ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η μεγάλη Τρίτη της Γενεύης και το παρασκήνιο με τον Τσελεπή

= ΤΡΙΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η Μεγάλη Τρίτη της Γενεύης
Μεγάλη ημέρα σήμερα για την Κύπρο. Όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, σήμερα είναι η Μεγάλη Τρίτη για το Κυπριακό. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ημέρα της πενταμερούς όπου ο Αντόνιο θα γίνει μάρτυρας των θέσεων του Αναστασιάδη και του Τατάρ με τις ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχει με τον καθένα τους.
Πηγή μου από την Γενεύη με ενημέρωσε ότι και οι δύο προσέρχονται στην συνάντηση με τον Αντόνιο σταθεροί στις θέσεις τους. Ο Αναστασιάδης εμμένοντας στην ΔΔΟ έτοιμος μόνο για παραχωρήσεις μέχρι την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Ο Τατάρ προωθώντας σε όλους τους τόνους τα δύο ανεξάρτητα κράτη και την κυριαρχική ισότητα και την υποχώρηση μέχρι τη συνομοσπονδία και αυτό υπό όρους. Εύχομαι να πήραν μαζί τους ηρεμιστικά, εννοώ ο Αναστασιάδης και ο Αντόνιο, γιατί θα τα χρειαστούν.

Η θλίψη για τον Λυσσαρίδη
Με ειλικρινή θλίψη άκουσε η αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη την είδηση για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, σε μια όντως δύσκολη για τον τόπο στιγμή. Συγκινητική ήταν η μονόλεπτη σιγή που τήρησε το Εθνικό Συμβούλιο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του αλλά και τα μηνύματα όλων των πολιτικών αρχηγών. Εγώ ξεχώρισα το μήνυμα του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για τον «γελαστό γιατρό» και αυτό που ο Λυσσαρίδης είχε πει: «Είμαι μικρός, αλλά αν δεν κάνω μεγάλα βήματα θα είμαι ακόμη μικρότερος». «Οι Έλληνες, πάνω από κομματικές διαφορές, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Αλλά και το μήνυμα του Αναστασιάδη ήταν πολύ σωστό για την περίσταση. «Η Κύπρος έχασε τον Βάσο Λυσσαρίδη, έναν από τους ιστορικούς ηγέτες που καθόρισαν την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για δεκαετίες σημάδεψε με την δράση του την πολιτική μας ζωή. Του οφείλουμε πολλά. Πάνω από όλα όμως του οφείλουμε να παλέψουμε για μια πατρίδα ελεύθερη», ανέφερε. Και βεβαίως απολύτως σωστή είναι και η απόφαση η κηδεία του να τελεστεί δημοσία δαπάνη.


Το παρασκήνιο με τον Τουμάζο Τσελεπή
Το παρασκήνιο δεν λείπει από την αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη. Το γεγονός ότι ο Αναστασιάδης εξαίρεσε τον Τουμάζο Τσελεπή, τον επικεφαλής του γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, από τα άτομα που θα τον συνοδεύουν στις επαφές με τον Γκουτέρες. Η εξαίρεση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έγινε επειδή ο αριθμός των ατόμων περιορίστηκε κατά έναν, δηλαδή από έξι σε πέντε άτομα. Όπως πληροφορούμαι από την πηγή μου στη Γενεύη, η απόφαση του Προέδρου ενόχλησε κάποιους οι οποίοι και το έδειξαν. Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν και εξηγήσεις οι οποίες και δόθηκαν.Αυτοί που τελικά θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα είναι οι: ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο πρώην ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Κυριάκος Κούρος, ο Παντελής Παντελίδης και ο συνεργάτης του κ. Μαυρογιάννη, Ανδριανός Κυριακίδης.

 

--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση