ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η κρίση των Οικολόγων, η φυγή της Μέλανης και του Παπή και το... καζαντί

= ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Οι Οικολόγοι λαμβάνουν επάξια το βραβείο σύγχυσης στην τρέχουσα προεκλογική. Σύγχυσης που προκάλεσαν και εντός και εκτός του κινήματος με τις επιλογές τους και έκαναν κάποιους να μιλούν για ένα ψηφοδέλτιο «καζαντί».

Η σύγχυση και το… καζαντί ενισχύονται τις τελευταίες μέρες και αυξάνει τις συζητήσεις και τις επικρίσεις. Όχι μόνο για το συνονθύλευμα αντίθετων και μη συνδεδεμένων τάσεων και προσώπων που κατάφεραν να στεγάσουν στο ψηφοδέλτιό τους. Κυρίως για το ότι κατάφεραν να είναι το πρώτο κόμμα που στο πιο κρίσιμο σημείο του προεκλογικού είχαν δύο σημαντικές απώλειες: δύο υποψήφιοι εγκατέλειψαν το ψηφοδέλτιο την ώρα που οι Οικολόγοι πασχίζουν να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους ψηφίσουν. Έφυγαν μεν πολιτισμένα χωρίς φωνασκίες και μεγάλο θόρυβο αλλά η πράξη τους και μόνο αυξάνει την αβεβαιότητα και επιβεβαιώνει όσους προέβλεπαν την αστάθεια του νέου οικοδομήματος υπό τον συμπαθή κατά τα άλλα Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Δύο υποψήφιοι εγκατέλειψαν το ψηφοδέλτιο στην πιο κρίσιμη στιγμή, την ώρα που οι Οικολόγοι πασχίζουν να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους ψηφίσουν

Τα όσα από καιρό γράφονται και λέγονται για την κρίση ιδεών εντός των Οικολόγων άρχισαν να επαληθεύονται και στην πράξη με την πρόσφατη φυγή των πρώην υποψηφίων Μέλανης Στέλιου και Άλκη Παπή.

Οι σκιές στις οποίες πορεύονται πια οι Οικολόγοι προς τις κάλπες αυξάνονται. Εκτός από τη φυγή της Μ. Στέλιου και του Α. Παπή, είναι και η υπόθεση του δικηγόρου Μιχάλη Παρασκευά με τις ανοίκειες εκφράσεις κατά της Έμιλυς Γιολίτη και του Βίκτωρα Παπαδόπουλου που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και από το ΑΚΕΛ.

Η ηγεσία του κόμματος δέχεται αρκετές επικρίσεις για το ότι δεν απέπεμψε τον Παρασκευά και άφησε να πέσει στα μαλακά η υπόθεση, παρά τις πολλαπλές διαμαρτυρίες μελών και άλλων προς το κίνημα.

Μαζί με τα προαναφερόμενα είναι και η υπόθεση του υποψήφιου Πανίκου Σταυριανού, πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, που είχε τοποθετηθεί κατά του συμφώνου συμβίωσης, μια θέση αναχρονιστική για όσα το προοδευτικό κίνημα των Οικολόγων λέει ότι υποστηρίζει. Είναι και το θέμα των υποψηφίων Αλεξάνδρας Ατταλίδου και Θεανώς Καλαβανά που υποστηρίζουν ΔΔΟ και άλλες θέσεις από αυτά που επίσημα υποστηρίζει και διακηρύττει το κίνημα στο Κυπριακό. Παρά το ότι επίσημα υποστηρίζουν πως οι θέσεις των υποψηφίων είναι προσωπικές την σύγχυση κατάφεραν και την πέτυχαν. Και όλα αυτά για να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να μπορέσουν να μπουν στη Βουλή.

Προηγήθηκε και η περίπτωση δύο μελών των Οικολόγων που θορυβωδώς τους εγκατέλειψαν για να προσχωρήσουν στην ΕΔΕΚ καταγγέλλοντας το κίνημα ότι αποστασιοποιήθηκε από τη βασική αρχή επίλυσης του Κυπριακού, δηλαδή την ΔΔΟ.

Ένα ερώτημα που τίθεται από μέλη των Οικολόγων προς την ηγεσία των κινήματος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχει ακόμα απαντηθεί είναι: ακόμα κι αν αυξηθούν τα ποσοστά με τις πολιτικές μανούβρες που θυμίζουν παλαιοκομματικές πρακτικές, πόση διάρκεια θα έχουν;

Μέχρι στιγμής δεν απάντησε το κρίσιμο ερώτημα η ηγεσία των Οικολόγων και ίσως να μην θέλει να το απαντήσει. Τα γεγονότα όμως τους πρόλαβαν και η απάντηση δόθηκε με την αποχώρηση των δύο υποψηφίων από το ψηφοδέλτιο.

Για αρκετούς είναι ένας πολύ κακός οιωνός και προπομπός επικίνδυνων εξελίξεων τις οποίες οι Οικολόγοι «ούτε υπολόγισαν, ούτε αξιολόγησαν» όταν έκαναν τα ριψοκίνδυνα «ανοίγματά» τους.

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση