ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ανασχηματισμός αργεί ένα χρόνο

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Περιμένοντας τον ΔΗΣΥ

Την απόφαση να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό τον προσεχή μήνα έλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η απόφαση δεν συνδέεται βεβαίως με την αξιολόγηση που θα έκαναν τον Σεπτέμβριο όπως αποκάλυψε στην «Κ» η Ειρήνη Πική, αλλά με την ελπίδα που διατηρεί ο πρόεδρος και άλλοι στο Προεδρικό ότι κάποια στιγμή θα συμπλεύσει μαζί του ο ΔΗΣΥ. Τότε, όπως εκτιμούν, θα γίνει ένας σημαντικός ανασχηματισμός μπολιάζοντας με –ακόμα περισσότερους– Συναγερμικούς το υπουργικό σχήμα. Ορόσημο για τις αλλαγές αυτές αποτελεί ο Ιούνιος του 2024, όταν θα ολοκληρωθούν και οι διπλές εκλογές.

Οχι σε κόμμα, ναι σε κίνηση

Δεύτερες σκέψεις για τη δημιουργία νέου κόμματος, το οποίο θα βρίσκεται στον σοσιαλιστικό χώρο, κάνει, όπως μαθαίνει η στήλη, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Τον τελευταίο χρόνο βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις με κόσμο, ωστόσο φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως η δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος είναι πλέον δύσκολη με δεδομένο ότι ο ίδιος βρίσκεται εκτός Κύπρου. Σε αυτό που προσανατολίζεται είναι στη δημιουργία μιας πολιτικής κίνησης, η οποία σίγουρα θα έχει συμμετοχή στις επικείμενες διπλές εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο μελετάται και το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλους πολιτικούς χώρους όπως για παράδειγμα με το Κίνημα των Οικολόγων –έστω κι αν δεν έχουν ακόμη συζητήσει ενδελεχώς. Πέραν του κ. Παπαδάκη, και ο Γιώργος Βαρνάβα φαίνεται να ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη νέα προσπάθεια και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ερώτημα είναι το τι προτίθεται να κάνει ο Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος έχει εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον του για τον δήμο Λευκωσίας.

Το πολιτικό ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στις κινήσεις που θα κάνει ο τέως υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης. Ο κ. Παμπορίδης έχει ήδη εξαγγείλει στην «Κ» την πρόθεσή του να δημιουργήσει πλατφόρμα, με κύριο στόχο την αλλαγή του Συντάγματος. Περισσότερα νέα αναμένονται τώρα τον Σεπτέμβριο, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα έχει και ποιοι θα περιβάλλουν τον κ. Παμπορίδη. Ήδη ο Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει αναφέρει πως χρειάζεται ένας νέος πολιτικός χώρος, εξαπολύοντας τα βέλη του στη νυν ηγεσία του ΔΗΣΥ. Αναμένεται να διαφανεί, αν μετά και το άδειασμα από τον άλλοτε στενό του φίλο και σύμμαχο Χάρη Γεωργιάδη θα σκεφτεί και ο ίδιος το ενδεχόμενο αποχώρησης. Και όταν λέμε για αποχώρηση, δεν εννοούμε από την πολιτική, μιας και ο ίδιος έδειξε πως διαθέτει το σκουλήκι της πολιτικής παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου.

Μιλώντας πάντως για εκλογές, απορίας άξιο είναι το τι προτίθεται να κάνει το ΑΚΕΛ τελικά στις επικείμενες εκλογές. Ήδη ο πήχης έχει ανεβεί πολύ ψηλά, με εξαγγελίες για συνεργασίες που τελικά αποτύχαν, για αλλαγές που ακόμα δρομολογούνται και για εσωκομματικό εκσυγχρονισμό. Επί του παρόντος τίποτα δεν είδαμε, όμως θα αναμένουμε μέχρι και τον Νοέμβριο που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι προτίθενται να κάνουν στις διπλές αυτές εκλογές. Σε αντίθεση με άλλες φορές, το ενδιαφέρον για τις δημοτικές εκλογές είναι έως και μηδαμινό από πρωτοκλασάτα στελέχη. Άλλοτε είχαν δύο βαριά ονόματα, αυτό της Ελένης Μαύρου και του Ανδρέα Χρίστου, να διεκδικούν και να κερδίζουν τους δύο μεγάλους δήμους, σήμερα βολεύονται με την περιφέρεια.

Κανένα από τα ηχηρά ονόματα δεν βρίσκεται πρώτο στη λίστα πέραν των Καυκαλιά και Κώστα που ακούγονται ότι δέχονται πιέσεις για να κατέλθουν. Ερώτημα είναι και αν θα καταφέρουν τελικά να προχωρήσουν σε συνεργασίες με προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, διατηρώντας τη δυναμική που προκάλεσε η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Σε ό,τι αφορά πάντως τις ευρωεκλογές, η συνάδελφος Οριάνα Παπαντωνίου αποκαλύπτει πως το όνομα του δεύτερου τη τάξει Γιώργου Λουκαΐδη, δεν παίζει, όπως ακουγόταν, για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Ήδη αυτό που φημολογείται είναι να αποτελέσει μαζί με τον Άριστο Δαμιανού την εξαίρεση στο ζήτημα του ορίου θητειών. Υπενθυμίζεται πως τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη έχουν συμπληρώσει το όριο θητειών και βάσει καταστατικού δεν θα έπρεπε να επαναδιεκδικήσουν εκλογή. Αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει, ωστόσο ζήτημα αποτελεί το γιατί επικρατεί η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Γιατί για παράδειγμα δεν ίσχυσε κάτι παρόμοιο για τον Νίκο Κατσουρίδη, ή γιατί δεν θα ισχύσει για παράδειγμα για την Ειρήνη Χαραλαμπίδου;

Υπουργοί και δωρεάν πάρκινγκ

Σε πλασιέ μικροεξυπηρετήσεων καναλαρχών μετατρέπεται, όπως μαθαίνει δυστυχώς η στήλη, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης. Αφορμή η άρνηση των υπευθύνων του αεροδρομίου να δώσουν εκ των υστέρων και χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία-αποστολή email και έγκριση από τους αρμόδιους δωρεάν χρήσης στάθμευσης σε προσωπικό τηλεοπτικού σταθμού εν μέσω του Δεκαπενταύγουστου.

Ο καναλάρχης, όχι μόνο δεν το δέχτηκε αλλά επικοινωνώντας με τους αρμοδίους απείλησε ότι θα «τα σηκώσει ίσια πάνω» και τους προετοίμασε ότι θα διευθετήσει το όλο ζήτημα ο υπουργός Μεταφορών, καθώς το κανάλι παράγει κοινωφελές έργο. Το πραγματικά δυσάρεστο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι πως ο κ. Βαφεάδης πράγματι πήρε τηλέφωνο το αεροδρόμιο και ζήτησε να διευθετηθεί το όλο ζήτημα παρέχοντας δωρεάν τελικά τον χώρο στάθμευσης στο προσωπικό που όπως ισχυριστήκαν βρισκόταν για δέκα μέρες στην Ελλάδα ούτως ώστε να καλύψει τις πυρκαγιές.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 

Μαρίνος Σιζόπουλος

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος μας ενημέρωσε σε δηλώσεις του πως υπάρχουν και πολίτες των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν δικαιούνται να διασφαλιστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση