ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το ΔΗΚΟ, οι τρεις εαυτοί και η Σικελιανή Μαφία 

= ΤΡΙΤΗ 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τεράστια είναι η πίεση που ασκείται στο ΔΗΚΟ με την ανακοίνωση της συνεργασίας όσων έχουν τα τελευταία χρόνια αποχωρήσει από το άλλοτε κραταιό κόμμα του κέντρου. Η Δημοκρατική Παράταξη και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, όπως πρώτη αποκάλυψε η “Κ”, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τις βουλευτικές εκλογές στοχεύοντας σε ψηφοφόρους που το μέχρι πρότινος το ΔΗΚΟ θεωρούσε «δικούς» του. Η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα μου έλεγε χθες ότι η είδηση έπεσε πολύ βαριά στα ψηλά δώματα του πριγκιπάτου το οποίο επί του παρόντος συνεχίζει τον… ανένδοτο κατά του προϋπολογισμού.

«Κάποιοι μέσα στο κόμμα κατηγορούν νυχθημερόν τον πρίγκιπα ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το καράβι στα βράχια» μου είπε, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μεγάλα ανοιχτά μέτωπα χωρίς κανένας να εργάζεται για να τα κλείσει. Πρόκειται όπως υποστηρίζει, για την πίεση που δέχεται το κόμμα από τις εξαγγελίες ΔΗ.ΠΑ - Συμμαχίας, τις επίμονες εξαγγελίες για καταψήφιση του προϋπολογισμού που θα επηρεάσουν αρνητικά χιλιάδες ψηφοφόρους του κόμματος σε περίοδο πανδημίας και την εορταστική περίοδο αλλά και για την απόφαση που «μεθοδεύεται» για συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

Η δεύτερη περίπτωση πολιτικού εκβιασμού από το ΔΗΚΟ προς την κυβέρνηση σε λίγους μήνες και ο αντίχτυπος 

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΔΗ.ΠΑ - Συμμαχία, η Φωτούλα θεωρεί πως επί του παρόντος τουλάχιστον τις εντυπώσεις τις έχουν ήδη κερδίσει εις βάρος του «επίσημου» ΔΗ.ΚΟ. Στην ερώτηση μου εάν υπάρχει επίσημο και ανεπίσημο ΔΗΚΟ η απάντηση ήταν πως οι ψηφοφόροι μιλάνε όχι για δύο αλλά για τρία ΔΗΚΟ. Τα δύο είναι αυτά που έφυγαν και το τρίτο αυτό που έμεινε. «Τα δύο που έφυγαν ενώνονται και απειλούν ευθέως αυτό που έμεινε» μου είπε για να σημειώσει πως σαν να μην έφτανε αυτό οι διαμάχες μεταξύ στελεχών που έμειναν γύρω από τον πρίγκιπα είναι καθημερινές και έχουν να κάνουν και με τις επιλογές του αλλά και για την «δική» του απόφαση για συνεργασία με το ΑΚΕΛ. «Εκείνο που του προσάπτουν είναι πως για να καταλάβει την προεδρία της Βουλής καταστρέφει το κόμμα», μου ανέφερε σημειώνοντας ότι οι τσακωμοί και οι αντιπαραθέσεις με τρία υψηλόβαθμα στελέχη είναι πια καθημερινές.


Με όλα αυτά τα προβλήματα ίσως είναι απολύτως κατανοητό να θέλει ο πρίγκιπας να στρέψει την προσοχή του κόσμου σε άλλα θέματα γι’ αυτό και επιμένει στην καταψήφιση του προϋπολογισμού και… «ότι κι ας γίνει», υποστηρίζει.

Το άλλοτε «υπεύθυνο ΔΗΚΟ που ζύγιζε το κοινό συμφέρον και την προστασία της οικονομίας συμπεριφέρεται πια ως κοινός πολιτικός εκβιαστής» λέει και μου υπέδειξε ότι πολύ σωστά τα είπε στον Νικήτα Κυριάκου ο Μιχάλης Σοφοκλέους χαρακτηρίζοντας τη στάση του ΔΗΚΟ ως πρακτικές που θυμίζουν «Σικελιανή Μαφία». Για την ιστορία ο Σοφοκλέους αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις φέτος που το ΔΗΚΟ συμπεριφέρθηκε με άκρατο εκβιασμό.

Η πρώτη ήταν στο θέμα των εγγυήσεων που θα δίνονταν για τα δάνεια που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Το ΔΗΚΟ μποϊκόταρε και υπονόμευσε την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει και απέκλεισε τη δυνατότητα από τον Κύπριο πολίτη να εκμεταλλευτεί τις εγγυήσεις και ανάγκασε την κυβέρνηση να δημιουργήσει σχέδια Β και άλλες ρυθμίσεις.

Τώρα, είπε ο Σοφοκλέους έχουμε μια δεύτερη περίπτωση εκβιασμού για ένα θέμα που και πάλι δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή. Το ΔΗΚΟ ζητά από την κυβέρνηση να παραβιάσει την απόφαση του Γενικού Ελεγκτή και να παραδώσει τους φακέλους διαφορετικά θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, εκβιάζοντας ουσιαστικά τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους λήπτες κοινωνικών βοηθημάτων. Όπως είπε, το κόμμα που πρόβαλλε τον κρίσιμο συναινετικό και ρυθμιστικό του ρόλο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας έχει μετατραπεί σε εκβιαστή για μικροπολιτικούς λόγους και χωρίς να τοποθετείται στα θέματα και την ουσία των προϋπολογισμών.

Στην ίδια συζήτηση ο Χρύσης Παντελίδης βρέθηκε στην πολύ δύσκολη θέση να μην βρίσκει επιχειρήματα να απαντήσει και να μιλά γενικά και αόριστα για άλλα θέματα εκτός από τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες που προνοεί.

Το σίγουρο είναι πως όλα τα κόμματα σε αυτό τον προεκλογικό έχουν να αναμετρηθούν με πολλά αλλά κυρίως με τον εαυτό τους. Για το ΔΗΚΟ είναι τριπλό το πρόβλημα γιατί θα πρέπει να αναμετρηθεί και με τους τρεις εαυτούς του...

--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση