ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ποιοι ετοιμάζονται για την Πενταμερή και ποιοι για την Ερευνητική;

= ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ποιοι αρχηγοί ετοιμάζουν βαλίτσες για Νέα Υόρκη; Πάντως δεν είναι μόνο ο Αβέρωφ που είναι διατεθειμένος να συνοδεύσει τον Αναστασιάδη στην Πενταμερή της Νέας Υόρκης. Από έγκυρη πηγή μου μαθαίνω ότι και ο σκληρός πρίγκιπας έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, εάν κληθεί επίσημα από τον πρόεδρο, αλλά και ο Άντρος Κυπριανού είναι θετικός, ενώ ο Σιζόπουλος, αν και διαφωνεί, με την πενταμερή και τη συνοδεία των αρχηγών δεν αποκλείεται τελικά να συμμετάσχει. Όπως δεν αποκλείεται στην ομάδα να προστεθεί και ο Λιλλήκας αλλά και οι Οικολόγοι και η Ελένη Θεοχάρους. Η τελευταία, αν και θεωρεί ότι η Πενταμερής είναι παγίδα για την πλευρά μας, δεν αποκλείεται, όπως μου λέχθηκε, να πάει τελικά με τους άλλους στη Νέα Υόρκη «για να προσπαθήσει να σώσει ό,τι σώζεται». 

Οπότε η τεράστια πλειοψηφία των κομμάτων ετοιμάζει ήδη βαλίτσες για τη Νέα Υόρκη, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της Πενταμερούς για την εξέλιξη του Κυπριακού. Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Τουρκίας, η οποία δεν αποκλείεται να προβεί σε ελιγμούς και ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Είναι εξάλλου κάτι που το ξανάκανε. Κάτι που και ο Αβέρωφ δήλωσε ότι αναμένει να γίνει στη Νέα Υόρκη. Τόσο στον Λόφο όσο και στο ΥΠΕΞ τα σενάρια για αντιμετώπιση των πιθανών τουρκικών ελιγμών αναλύονται σχεδόν καθημερινά.

Αρχίζουν με Χάρη, προχωρούν με Αναστασιάδη και Αρχιεπίσκοπο Η Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις αποφάσισε να ανοίξει τις πύλες της στους δημοσιογράφους. Όπως έχει ανακοινώσει, εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας 15 δημοσιογράφοι θα μπορούν να παρακολουθούν τις εργασίες της Επιτροπής, αλλά θα απαγορεύεται οποιαδήποτε ηχογράφηση, φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της Επιτροπής δεσμεύονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η επόμενη δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής θα είναι στις 19 Ιανουαρίου με τη μαρτυρία του τέως ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη. Θα ακολουθήσουν και άλλα πολύ ηχηρά ονόματα, όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο αρχιεπίσκοπος σε ημερομηνίες που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Για «ανάκριση» αρχηγών κομμάτων που λένε πως γνωρίζουν πολλά δεν έχουμε ακόμα ακούσει.

Η πολιορκία του πρώην υπουργού Γνωστός πρώην υπουργός με πολύχρονη ανάμειξη στα κοινά πολιορκείται τελευταία από μεγάλο κόμμα για μια θέση στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η έντονη δημόσια δραστηριοποίηση του πρώην υπουργού οφείλεται μάλλον στην απόφασή του για θετική απάντηση στο κόμμα που τον πολιορκεί και να αρχίσει τη δική του προσπάθεια για είσοδο στη Βουλή. Σύμφωνα με μία πηγή μου, ο πρώην υπουργός είχε προσεγγιστεί και από άλλο κόμμα για το δικό του ψηφοδέλτιο.

Ο από μηχανής Θεός

Θα αποδειχθεί τελικά ο Αδάμου ο από μηχανής Θεός για τον προϋπολογισμό; Δεδομένου ότι ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ δεν δείχνει να πείθεται για να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό και με το ενδεχόμενο η ψήφισή του να παιχτεί κυριολεκτικά στη μία ψήφο ο πρόεδρος της Βουλής ενδέχεται να αποδείξει ξανά το πολιτικό του εκτόπισμα. Όπως είχε δηλώσει, σε περίπτωση που η δική του ψήφος θα έκρινε την καταψήφιση ή όχι του προϋπολογισμού τότε θα... ξέφευγε από το μαντρί του ΑΚΕΛ και θα ψήφιζε υπέρ του προϋπολογισμού. Ίσως την ερχόμενη Πέμπτη να χρειαστεί να το επιβεβαιώσει... Ο Αδάμου θα έχει όμως να επιβεβαιώσει και άλλη μια δέσμευσή του που τον φέρνει επίσης σε κόντρα με το ΑΚΕΛ: τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη.

Όπως είχε υποσχεθεί θα μετέφερε τη λίστα στην Ολομέλεια για να ανανεώσει την εντολή για δημοσιοποίησή της. Ζήτησε προς τούτο και τις απόψεις των κομμάτων. Πήρε από όλα τα κόμματα ένα «ναι» εκτός από ένα: το ΑΚΕΛ. Εντός της νέας εβδομάδας, όπως μου λέει ένα πουλάκι που πετάει γύρω, γύρω στη Βουλή ο κύριος Αδάμου θα πρέπει να πάρει την οριστική του απόφαση. Ίσως τελικά αποδειχθεί από μηχανής Θεός δύο σε ένα…

ΚΟΥΙΖ: Ποιος πρώην υπουργός ενδέχεται την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να συζητά το πολιτικό του, εντελώς δικό του, μανιφέστο; Αληθεύει πως θεωρεί ότι έφθασε η ώρα για να εισέλθει ως ανεξάρτητος στην πολιτική σκακιέρα με συναγωνιστές του, όπως από καιρό συζητά; 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση