ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η συμφωνία του ρυθμιστή Σιζό και τα παράπλευρα

= ΤΡΙΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται η κυβέρνηση και ο Σιζό για υπερψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού. Οι επαφές που είχε ξανά χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ με τον Νουρή, την Ζέτα και τον Πετρίδη της Άμυνας απέδωσαν τα αναμενόμενα. Μη σας πω και περισσότερα από τα αναμενόμενα.

Ο Σιζόπουλος ξεκαθάρισε μετά τη συνάντηση με τον Νουρή, ότι «βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά σε μια τελική κατάληξη πάνω στα θέματα που αφορούν αρμοδιότητες του Υπουργείου». Ανέφερε ακόμα ότι το σύνολο των προτάσεων της ΕΔΕΚ δεν είναι προτάσεις που επιβαρύνουν απαγορευτικά τον προϋπολογισμό, δίνοντας διπλό το στίγμα της συμφωνίας.

Ποιο δύσκολο ρόλο επωμίζεται ο Σιζόπουλος; 

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, στέλεχος της ΕΔΕΚ σχολίαζε χθες πως «το πιο δύσκολο για τον Σιζόπουλο θα είναι να πείσει τον Κωστή Ευσταθίου και τον Μυριάνθους απ' ότι τον Νουρή και τους άλλους υπουργούς».

Πάντως μια εύλογη απορία που ακούγεται χωρίς να έχει απαντηθεί είναι γιατί δεν συνόδευσε κανένας από τους βουλευτές της ΕΔΕΚ, που θα κληθούν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό τον Μαρίνο και αφέθηκε η όλη διαπραγμάτευση να γίνει one man show; Αληθεύει ότι η ευθύνη να πειστεί και ο Γιώργος Λιλλήκας να ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού αναλήφθηκε επίσης από τον Σιζό;

Κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν χωνεύουν με τίποτα το γεγονός ότι ο Σιζό κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες και να γίνει ο μέγας ρυθμιστής της κατάστασης. Όχι μόνο για τα πολιτικά οφέλη και κέρδη που μπορεί να έχει η ΕΔΕΚ από την όλη ιστορία αλλά και από το γεγονός ότι κάποια πάγια αιτήματα που όλα τα κόμματα προωθούσαν τελικά υλοποιούνται με την καθοριστική συμβολή της ΕΔΕΚ και του Σιζόπουλου. Πάντως στον Λόφο δεν σταματάνε τις επαφές και με τα άλλα κόμματα που έχουν ήδη δώσει θετική ψήφο στον προϋπολογισμό. Είναι σχεδόν καθημερινές οι επαφές με το ΕΛΑΜ και με την Αλληλεγγύη αλλά και τη Συνεργασία. Οι επαφές όπως ακούω βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και η αισιοδοξία στον Λόφο και στην Πινδάρου έχει επανέλθει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό.

Κάποιοι ήδη βλέπουν την επόμενη ημέρα. Δηλαδή την έγκριση του προϋπολογισμού, τη ήττα του ΔΗΚΟ που τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί και την αντιμετώπιση των θεμάτων με τον Οδυσσέα-Τσακ Νόρις.

Το μεγάλο ερώτημα για το 2021 είναι κατά πόσον η κρίση Οδυσσέα-κυβέρνησης θα οδηγηθεί στο Ανώτατο και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Απ' όσα μαθαίνω από τον Λόφο, αν και ο Αναστασιάδης πήρε την απόφασή του για την προσφυγή και η όλη διαδικασία έχει προχωρήσει αρκετά, τις τελευταίες ημέρες κάποιοι κάνουν δεύτερες σκέψεις. Εκείνο που συζητείται είναι κατά πόσον η προσφυγή στο Ανώτατο θα μετατρέψει τον Οδυσσέα σε ήρωα και μήπως θα έπρεπε να δοθεί παράταση στην προσφυγή.

Το σίγουρο είναι πως η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή είναι η έγκριση του προϋπολογισμού για να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος και βεβαίως η διαχείριση της πανδημίας. Η πρώτη ευφορία από την έλευση των εμβολίων διαλύθηκε γρήγορα από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Οι προκλήσεις του 2021 θα δοκιμάσουν ξανά τον ηγέτη της κρίσης. Μη σας πω των πολλαπλών κρίσεων. Ιδιαίτερα σήμερα που με όλα τα μέτωπα ανοιχτά όλοι στον Λόφο τρέχουν να πείσουν ότι τα όσα ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος περί δύο κρατών, και επαναλαμβάνει ρυθμικά ο Άντρος, αποτελούν απλά παρανόηση. Γι αυτά όμως στην επόμενη στήλη.

--------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση