ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η Αμμόχωστος, η μεγαλύτερη μάχη του Σιζό και ο Νιαζί

= ΠΕΜΠΤΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τρεχάματα για την Αμμόχωστο

Τρέχει και δεν φτάνει ο Χριστοδουλίδης για να καταγγείλει τις νέες προκλήσεις του Τατάρ και του Ερντογάν στην Αμμόχωστο. Όπως πληροφορούμαι από πηγή μου που γνωρίζει, ήδη έχουν γίνει αναφορές σε χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ αλλά και συντονισμένα γίνονται ενέργειες προς τις ΗΠΑ. Τις προσπάθειες του Χριστοδουλίδη θα ενισχύσει και ο Δένδιας και μάλιστα αμέσως στις επαφές που θα έχει στην Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα με τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, με τον οποίο ελπίζει να συναντηθεί σύντομα και ο Χριστοδουλίδης. 

Τη Δευτέρα ο Χριστοδουλίδης θα θέσει τις προκλήσεις του κατοχικού καθεστώτος, ενώπιον των ευρωπαίων συναδέλφων του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στην ατζέντα του οποίου υπήρχε ούτως ή άλλως το θέμα της Αμμοχώστου. Από την άλλη ο Αναστασιάδης επιχείρησε να επιστρατεύσει για άλλη μια φορά την φίλη του Μέρκελ, η οποία πρόσφατα - με καθυστέρηση - του ευχήθηκε μακροημέρευση λόγω των γενεθλίων του. Ας σημειωθεί ότι η Μέρκελ είχε παρέμβει και σε άλλες περιπτώσεις προς τον Ερντογάν, ύστερα από παράκληση της Λευκωσίας. Χωρίς ωστόσο να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα πέραν από την εξασφάλιση χρόνου σε μια-δύο περιπτώσεις. Και ενώ ο Αναστασιάδης ετοιμάζεται να έχει επικοινωνία με άλλους ηγέτες και να αποταθεί ξανά στον Γκουτέρες, δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα ότι θα σταματήσει το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ. 

Διπλωμάτης που γνωρίζει, μου έλεγε χθες ότι μια ελπίδα μπορεί να υπάρξει από τις λεγόμενες εκλογές στην ψευδοβουλή, εάν κερδίσουν οι δυνάμεις που αντιστέκονται στα δύο κράτη. «Κάτι για το οποίο θα πρέπει να δουλέψει και η πλευρά μας, γιατί συμφέρει και στην ίδια και στον τόπο ευρύτερα», όπως σημείωσε.

Η μεγαλύτερη μάχη του Σιζό

Αύριο στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας θα παιχτεί το νέο επεισόδιο του εμφυλίου της ΕΔΕΚ, της διαμάχης που απειλεί στην κυριολεξία την συνοχή του κόμματος και το μέλλον της, όπως πολλά μέλη υποστηρίζουν. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου αναμένεται να σπρώξουν και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου που διεξαχθούν οι εκλογές για τη νέα ηγεσία του κόμματος.

Από την δικαστική απόφαση θα κριθεί η νομιμότητα ή όχι των αποτελεσμάτων της εκλογικής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας αλλά και του κομματικού μητρώου βάση του οποίου έγιναν οι επαρχιακές εκλογές και θα γίνουν και οι εκλογές για τον πρόεδρο και τα άλλα μέλη της ηγετικής πυραμίδας. Η προσφυγή στο δικαστήριο έγινε για να έκδοση απόφασης ελέγχου του μητρώου το οποίο οι παραπονούμενοι θεωρούν νοθευμένο. Εάν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του ελέγχου του μητρώνου, τότε όλα αλλάζουν. Και το αποτέλεσμα των επαρχιακών εκλογών παραμένει μετέωρο και οι προγραμματισμένες εκλογές βρίσκονται στον αέρα. Τον λόγο πια δεν θα τον έχουν τα κομματικά στελέχη που αλληλοσπαράσσονται εδώ και μήνες αλλά οι αστυνομικοί ανακριτές που θα αρχίσουν έρευνες για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. 

Είναι γι΄ αυτό που αύριο ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα δώσει ίσως την μεγαλύτερη μάχη του με τη βοήθεια των δικηγόρων του. Μπορεί να πέταξε με ευκολία το διάταγμα του δικαστηρίου για αναστολή των εκλογών στην επαρχία Λευκωσίας στον κάλαθο των αχρήστων, αύριο όμως θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις. Στο δικαστήριο δεν θα κριθεί μόνο το παρόν και το μέλλον της ΕΔΕΚ αλλά και το δικό του πολιτικό παρών και μέλλον…

Θεμιστοκλέους Vs Νιαζί

Τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους βρίσκει απέναντί του ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Ο ανεξάρτητος πια βουλευτής καταφέρεται κατά του Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο αντί να προχωρήσει στην αναγκαστική αφυπηρέτηση του Ευρωβολευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, κόντρα στο Σύνταγμα όπως υποστηρίζει, προχώρησε στην παραχώρηση άδειας άνευ απολαβών. Σημειώνει δε πως αναμένει ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας θα εξετάσει την υπόθεση αυτή. Όπως υποστηρίζει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος, έχει ευθύνη να απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα. Κάποιοι πάντως υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος ο Ευρωβουλευτής αλλά και το κόμμα του θα έπρεπε με δική τους πρωτοβουλία να είχαν λύσει το θέμα, αποφεύγοντας και τα αρνητικά σχόλια για διπλοθεσία και υιοθετώντας στην πράξη τα όσα υποστηρίζουν περί πολιτικής ευθυξίας. Το θέμα έχει ως γνωστόν συζητηθεί και στο παρελθόν με το ΑΚΕΛ και τον Νιαζί να το… αποκοιμίζουν και να αποφεύγουν να τοποθετηθούν στην ουσία του και την πολιτική, ηθική του διάσταση.

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση