ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog  Μια δημοσκόπηση, πολλή αγωνία και ένας εφιάλτης

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τρίβουν χέρια στο ΑΚΕΛ αλλά... Τρίβουν τα χέρια στο ΑΚΕΛ μετά τη δημοσιοποίηση χθες βράδυ των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης του ΡΙΚ.
Όπως μου μετέφερε η αξιαγάπητη και αξιόπιστη κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους της Εζεκία Παπαϊωάννου και ακόμη περισσότερα, «η χαρά κάποιων στο κόμμα δεν είναι βέβαια πραγματική ούτε και αφορά τα ποσοστά που πήρε το ΑΚΕΛ στη δημοσκόπηση, αφού είναι πολύ χαμηλά, μόλις 17%. Ούτε και τη συσπείρωση του κόμματος η οποία μόλις και φτάνει το 69%».

Όπως μου μετέφερε, σοβαρό στέλεχος έλεγε μετά την ανακοίνωση της δημοσκόπησης του ΡΙΚ ότι κάποιοι χάρηκαν μόνο για τη διαφορά που έχει το ΑΚΕΛ από τον ΔΗΣΥ η οποία περιορίζεται μόνο σε δύο μονάδες. Ο ΔΗΣΥ έλαβε στη δημοσκόπηση 19% και το ΑΚΕΛ 17%. Η δε συσπείρωση του ΔΗΣΥ, βάσει πάντα της δημοσκόπησης, είναι στο 66% και του ΑΚΕΛ στο 69%. «Παρά το ότι τα ποσοστά όλων των κομμάτων στη δημοσκόπηση είναι τραγικά, για το ΑΚΕΛ μπορεί κάποιος να πει ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική. Πρόκειται για το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης που έπρεπε να πετά και το οποίο παραδοσιακά έχει σταθερά υψηλή συσπείρωση. Τώρα ούτε πετά, ούτε τον κόσμο του κατάφερε να συσπειρώσει λίγο πριν από τις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά όμως, το 17% δίνει κάποιες ανάσες», υποστήριξε το στέλεχος, σύμφωνα με την κυρία Γιαννούλλα.
Όπως εξήγησε το στέλεχος, οι «ανάσες» του χαμηλού 17% αφορούν καθαρά το παιχνίδι των εντυπώσεων. Το ΑΚΕΛ μπορεί να έχει, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, μέχρι την επόμενη δημοσκόπηση, το επιχείρημα ότι βρίσκεται μόνο δύο μονάδες απόσταση από τον ΔΗΣΥ και την ελπίδα ότι η συσπείρωσή του θα αυξηθεί κατακόρυφα όσο προχωρούμε προς τις εκλογές. «Τώρα ποιους και πόσο θα πείσουμε και για πόσο καιρό, είναι ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα» κατέληξε με μια ανησυχία στη φωνή η κυρία Γιαννούλλα. 


Πρώτος ο ΔΗΣΥ, ανεβαίνει ο Αβέρωφ
Στο άλλο άκρο, στην εθνοστολισμένη και γαλανόλευκη Πινδάρου, η Μάνταμ του Φούλη δεν είχε πολύ διαφορετική επιχειρηματολογία. Όπως μου είπε «τα ποσοστά που έδειξε το ΡΙΚ ήταν ούτως ή άλλως γνωστά στον ΔΗΣΥ. Ωστόσο υπάρχει ακόμα η ελπίδα για σημαντική ανάκαμψη αφού τώρα φουλάρουν οι μηχανές της προεκλογικής ενώ οι τάσεις είναι ξεκάθαρα υπέρ του κόμματος.» Όπως υποστηρίζει η Μάνταμ, τόσο ο μεγάλος Αρχηγός όσο και υψηλόβαθμα στελέχη τονίζουν το γεγονός ότι ο Συναγερμός παραμένει πρώτο κόμμα με πολύ θετικό πρόσημο. Υπερτονίζουν δε το γεγονός ότι ο Αβέρωφ παραμένει έξι μονάδες μπροστά από τον Άντρο σε δημοτικότητα. Ο Αβέρωφ κατέγραψε ως γνωστόν 32% ενώ ο Άντρος Κυπριανού 26%. «Με τον καθημερινό πόλεμο που δέχεται ο Αβέρωφ, ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση από όλα τα υπόλοιπα κόμματα το 32% μπορεί να θεωρηθεί άθλος» σημείωσε η Μάνταμ του Φούλη.


Ο εφιάλτης του πρίγκιπα
Με την ΔΗΚΟανθρεμμένη Φωτούλα δεν έχω μιλήσει για τις αντιδράσεις στο πριγκιπάτο. Ωστόσο φαντάζομαι πως μόνο με εφιάλτη συγκρίνεται το 29% που πήρε ο πρίγκιπας Νικόλαος που είναι ακριβώς το ίδιο με το ποσοστό που έλαβε ο Μάριος Καρογιάν.

Εφιάλτης για αρκετούς άλλους και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους είναι και η πρωτιά στη λίστα των πιο δημοφιλών πολιτικών αρχηγών. Την μοιράζονται με αρκετή όμως διαφορά δύο αρχηγοί μικρών κομμάτων: ο Θεοπέμπτου των Οικολόγων που άγγιξε το 57% και η Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης που ήρθε δεύτερη αλλά με το επίσης πολύ ψηλό 47%, πριν από τον τρίτο Αβέρωφ του 32%. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατέγραψε 27% και βρέθηκε στην έκτη θέση. Ο Άντρος Κυπριανού βρέθηκε στην έβδομη, προτελευταία θέση με το 26% και τελευταίος στη λίσα ακολουθεί ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ με 19%. 

Πολυκομματική Βουλή αλλά με ποιους;
Το πιο σημαντικό συμπέρασμα που αφορά και την ουσία της έρευνας του ΡΙΚ είναι πως η νέα Βουλή μάλλον θα είναι πολυκομματική και κάποια κόμματα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να πετύχουν την είσοδό τους σε αυτήν.

Τα ποσοστά που έδωσε η έρευνα του ΡΙΚ ανά κόμμα, είναι: ΔΗΣΥ: 19%, ΑΚΕΛ: 17%, ΔΗΚΟ: 10,5%, Οικολόγοι: 6%, Ανεξάρτητοι-Κυνηγοί: 5%, ΕΛΑΜ: 4,5%, ΕΔΕΚ-Συμμαχία Πολιτών: 4%, ΔΗΠΑ: 3%, Αλληλεγγύη: 1,5%.
Υπάρχουν και άλλα σημαντικά ποσοστά στις απαντήσεις: Το 2,5 % που απάντησε ότι θα ψηφίσει κάποιο άλλο, το 2% ότι θα ρίξει λευκό ή άκυρο, το 7,5% ότι είναι αναποφάσιστο και το 15,5% ότι θα απέχει. Ένα 2% δεν απάντησε.
Το σύνολο της… χασούρας ανέρχεται μέχρι στιγμής στο τεράστιο 29,5%...


--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ανεξάρτητοι και Κυνηγοί αξιών και ιδανικών να το καταλάβω. Κυνηγοί πουλιών και αγρίων ζώων που δεν έχουν αφήσει τίποτε ζωντανό να εκπροσωπείται στη βουλή καταλαβαίνεις και το επίπεδο κουλτούρας που φτάσαμε.

Leon
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση