ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εκλογές είναι αυτές και ενώνουν δυνάμεις

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Οι άσπονδοι εχθροί

Το σίγουρο είναι πως σε αυτές τις διπλές εκλογές δεν θα πλήξουμε καθόλου. Πρόσωπα που εμφανίζονταν ορκισμένοι εχθροί, προτάσσοντας θέσεις αρχών, αξιοπρέπειας και πολιτικών θέσεων, σήμερα συντρώγουν, κυκλοφορούν μαζί, κόβουν ενίοτε και βασιλόπιττες. Η κοινή εμφάνιση του Φαίδωνα Φαίδωνος με τον Κωστάκη Κωνσταντίνου μαζί με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ευθύμιο Δίπλαρο και τον πρόεδρο της τοπικής του ΔΗΣΥ Πάφου, Νικόλα Λιασίδη, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Τη φωτογραφία ανάρτησε με περηφάνια ο ΔΗΣΥ σε μία προσπάθεια να καταδείξει πως η περιβόητη αναφορά περί ενότητας στο κόμμα πραγματοποιείται. Ούτε ο Κωστάκης ωστόσο αλλά ούτε ο Φαίδωνας την αναπαρήγαγαν. Προφανώς γιατί αντιλαμβάνονται καλά πως αν το κάνουν θα γελοιοποιηθούν πλήρως . Ή μήπως δεν το αντιλαμβάνονται;

Κοινοβουλευτικοί-βουλευτές

Το ενδιαφέρον σε αυτή την κόντρα Κωστάκη-Φαίδωνα, επικεντρώνεται στην πρότερή τους σχέση. Ο δήμαρχος Πάφου υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του πολιτικού μαθουσάλα βουλευτή και φαίνεται πως από εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους διαμάχη. Το γιατί και πώς οδηγήθηκε αυτή η σχέση σε τέτοια άκρα, ώστε να σφάζονται στα κουρεία της Πάφου τυγχάνει πολλών ερμηνειών. Το ενδιαφέρον πάντως είναι πως η σχέση βουλευτή-κοινοβουλευτικού συνεργάτη είναι μία σχέση που χρειάζεται να αναλυθεί περαιτέρω, όχι από πολιτικούς αναλυτές αλλά κυρίως από ψυχολόγους. Και αυτό γιατί σε ευθεία σύγκρουση βρίσκεται ούτως ή άλλως και το δίδυμο Ζαχαρίας Κουλίας-Χρίστος Σενέκης.

Ο κ. Σενέκης υπήρξε κοινοβουλευτικός συνεργάτης του τελευταίου για χρόνια. Μάλιστα, τόσο καλή ήταν η σχέση τους καθώς όταν ο κ. Κουλίας ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΔΗΚΟ –ψηφίζοντας Ομήρου αντί Καρογιάν– ο τότε πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου φρόντισε να εργοδοτήσει τον κ. Σενέκη στο γραφείο του. Όχι βεβαίως ως αντάλλαγμα για την στήριξη Κουλία, καθότι και ο Χρίστος Σενέκης φρόντισε δημοσίως να διαχωρίσει τη θέση του από τις πολιτικές Καρογιάν και να αποτελεί ξένο σώμα. Σήμερα οι δύο τους φαίνεται να βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με αποκορύφωμα τον καβγά στην επιτροπή Προσφύγων την βδομάδα που πέρασε. Ίσως ο κ. Κουλίας φαίνεται να μη χωνεύει το γεγονός ότι ο άλλοτε βοηθός του τον πέρασε κατά πολύ σε ψήφους. Ίσως να τον βλέπει ανταγωνιστικά ακόμη, καθώς ο ίδιος ο κ. Κουλίας προετοιμάζει τους απογόνους του να αναλάβουν τη θέση του.

Βόλτες και διαβεβαιώσεις

Επιστρέφοντας πάντως στα του ΔΗΣΥ και τα της περιβόητης ενότητας, είδαμε στο πλαίσιο της ενότητας και τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να γυρίζει με τον υποψήφιο για τη δημαρχία Λευκωσίας Νίκο Τορναρίτη στη Λευκωσία και να συνομιλούν με τους επιχειρηματίες. Η στήλη μάλιστα μαθαίνει πως ο Κωνσταντίνος Πετρίδης έλυσε και τις παρεξηγήσεις που είχε με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος εργάζεται για την υποψηφιότητά του στη Λεμεσό. Η πρόεδρος μάλιστα του ΔΗΣΥ μαθαίνουμε πως τον διαβεβαίωσε πως θα εργαστεί γι’ αυτόν στη Λάρνακα. Είχε στείλει το μήνυμα πως στο ψηφοδέλτιο δεν πρέπει να λείπει ούτε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ούτε ο Λουκάς Φουρλάς, δύο πρόσωπα που μπορούν να φέρουν ψήφους και από άλλες δεξαμενές.

Πελεκάνος, μαινόμενος

Όλο αυτό το παρασκήνιο, ωστόσο, οδήγησε στην έντονη αντίδραση του Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος με τον ομολογουμένως απρόσμενο αποκλεισμό του από το ευρωψηφοδέλτιο παραιτήθηκε από την αντιπροεδρία. Η επιστολή του λέει πολλά καθώς επιβεβαιώνει τη δυσφορία που επικρατούσε όλο αυτό τον καιρό όταν άκουγε την πρόεδρο του ΔΗΣΥ να λέει πως δεν θα πρέπει να αποκλειστούν Πετρίδης-Φουρλάς, αφήνοντας τον ίδιο εκτός κάδρου. Αυτό το οποίο τον έκανε να αντιδράσει είναι η διαρροή ότι τιμωρήθηκε για τους κακούς χειρισμούς του σε Λεμεσό και Πάφο, μία διαρροή που μετακυλούσε την ευθύνη των προχειροτήτων αποκλειστικά στον ίδιο τον Πελεκάνο. Ο ίδιος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι όποιοι χειρισμοί έγιναν ομαδικά από την ηγεσία και κάλεσε όσους έχουν άλλη εντύπωση να ρωτήσουν την ηγεσία, τα στελέχη επαρχιακών γραφείων ακόμα και τον κ. Νικολαΐδη.

Η ευθύμια λογική

Το καλύτερο βραβείο πρώτου ρόλου σε όλα αυτά τα ρεζιλέματα λαμβάνει πάντως ο Ευθύμιος Δίπλαρος ο οποίος σε δημόσιες παρεμβάσεις του καλούσε τον Μάριο Πελεκάνο να το ξανασκεφτεί και δεν έκανε αποδεκτή –αλήθεια με τις ευλογίες ποιων;– την παραίτησή του. Μας είπε μάλιστα πως ίσως να μην τον ψήφισαν τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου καθώς τον ήθελαν να μείνει εδώ και όχι να τον χάσουν, ταξιδεύοντας στις Βρυξέλλες. Βεβαίως ευφάνταστες ήταν και οι εξηγήσεις του για το φιάσκο με τον Κάρουλλα. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφότου έλαβε πολλά όχι για τον Δήμο Λάρνακας, περιλαμβανομένου και του Κάρουλλα, φρόντισε να τον εκθέσει μπροστά στο Πολιτικό Γραφείο, πιέζοντάς τον να αναλάβει. Του είπε μάλιστα πως όπως η ίδια έγινε θυσία (!) και βγήκε από το ψηφοδέλτιο όταν της ζητήθηκε το 2016, όπως ο Νίκος Τορναρίτης έγινε θυσία (!) και διεκδικεί για το καλό του κόμματος τη δημαρχία Λευκωσίας, έτσι και ο ίδιος πρέπει να κάνει.

Με λίγα λόγια να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για το ότι δεν θα βρεθεί την τελευταία στιγμή υποψήφιος για τη δημαρχία της πόλης. Ο Νίκος Τορναρίτης αναμενόμενο ήταν να χειροκροτήσει, στηρίζοντας τη θέση της προέδρου μαζί και με τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Γραφείου που είτε δεν ήξεραν ότι ήδη αρνήθηκε ο κ. Κάρουλλας, είτε ήθελαν να πουλήσουν εκδούλευση φέρνοντας σε αμηχανία ένα πολιτικό πρόσωπο χαμηλών τόνων. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο ίδιος αναστατωμένος από την παγίδα που του έστησαν έφυγε από την αίθουσα. Ο Δίπλαρος λοιπόν παρουσίασε όλο αυτό τον διασυρμό του αντιπροέδρου τού ΔΗΣΥ ως την συγκίνησή του για την αγάπη που του έδειξε το Πολιτικό Γραφείο.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος στα 47 του χρόνια πέθανε στη φυλακή, πληρώνοντας το τίμημα ότι πολέμησε γενναία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα του απέναντι σε ένα απολυταρχικό καθεστώς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση