ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την αυτορρύθμιση, ουκ ελάττω παραδώσω

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Ο ΔΗΣΥ πριν και μετά                       

Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου ανέφερε ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά και τις αποκαλύψεις του ICIJ, με τον Νίκο Τορναρίτη να αναλαμβάνει μάλιστα πρωτοβουλία να εγγραφεί το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών. Υποθέτουμε πως τα «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», αφορούν και τον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς το μόνο πολιτικό πρόσωπο που αναφέρεται είναι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ο κύριος πρωταγωνιστής και υπεύθυνος για τη ρωσική επιρροή στην Κύπρο. Δεν αποκλείεται να μην το αντιλήφθηκαν στον ΔΗΣΥ, ωστόσο το σίγουρο είναι πως υπάρχει βελτίωση στην επικοινωνιακή διαχείριση των σκανδάλων σήμερα, παρά πριν από λίγα χρόνια. Αλησμόνητη η αντίδραση του ΔΗΣΥ μετά και τις αποκαλύψεις του Al Jazeera που όπως έλεγαν δεν το περιμένουν να τους κάνει υποδείξεις. «Μπροστά στις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος δεν θα ξανανοίξουμε το γνωστό θέμα στο εσωτερικό, που μόνο ικανοποίηση θα προξενήσει σε τρίτους. Συμπεριφερόμενοι υπεύθυνα δεν θα δώσουμε περισσότερη υπόσταση σε μια αμφιβόλων προθέσεων έρευνα και ελπίζουμε αυτό να το αντιληφθεί και να το εφαρμόσει, έστω και τώρα, και το ΑΚΕΛ» έλεγε ο ΔΗΣΥ χαρακτηριστικά. Και ο νοών νοείτω.

Ο αδικημένος Φουρλάς

Αδικημένος ως Κύπριος αισθάνθηκε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς όταν μιλούσε στο SIGMA για τις νέες αποκαλύψεις. Όπως ανέφερε με «τα δημοσιεύματα ντροπής για την Κύπρο γινόμαστε όλοι ρεζίλι, ενώ δεν φταίμε». Ο συμπαθής Λουκάς Φουρλάς προφανώς και δεν έχει ευθύνη για την κατάσταση, καλό θα ήταν ωστόσο να έδειχνε την ίδια μηδενική ανοχή όταν δημοσιοποιήθηκαν τα Pandora Papers και ο ίδιος επέλεξε να καταψηφίσει το εν λόγω δημοσίευμα καθώς μέσα γινόταν σαφής αναφορά στον Νίκο Αναστασιάδη.

Ερευνούν τον τέως

Μιλώντας πάντως για τον Νίκο Αναστασιάδη, μάθαμε από δημοσίευμα του «Πολίτη» ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης προσώπων για να αναλάβουν τη διερεύνηση των όσων αναφέρει ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία». Τη διερεύνηση ζήτησε πριν από ένα χρόνο ο υποψήφιος για την προεδρία Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ ο τέως, απευθυνόμενος στην Αρχή ζήτησε να ερευνηθούν το συντομότερο όσα αναφέρονται στα τρία βιβλία. Πάντως, η πρώτη καταγγελία, αυτή του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη για τη χρηματοδότηση του ΔΗΣΥ από πολιτογραφηθέντες δεν έχει ακόμη καταλήξει κάπου. Αν λάβουμε υπόψη πως τώρα, ένα χρόνο μετά τις καταγγελίες Μαυρογιάννη και τις «οδηγίες» Αναστασιάδη προς την Αρχή, ξεκινά η αναζήτηση ερευνητών, αντιλαμβανόμαστε πως σε καμία δεκαετία ίσως και να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα.

Οικογενειακές ιστορίες

Μία ομολογουμένως άβολη κατάσταση υπήρχε την περασμένη Κυριακή στο μνημόσυνο του ιδρυτικού ηγέτη του ΔΗΣΥ Γλαύκου Κληρίδη, καθώς στην ίδια γραμμή στέκονταν ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος διατηρεί κακές σχέσεις πλέον με τη θυγατέρα του ιδρυτικού ηγέτη του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδου και ψυχροπολεμική σχέση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Με την Καίτη Κληρίδου είχαν ανταλλάξει σκληρούς χαρακτηρισμούς τη δεύτερη Κυριακή, όταν η πρώτη τον χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής της. «Αμαύρωσε τον ΔΗΣΥ με τη διαφθορά της διακυβέρνησής του και τώρα προσπαθεί να διαιρέσει τον ΔΗΣΥ» ανέφερε η κα Κληρίδου τότε, με τον ίδιο να της ανταπαντά πως πρόκειται για χυδαιότητες και πως αποτελεί αχθοφόρο ενός μεγάλου ονόματος. Η κα Κληρίδου είχε στηρίξει σθεναρά τότε τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μετά τους εν λόγω χαρακτηρισμούς την είχε στο πλευρό του για να ψηφίσει τη δεύτερη Κυριακή. Οι σχέσεις τους διασαλεύθηκαν όταν μετά και την εκλογή Χριστοδουλίδη ο Συναγερμικός πρόεδρος άδειασε την κα Κληρίδου για τις αναφορές της.

Αστερίσκους - υποσημειώσεις

Σε αυτή την άβολη κατάσταση, η Αννίτα Δημητρίου ήθελε να περάσει τα δικά της μηνύματα περί ενότητας και πόσο ο ιδρυτικός ηγέτης θα ήθελε να δει το κόμμα του ενωμένο, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ο ιδρυτικός ηγέτης του ΔΗΣΥ σίγουρα θα ήθελε τον ΔΗΣΥ ενωμένο. Αυτό που σίγουρα θα του προκαλούσε εκνευρισμό είναι η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής σκέψης και ανάληψης ευθύνης.

Ζητείται ανάληψη ευθύνης

Μιλώντας πάντως για ανάληψη ευθύνης που απουσιάζει από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, πολλά είναι τα στελέχη, όπως μαθαίνει η στήλη, που είναι εμφανώς εκνευρισμένα με την ευθυνοφοβία που διακατέχει την ηγεσία. Οι υψηλοί τόνοι φάνηκαν στο τελευταίο πολιτικό γραφείο, όταν η ηγεσία αποφάσισε να δώσει έμφαση στις δημοσκοπήσεις για το ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί του κόμματος και δεν έμεινε εκεί. Έδωσε πάσα για την ανάλυση στον δημοσκόπο του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Παναγιώτου της Pulse να κάνει όλη την ανάλυση και να αναλάβει κατ’ επέκταση και όλη την ευθύνη. Ποιος είδε πάντως τον Ευάγγελο Ευαγγελίδη –νυν δήμαρχο Αραδίππου και ενδιαφερόμενο για περιφερειάρχη Λάρνακας– και δεν φοβήθηκε για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που ακολουθεί η Πινδάρου. «Μα τι πάθατε; Πριν από λίγους μήνες όλοι με αγαπούσατε» λέγεται πως ανταπάντησε η πρόεδρος του κόμματος.

Συντονισμός στο Broadway

Οι πυρήνες και βασικοί υποστηρικτές της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια του προεκλογικού, μαζεύτηκαν την Πέμπτη που πέρασε στο Broadway της Κοκκινοτριμιθιάς. Στόχος, όπως διαφάνηκε στο μήνυμα που απεστάλη στους πυρήνες, είναι η συγκρότηση μιας ομάδας που θα διατηρεί μία ισχυρή και ουσιαστική σχέση με την κοινωνία. «Είναι υψίστης σημασίας να τονιστεί ότι η ομάδα θα πρέπει να υποστηρίζει σθεναρά την κυβέρνηση, απέχοντας από κριτικές, ενώ ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε κριτική με καλά αιτιολογημένα επιχειρήματα» αναφέρεται στο μήνυμα που εστάλη. Το αν ήταν σε γνώση του προέδρου της Δημοκρατίας αυτή η συνάντηση είναι άγνωστο, ωστόσο καλό θα ήταν κάποια στιγμή στο Προεδρικό να ξεκινήσουν να κυβερνούν, αντί να βρίσκονται μονίμως σε προεκλογικό.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Γιώργος Παντελή

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή που περίμενε κάτι παραπάνω από τα δημοσιεύματα του ICIJ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση