ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μεγάλο παζάρι των δημοτικών εκλογών

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Συμμαχίες σε πήλινα πόδια

Μεγάλο παζάρι και οργιώδες παρασκήνιο εκτυλίσσεται γύρω από την υπόθεση των δημοτικών εκλογών και αυτό αφορά όλα τα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ θεώρησε πως μπορεί να κερδίσει συμμαχίες με ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ χωρίς ωστόσο να είναι πρόθυμο να δώσει οτιδήποτε στη συνδιαλλαγή. Αυτή ακριβώς η κατάσταση φέρεται να ενόχλησε σφόδρα το ΔΗΚΟ, το οποίο αρχικά είχε όλη την καλή διάθεση να συνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ, ούτως ώστε να υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία στα της εσωτερικής διακυβέρνησης και στην ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων από πλευράς του Συναγερμού.

Από τον Δαμιανό στον Τσίγκη

Το ΔΗΚΟ αποδέχτηκε αρχικά να στηρίξει τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ για τη δημαρχία, δεδομένου ότι και ο Συναγερμός από την πλευρά του θα στήριζε τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη για περιφερειάρχη και με δεδομένο ότι ο ΔΗΣΥ θα τους έδινε τον Δήμο Στροβόλου. Το ΔΗΚΟ είχε προτείνει αρχικά τον Σταύρο Σταυρινίδη (νυν δημοτικό σύμβουλο) κοινό υποψήφιο για δήμαρχο Στροβόλου, ωστόσο ο ΔΗΣΥ αρνήθηκε να τον στηρίξει, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μία ΑΚΕΛογενή υποψηφιότητα. Έριξε κατ’ επέκταση στο τραπέζι το όνομα του αντιπρόεδρου του ΔΗΚΟ Μιχάλη Δαμιανού, ο οποίος μπροστά στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και πολύ πιθανής εκλογής εκφράστηκε θετικά. Όταν επανήλθε το ΔΗΚΟ με το όνομα του Μιχάλη Δαμιανού στο τραπέζι, ο Συναγερμός υποστήριξε πως πλέον βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα Χρίστου Τσίγκη, καθώς αυτό αποτελεί την επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη και του Ευθύμιου Δίπλαρου ούτως ώστε να ικανοποιήσει τον Μάριο Καρογιάν.

Φωνάζουν οι τοπικοί

Όλη αυτή η συζήτηση, σε συνδυασμό με το ότι ο Συναγερμός θέλει και τον περιφερειάρχη (Κωστάκη Κωνσταντίνου) και τον δήμαρχο (Φαίδωνα Φαίδωνος) στην Πάφο, προκάλεσε τη δυσφορία του ΔΗΚΟ και ιδιαίτερα των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι θεωρούν πως σε αυτή τη διαδικασία το ΔΗΚΟ είναι ο μεγάλος χαμένος της διεργασίας. Αυτό που μεταφέρουν στα στελέχη του ΔΗΚΟ είναι πως το ΑΚΕΛ είναι στην ουσία πολύ πιο έτοιμο να στηρίξει δικούς τους υποψηφίους –κυρίως αντιδημάρχους– και πως δεν πρέπει να κλείσουν την πόρτα στο κόμμα της Αριστεράς, όπως αρχικά έπραξαν.

Η περίπτωση Κλεάνθους

Αυτό ακριβώς το κενό συνεννόησης στη συμμαχία ΔΗΣΥ και Ενδιάμεσου, επιχείρησε να αξιοποιήσει το ΑΚΕΛ, το οποίο είδε θετικά την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΔΗΠΑ Μαρίνου Κλεάνθους. Νέος, επικοινωνιακός, με όρεξη και γνώστης των τοπικών διεργασιών, θα μπορούσε να αποτελέσει το κατάλληλο αντίβαρο στον Ανδρέα Κωνσταντίνου. Το πρόβλημα βεβαίως σε αυτή την περίπτωση ήταν ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος έθεσε βέτο και δεν άφησε τον Μαρίνο Κλεάνθους να διεκδικήσει. Οι λόγοι ποικίλουν, όμως, σύμφωνα με τα κομματικά πηγαδάκια, ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ είχε ως στόχο να διαλύσει τη συμμαχία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και να στείλει το ΔΗΚΟ με την αντιπολίτευση. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τον ρόλο του στο κυβερνών σχήμα αλλά και στο Προεδρικό, δεδομένου ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει πάση θυσία τον ΔΗΣΥ στη συγκυβέρνηση. Υπάρχει, ωστόσο, και η εξήγηση που δόθηκε ότι από τη στιγμή που ο ΔΗΣΥ στηρίζει τον Χρίστο Τσίγκη στον Στρόβολο, θα ήταν ανέντιμο, αν η ΔΗΠΑ έπαιζε τέτοιο παιχνίδι στον ΔΗΣΥ στην πρωτεύουσα.

Το παρασκήνιο Τορναρίτη

Το πώς προέκυψε η υποψηφιότητα του Νίκου Τορναρίτη για τη δημαρχία της Λευκωσίας είναι κάτι το οποίο δεν ξεκαθάρισε. Αυτό βεβαίως που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι ο κ. Τορναρίτης ήταν ο ένθερμος υποστηρικτής του Ανδρέα Κωνσταντίνου. Οι καλόπιστοι εξηγούν ότι ήθελε να προωθήσει μία νέα υποψηφιότητα για την πρωτεύουσα, οι κακόπιστοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα έλεγχε ο ίδιος το παιχνίδι στη Λευκωσία. Αυτό το συνέδεσαν και με το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος λέγεται πως είχε κάψει προσωπικά την επιλογή Νατάσας Πηλείδου και Νίκου Νουρή και δεν ευνοούσε την υποψηφιότητα Κωνσταντίνου Πετρίδη, την οποία ήθελε κατά περίεργο λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης. Όταν λοιπόν απονευρώθηκαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι και το σενάριο Κωνσταντίνου άρχισε να θεωρείται υπαρκτό σενάριο, ο κ. Τορναρίτης έπαιρνε δεξιά και αριστερά τηλέφωνα απογοητευμένος, εξηγώντας ότι το πουλέν του δεν τυγχάνει στήριξης από τα υπόλοιπα κόμματα. Παρότι στελέχη του ΔΗΣΥ εξηγούν ότι ο ιθύνων νους αυτής της υποψηφιότητας είναι ο Μάριος Καρογιάν, οι γνώστες του παρασκηνίου σημειώνουν πως κάτι τέτοιο είναι δουλειά του Νίκου Αναστασιάδη.

Τα νέα δεδομένα

Η υποψηφιότητα Νίκου Τορναρίτη, βεβαίως, βολεύει πολλούς και εσωτερικά. Ο ίδιος έχει διαμηνύσει πως τη θέση του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα την αναλάβει ο Δημήτρης Δημητρίου –η κύρια αντιπολιτευτική φωνή εντός ΔΗΣΥ– την προεδρία της Επιτροπής Νομικών ο Νίκος Γεωργίου και τη θέση του στο Συμβούλιο της Ευρώπης η Φωτεινή Τσιρίδου. Στη Βουλή μπαίνει και η αξιόλογη Ξένια Κωνσταντίνου. Με αυτόν τον τρόπο όλοι αναμένεται να δουλέψουν για την υποψηφιότητα Τορναρίτη. Το πιο ενδιαφέρον βεβαίως αυτής της κατάληξης είναι ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ φέρεται να έχει αποδεχτεί ότι δεν θα γίνει υπουργός στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Αννίτα στην αντιπολίτευση

Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη η πρώτη πολιτική πράξη της Αννίτας Δημητρίου την εβδομάδα που πέρασε. Όταν δηλαδή ξεκαθάρισε πως ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την αποπαγοποίηση 397 θέσεων στον δημόσιο τομέα, επιπλήττοντας την κυβέρνηση. Ακολούθησαν μερικές άλλες παρόμοιες κινήσεις με αποκορύφωμα και την επιμονή για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ούτως ώστε να ενημερωθούν τα κόμματα γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι ερμηνείες αυτής της αλλαγής ποικίλουν. Κάποιοι διερωτώνται αν σε αυτό είχε οποιαδήποτε εμπλοκή ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την τελευταία τους συνάντηση στο Ζύγι. Άλλοι ωστόσο σημειώνουν πως ο ΔΗΣΥ παρακολουθεί ανελλιπώς τις έρευνες και διαπίστωσε τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και προσπάθησε να κερδίσει πόντους.

Η επιβεβαίωση Αβέρωφ

Μιλώντας πάντως για τον Αβέρωφ Νεοφύτου πολλοί είναι εκείνοι που διαπιστώνουν ότι η τελευταία του παρέμβαση για το Κυπριακό, όχι μόνο είχε βάση, αλλά επιβεβαιώθηκε. Ο ίδιος, μετά και από συναντήσεις που είχε, εξέφρασε την εκτίμηση πως εντός Δεκεμβρίου θα διοριζόταν απεσταλμένος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, όπως άλλωστε έγινε, και πως η εντολή θα είναι για έξι μήνες.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Χρύσανθος Σαββίδης

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος στην Επιτροπή Παιδείας κατήγγειλε λιθοβολισμό μαθητή από συμμαθητές του. Τελικά αναγκάστηκε η Αστυνομία να παρέμβει στα fake news του και να εξηγήσει πως επρόκειτο για ατύχημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση