ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όταν οι θεσμοί διασύρονται

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Ψήνεται φράξια

Με ισχυρή πλειοψηφία πέρασαν από το Συνέδριο του ΑΚΕΛ οι καταστατικές αλλαγές του κόμματος την εβδομάδα που πέρασε. Τις αλλαγές παρουσίασε απαντώντας και σε ερωτήματα που προκύπταν από τους σύνεδρους, ο επικεφαλής του γραφείου του Κυπριακού Τουμάζος Τσελεπής, ο οποίος είχε όλο αυτό το διάστημα και την ευθύνη. Η εκλογή του γ.γ. του ΑΚΕΛ και η ποσόστωση εμμίσθων στελεχών που θα συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ήταν κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κυρίως από τα έμμισθα στελέχη που νιώθουν πως με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν την επιρροή τους.

Η υπεροχή των εμμίσθων

Η αντίρρηση προήλθε βεβαίως από πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα της νεότερης γενιάς, απόφοιτοι της Αθήνας με στενούς δεσμούς με την ΚΝΕ, οι οποίοι έχουν ρόλο πλέον στον έμμισθο μηχανισμό. Πρωτοστάτης είναι πλέον ο Χρίστος Χριστόφιας, ο οποίος διαφώνησε με τις αλλαγές στην ολότητά τους και θεωρείται πλέον πως έχει στηθεί μία συγκεκριμένη συμπαγής ομάδα που διαφωνεί με ζητήματα αλλαγών. Μαζί τους η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη της Επαγρύπνησης. Η κύρια ανησυχία τους ήταν ότι αν ο γ.γ. του ΑΚΕΛ εκλεγεί από το συνέδριο αντί της Κεντρικής Επιτροπής, το κόμμα θα καταστεί κατά κάποιο τρόπο προσωποπαγές. Ζήτημα τέθηκε και σε κομματικές ομάδες βάσης για το θέμα της ποσόστωσης. Όπως ανέφερε νεαρό μέλος σε συνεδρία που συζητιόντουσαν οι καταστατικές αλλαγές, η ποσόστωση θα ρίξει το επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής. Προφανώς το νεαρό μέλος εκτιμά πως η ευρύτερη Αριστερά δεν έχει ούτε υψηλού επιπέδου προσωπικότητες ούτε άτομα που μπορούν να ανταποκριθούν όπως θα έκανε ο κομματικός μηχανισμός.

Με βραδείς ρυθμούς

Ο Στέφανος Στεφάνου, που έχει ήδη θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις επικείμενες εκλογές, χρησιμοποίησε το έμμεσο πλην σαφές μήνυμα πως στόχος είναι να γίνει το κόμμα πρώτο στους αγώνες και πρώτο στις συνειδήσεις. Σίγουρα κάποιος μπορεί να πει πως με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΔΗΣΥ η πρωτιά δεν είναι και ένα δύσκολο στοίχημα για την Αριστερά. Το ζήτημα είναι πως το ΑΚΕΛ βρίσκεται ήδη πολύ πίσω στην επιλογή υποψηφίων. Καθόλου τυχαίο ότι δεν βρήκε ακόμη έναν αντάξιο αντίπαλο του Ανδρέα Κωνσταντίνου στη Λευκωσία και η επιλογή Αρμεύτη στη Λεμεσό δεν θεωρείται και κομματική.

Στο κάδρο η Θεολόγου

Στις ευρωεκλογές αναμένονται λίγο πολύ τα ίδια ονόματα, καθώς ο Γιώργος Λουκαΐδης έκανε πίσω και αναμένεται πως βάσει εξαίρεσης θα επανεκλεγεί στο Κοινοβούλιο. Το πρόσωπο που ακούγεται εντόνως να συνθέτει μαζί με τους Κιζίλγιουρεκ-Γεωργίου το αριστερό ψηφοδέλτιο είναι η Άννα Θεολόγου. Η κα Θεολόγου ήρθε κοντά στο κόμμα κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών, έδωσε την παρουσία της στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ για το νέο λογότυπο και θεωρείται πλέον μέρος της Κοινωνικής Συμμαχίας στην οποία προσβλέπει το ΑΚΕΛ. Μαζί με την κα Θεολόγου ακούγεται εντόνως και το όνομα του τέως μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Λάζαρου Λαζάρου, ο οποίος ήταν στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Με τον Αβραμόπουλο;

Δέκα χρόνια από τον θάνατο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδρυτικού ηγέτη του ΔΗΣΥ έχουν συμπληρωθεί, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να πραγματοποιεί το φιλολογικό του μνημόσυνο. Αυτό βεβαίως που έκανε αίσθηση είναι η επιλογή του κύριου ομιλητή. Ο τέως Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα τοποθετηθεί για τον Γλαύκο Κληρίδη και το έργο του και διερωτόμαστε, πότε είχαν ιδιαίτερη σχέση οι δύο; Δεν υπάρχει άλλο πολιτικό πρόσωπο εν ζωή που να τον γνώριζε καλύτερα;

Εκτός ο Παπαχαραλάμπους;

Έντονο παρασκήνιο εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα στον Δήμο Στροβόλου. Ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος προσέβλεπε ότι με την εκλογή Χριστοδουλίδη θα αξιοποιείτο σε κάποια πρεσβεία, όπως για παράδειγμα αυτή του Λονδίνου, πλέον ανησυχεί ότι εκτός από την πρεσβεία χάνει και τη δημαρχία την οποία είχε σίγουρη. Ο ίδιος έχει αποφασίσει πως αν δεν στηριχτεί είτε από τον ΔΗΣΥ είτε από το ΔΗΚΟ, δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει. Άραγε θα αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο από τον Νίκο Χριστοδουλίδη;

Τα χρυσόψαρα

Ενοχλημένη φάνηκε η Αννίτα Δημητρίου όταν μιλούσε στον «Πολίτη» για την εντύπωση ορισμένων ότι ο ΔΗΣΥ αποκλείει συνεργασίες με ορισμένα κόμματα όπως το ΑΚΕΛ. «Αν για παράδειγμα ένας δήμαρχος είναι πετυχημένος και βλέπουμε ότι οι πολίτες θέλουν να συνεχίσουν το έργο του, τότε εμείς ως ΔΗΣΥ δεν έχουμε πρόβλημα να τον στηρίξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Καλά όλα αυτά, θυμάται όμως ότι η ίδια ένα μήνα προηγουμένως απέκλειε συνεργασίες με το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ καθώς όπως έλεγε έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις;

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Χρήστος Στυλιανίδης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος πέτυχε την εκλογή της Ελλάδας στην πρώτη θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Έξω, όπως όλα δείχνουν, πάμε καλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση