ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η ώρα του Κολοκασίδη και το δώρο του Μάτσα στη Σωτηρούλα

= ΠΕΜΠΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η ώρα του Κολοκασίδη

«Το σκέφτομαι σοβαρά. Είμαι κοντά στη λήψη της απόφασης, θα σας την κοινοποιήσω, αλλά το σκέφτομαι πολύ σοβαρά. Δεν έχω συζητήσει με ηγεσίες κομμάτων», δήλωνε πριν από λίγες εβδομάδας ο Γιώργος Κολοκασίδης για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στις προεδρικές του 2023. Απόψε ήρθε η ώρα να μας κοινοποιήσει την απόφασή του. Θα το κάνει στις 7.00 σε συγκέντρωση που οργανώνει στη Λευκωσία. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Κολοκασίδης θα προτάξει μια υποψηφιότητά κατά της λύσης ομοσπονδίας ελπίζοντας να εξασφαλίσει τις ψήφους του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου που απορρίπτουν την ομοσπονδία.

Ασφαλώς με τέτοια θέση η υποψηφιότητά του τίθεται αμέσως ως στόχος για το ΑΚΕΛ αλλά και για το ΔΗΚΟ, το οποίο επίσημα στηρίζει ακόμα τη λύση ομοσπονδίας. Ούτως ή άλλως ο Κολοκασίδης μετά την επαναφορά της κομματικής του ιδιότητας στο ΔΗΚΟ επέλεξε να τηρήσει αποστάσεις και από το κόμμα αλλά και από τον πρίγκιπα Νικόλαο με τον οποίο δεν αποκλείεται να βρεθούν και αντίπαλοι για το 2023…

Εκείνο στο οποίο στοχεύει ο Κολοκασίδης, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει, είναι να πετύχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό από την κοινωνία των πολιτών, γι’ αυτό και οι επαφές του με τα κόμματα δεν αποτελεί προτεραιότητα. 

Στο ΔΗΚΟ πάντως, όπως μου αποκάλυψε η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα, «υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο Κολοκασίδης, που είχε διατελέσει και αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος μπορεί να αποσπάσει ένα ποσοστό ψήφων από την ΔΗΚΟϊκή δεξαμενή». Επεσήμανε ακόμα ότι «υπάρχουν και άλλοι, λίγοι είναι η αλήθεια, που θεωρούν ότι ο Κολοκασίδης δεν πρόκειται να απειλήσει τα ποσοστά του κόμματος λόγω της αποχής που είχε τηρήσει τα τελευταία χρόνια από την ενεργό πολιτική». 

Οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι η ΣΕΚ και η ΠΕΟ 

Γυαλιά στην ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ που κάθε μέρα προτάσσουν τις επαφές τους με τους Τουρκοκύπριους περίπου ως αποκλειστικότητα έβαλε χθες η ΣΕΚ. Η μελετημένη και καλά, όπως φαίνεται, οργανωμένη συνεργασία της συντεχνίας με την  Türk Sen για προσφορά εργασίας σε 8000 Τουρκοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές, απέδειξε ότι η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων μπορεί να γίνει σωστά και συντονισμένα. Όπως ανέφερε στο Τρίτο του ΡΙΚ ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, η Türk Sen είναι η μοναδική συντεχνία που είναι εγγεγραμμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία ενώ και οι δύο τους είναι μέλη της διεθνούς συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων. 

Η συνεργασία των δύο συντεχνιών ήρθε στην κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο για να βοηθηθούν χιλιάδες Τουρκύπριοι, οι οποίοι διαθέτουν ταυτότητα της Δημοκρατίας και σέβονται τους νόμους του κράτους σε ό,τι αφορά την απασχόλησή τους. Όπως βεβαίως θα ισχύει και για τους εργοδότες τους στις ελεύθερες περιοχές. Όπως ανέφερε ο Μάτσας, η μαζικότητα της ενέργειας που αναλαμβάνουν οι δύο συντεχνίες, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και 8000 άνεργους Τουρκοκύπριους, ενδέχεται να αποτελέσει τη μαζικότερη εφαρμογή στην πράξη της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων από το 1974. Κάτι που ουσιαστικά προωθεί αυτό που στα λόγια αναμασούν το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ εδώ και δεκαετίες και δεν κατάφεραν ούτε όταν ήταν κυβέρνηση να το πετύχουν. 

Είπε και κάτι άλλο σημαντικό ο Μάτσας, ότι η απόφαση των δύο συντεχνιών στέλνει μήνυμα στους Ερντογάν και Τατάρ ότι η συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι που θα διαμορφώσει το μέλλον τους και όχι η μεθοδευμένη προσάρτηση από την Τουρκία.

Είμαι σίγουρος ότι η αναφορά στο ΑΚΕΛ και στην ΠΕΟ που διαφημίζουν κάθε τρεις και λίγο τις επαφές τους με τους Τουρκοκύπριους θα ενοχλήσει. Θα πρέπει όμως το κόμμα και η συντεχνία του να πουν στα μέλη τους και στους Τουρκοκύπριους γιατί τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να έχουν ανάλογης έκτασης συνεργασία, χωρίς να παραγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Αντιθέτως σε αρκετές περιπτώσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας κινήσεις επαναπροσέγγισης γίνονται με οργανισμούς στα κατεχόμενα που ξεκάθαρα υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η πρωτοβουλία της ΣΕΚ αποτελεί σίγουρα μια σωστή ενέργεια και αναμένεται με ενδιαφέρον ο σχολιασμός από πολιτικούς και κόμματα τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα. 

Δεν θα έλεγα πως είναι και το καλύτερο δώρο από τον Μάτσα στη Σωτηρούλα Χαραλάμπους που μόλις έχει αναλάβει το τιμόνι της ΠΕΟ.

--------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση