ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Οι φόβοι για την τριμερή και την πενταμερή, το απευθείας εμπόριο και η καριέρα του Λιλλήκα

= ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μετά τα μέσα Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η τριμερής με Νίκαρο, Ακιντζί και Γκουτιέρες. Και μετά από αυτό θα ακολουθήσει η άτυπη πενταμερής. Ένα σενάριο το οποίο σας περιέγραψα παλαιότερα και φαίνεται να επαληθεύεται. Μαζί και οι πληροφορίες που σας είχα μεταφέρει πως τίποτε δεν είναι σίγουρο, αφού και η τριμερής και η άτυπη πενταμερής γίνονται με στόχο να πάρει μπροστά η διαδικασία και όχι επειδή υπάρχει στέρεο υπόβαθρο για επανέναρξη των συνομιλιών. 

Πηγή μου που ανεβοκατεβαίνει συχνά στον Λόφο μου έλεγε προχθές ότι οι συνθήκες, μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, μάλλον έχουν γίνει χειρότερες απ’ ό,τι προηγουμένως. «Η Τουρκία θα επιμείνει να πάρει όλα όσα ζητάει στο τραπέζι των συνομιλιών και ίσως να αυξήσει και τις απαιτήσεις της. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να εκδιώξει τον Ακιντζί και να τον αντικαταστήσει με τους επίδοξους σκληρούς δελφίνους που ήδη προωθεί η Άγκυρα, κάτι που σημαίνει πως η σκληρή γραμμή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», μου ανέφερε. Και συμπλήρωσε: «Με όλα αυτά ως ενδεχόμενα, τη ρευστή κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην περιοχή, το πιο πιθανό είναι η Τουρκία να κατευθύνει τις εξελίξεις προς παρατεταμένο αδιέξοδο από το οποίο θα προσπαθήσει να έχει οφέλη».

Στον Λόφο, όπως ακούω, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και η νέα εβδομάδα θα είναι η αρχή για δυναμική προώθηση των θέσεων της Λευκωσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μια άλλη ανάγνωση των εξελίξεων υποβάλλει πως η Τουρκία ενδέχεται να περιέλθει σε δύσκολη θέση λόγω της επέμβασης στη Συρία και στη διεθνή κατακραυγή που αυτή θα προκαλέσει μόλις γίνουν γνωστά τα πρώτα θύματα. Όχι μόνο μεταξύ του κουρδικού πληθυσμού αλλά και των Τούρκων στρατιωτών.
«Πρόκειται για ένα παιχνίδι με γερά νεύρα που θα απαιτήσει τεράστια αποθέματα υπομονής, επιμονής και στοχοπροσήλωσης. Και ο Νίκαρος και οι συνεργάτες του αλλά και όλη η πολιτική ηγεσία θα δοκιμαστούν ξανά και οι αποφάσεις τους θα κρίνουν και το μέλλον του τόπου, αλλά και το μέλλον κάποιων από αυτούς τους ιδίους» μου ανέφερε η πηγή μου, η οποία ασχολείται με το Κυπριακό για δεκαετίες.

Κάποιες φήμες που έφθασαν στα αυτιά μου μιλάνε για δεύτερες σκέψεις του Γιώργου Λιλλήκα σε ό,τι αφορά την πολιτική του καριέρα. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει ήταν αποφασισμένος να αποχωρήσει από την ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών, αλλά και από την πολιτική με την ολοκλήρωση της βουλευτικής του θητείας. Στόχος του ήταν να ακολουθήσει νέα πορεία στη ζωή του μακριά από... κόμματα. Την εβδομάδα που μας πέρασε συνεδρίασε η Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας και συζήτησε το παρόν και το μέλλον του κινήματος και οι πιέσεις προς τον Λιλλήκα να παραμείνει στην ηγεσία ήταν αρκετές και έντονες. Ο ίδιος δεν φάνηκε να αλλάζει την απόφασή του αλλά δεν δεσμεύτηκε κιόλας πως η αποχώρησή του θα είναι οριστική... Ακούστηκαν όμως και εισηγήσεις όπως η αποχώρησή του Λιλλήκα, σε περίπτωση που δεν υποκύψει στις πιέσεις των στελεχών του, να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί χρόνος για εκλογή νέου αρχηγού στο εκλογικό συνέδριο. Ο Λιλλήκας δεσμεύτηκε πως θα πάρει τις αποφάσεις του και θα ενημερώσει τους συνεργάτες του...
Κάποιοι λένε πως από την περασμένη Τρίτη που έγινε η συνεδρία σκέφτεται όλο και περισσότερο να δοκιμάσει άλλη μια φορά να δυναμώσει το κίνημά που δημιούργησε.

Μάχη θα δοθεί για το απευθείας εμπόριο στην ΕΕ. Την ερχόμενη Τετάρτη το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μέλλον της όλης υπόθεσης και το πως θα επηρεάσει την Κύπρο. Πηγή μου στις Βρυξέλλες μου έλεγε προχθές ότι ο Φούλης «τα έδωσε όλα» προκειμένου να πείσει τους 37 αρχηγούς αποστολών και πολιτικών ομάδων με τους οποίους συναντήθηκε για «δια παντός απόσυρση» του κανονισμού. Έλαβε μάλιστα και πολύ θετικές απαντήσεις κατά τις συναντήσεις που είχε. Στο ίδιο πλαίσιο ενεργοποιήθηκαν και οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ αλλά και του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και οι Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Σιζό αλλά εκ του μακρόθεν. Το ΑΚΕΛ, ο Άντρος και οι ευρωβουλευτές του υποστήριξαν «σθεναρά» την παγοποίηση του κανονισμού. Ψευδοβουλευτές που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες ζήτησαν να μην αποσυρθεί ο κανονισμός, να προωθηθεί ή τουλάχιστον να παγοποιηθεί. Προς μεγάλη χαρά του Φούλη και των υπολοίπων φαίνεται πως η θέση για διαγραφή του κανονισμού βρίσκει όλο και περισσότερο έδαφος, κάτι για το οποίο θα μάθουμε την Τετάρτη...

ΚΟΥΙΖ: Ποιο κόμμα κινδυνεύει με αφανισμό και κάνει ό,τι μπορεί να κρατηθεί στον αναπνευστήρα; Μήπως τα κόμματα δεν είναι ένα αλλά δύο τελικά;...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση