αντιπολίτευση;

Το ερώτημα κατά τον προεκλογικό ήταν κατά πόσο ο ΔΗΣΥ θα είναι αντιπολίτευση ή συμπολίτευση. Σήμερα, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές το ερώτημα παραμένει. Φάνηκε κατά τη διάρκεια του οικονομικού forum του ΑΚΕΛ την περασμένη βδομάδα, όταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας για την αντιπολίτευση έδειξε τον Στέφανο Στεφάνου και όχι την Αννίτα Δημητρίου. Τη σημειολογία άρπαξε η συντονίστρια του debate και αγαπητή δημοσιογράφος Γωγώ Αλεξανδρινού, προκαλώντας την περαιτέρω αμηχανία της συναγερμικής προέδρου η οποία δυσκολευόταν εμφανώς να μιλήσει για οικονομία. Η αλήθεια είναι πως στα ΔΗΚΟϊκά πηγαδάκια θεωρούν τον ΔΗΣΥ συγκυβερνών κόμμα, ένα κόμμα που τους στηρίζει στα δύσκολα και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο αναμένεται να γίνει μία στενή συνεργασία των δύο στις δημοτικές εκλογές. «Ο μόνος χώρος στον οποίο νιώθουμε πως βρισκόμαστε ακόμα στον προεκλογικό των προεδρικών είναι η επιτροπή ενέργειας» λένε με νόημα βουλευτές, καθώς εκεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου παίζει σκληρό ροκ, με τον Κυριάκο Χατζηγιάννη να τον ακολουθεί πιστά σε αυτό.

Ο γρίφος της Λάρνακας

Πάντως, η κατάσταση σίγουρα δεν είναι εύκολη στην Πινδάρου και αυτό το αντιλαμβάνεται πλήρως η Αννίτα Δημητρίου. Οι συνεχείς πιέσεις ενδιαφερομένων για στήριξη στις δημοτικές εκλογές έχουν προκαλέσει παράλυση. Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι στη Λάρνακα. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει υποψήφιος που να σταθεί έστω και για την τιμή των όπλων απέναντι στον Ανδρέα Βύρα, αλλά και για το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται για τη θέση του περιφερειάρχη. Ο νυν δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης διεκδικεί με αξιώσεις το χρίσμα, λόγω και της πρωτιάς του στις δημοσκοπήσεις. Ο Χάρης Μίλλας ωστόσο θεωρείται άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος της Αννίτας Δημητρίου. Κατ’ επέκταση η υποψηφιότητά του δεν θεωρείται πως προκάλεσε την έκπληξή της αλλά κάθε άλλο. Αυτό που μαθαίνει η στήλη είναι ότι ο Ευθύμιος Δίπλαρος, άλλον στηρίζει για την εν λόγω θέση και προκαλεί ήδη αναμπουμπούλες.

Η εμφάνιση του Πέτρου

Μιλώντας πάντως για αναμπουμπούλες, δεν περνά απαρατήρητο στα συναγερμικά πηγαδάκια, η συνεχής κριτική που ασκεί στην Αννίτα Δημητρίου –την οποία προεκλογικά στήριζε αναφανδόν– ο Πέτρος Δημητρίου. Η τελευταία αιχμηρή του ανάρτηση μετά την οργή της Αννίτας για τα αντάρτικα. «Όπως και στη φάρμα των ζώων. Ισότητα αλά καρτ. Αφού μέχρι σήμερα υπουργοί άλλης κυβέρνησης έχουν πλήρη δικαιώματα λ.χ. συμμετοχής στο Π.Γ. και μετά που θα τους κατεβάσουμε και με τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενώ εξακολουθούν να στηρίζουν και πάλι άλλες επιλογές θυμηθήκαμε την πειθαρχία» έγραψε χαρακτηριστικά και καταγράφηκε.

Οι μαρξιστές

Με ενδιαφέρον παρακολούθησε η στήλη την πολύωρη συνέντευξη του Χρίστου Χριστόφια στο podcast του αγαπητού Χριστόφορου Χριστοφή. Πέραν των επαναλήψεων περί μαρξιστικής λενινιστικής φιλοσοφίας που κατά τα άλλα ακολουθεί, αυτή η συνέντευξη δεν αποτελεί παραγοντισμό για τον ίδιο, ή μόνο ο ίδιος έχει την ευχέρεια να καρφώνει γι’ αυτά άλλους συντρόφους;

Αναπάντητες κλήσεις

Τώρα που θυμηθήκαμε τον προεκλογικό, η στήλη μαθαίνει πως ο Νίκος Αναστασιάδης έχει επιχειρήσει να βρεθεί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Όχι τόσο γιατί μετάνιωσε για όλα όσα έκανε ή δεν έκανε προεκλογικά, αλλά γιατί αντιλαμβάνεται και εισπράττει την οργή των Συναγερμικών. Ο Αβέρωφ βεβαίως το αποφεύγει, ψελλίζοντας κάτι για τον τόπο. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει συγχωρέσει στον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας τη συμπεριφορά του αλλά και το γεγονός ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης δεν απάντησε ποτέ το τηλεφώνημα που του έκανε ο τέως Συναγερμικός πρόεδρος. Πλέον, εννέα μήνες μετά, θεωρεί πως είναι πολύ αργά και για τηλεφωνήματα αλλά και για φιλοφρονητικές συναντήσεις.

Οι κρίσεις δεν παγώνουν

«Η κρίση στη Μέση Ανατολή χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κρίση που να έχει παγώσει. Εδώ στην Κύπρο, υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι το status quo δεν είναι στατικό, ότι όσο το Κυπριακό δεν επιλύεται, οι εντάσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται και πολλές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, θα συνεχίσουν να χάνονται» ανέφερε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Economist ο Κόλιν Στιούαρτ και αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ήδη καμπανάκι σε όσους οραματίζονται μακροχρόνιους.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Άννα Κουκκίδου Προκοπίου

Η υπουργός Δικαιοσύνης έκανε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις της στο ραδιόφωνο του Πολίτη και ενοχλήθηκε όταν η συνάδελφος Κατερίνα Ηλιάδη την ρώτησε για τις καταγγελίες συγκάλυψης βιασμού γυναίκας αστυνομικού, καθώς δεν ήταν στην ύλη που προγραμμάτισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση