ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το εκλογοδικείο, οι αντιδράσεις στο ΑΚΕΛ και τα αλληλομαχαιρώματα 

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η προσφυγή του Άντρου και οι αντιδράσεις
Στο εκλογοδικείο προειδοποιεί, κατ’ άλλους απειλεί, ότι θα προσφύγει ο Άντρος Κυπριανού αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Και διακηρύττει πως για το ΑΚΕΛ δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Από κομματικό στέλεχος της Εζεκία Παπαϊωάννου ακούω ότι μεταξύ στελεχών λέχθηκε πρόσφατα πως η απόφαση για το εκλογοδικείο δεν είναι τελεσίδικη. Εκείνο που θα κρίνει την τελική απόφαση, σύμφωνα με όσα άκουσα, θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το στέλεχος, εάν το ΑΚΕΛ καταφέρει, πράγμα δύσκολο, να βγει πρώτο κόμμα ή έστω να εκλεγεί η αφρόκρεμα των υποψηφίων του θα είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Ήδη γίνεται συζήτηση για τις εσωκομματικές αντιδράσεις που θα προκληθούν και οι οποίες θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς οδυνηρές συνέπειες. Γίνεται ακόμα συζήτηση για το κατά πόσο ο Άντρος οδηγεί από μόνος του σε κακοτοπιές το κόμμα με όχι και τόσο καλά μελετημένες αποφάσεις. Κάτι που στο ΑΚΕΛ δεν είναι σύνηθες.

Τα αλληλοσκοτώματα και η προσευχή του κομματάρχη
Σε μεγάλο κόμμα γίνεται το έλα να δεις με τους υποψήφιους σε κάποιες επαρχίες. Το ξέρω ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο και συμβαίνει σε όλα τα κόμματα με αλληλομαχαιρώματα υποψηφίων του ίδιου σχηματισμού.

Αυτό όμως που ακούω ότι γίνεται στο συγκεκριμένο κόμμα ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Δεν είναι μόνο οι επικρίσεις ότι κάποιοι υποψήφιοι πολεμούν με αθέμιτα μέσα συναδέλφους στο ίδιο κόμμα, είναι και η καταγγελίες που πληθαίνουν, που εμπλέκουν και τα ψηλά δώματα του κόμματος σε κάποιες δράσεις και επιλογές που συνιστούν, όπως λένε οι παραπονούμενοι, ξεκάθαρη διάκριση.

Ο κομματάρχης, όπως μαθαίνω, προσπαθεί να μην παίρνει θέση. Να μην απαντά και προσεύχεται να κυλήσει γρήγορα ο χρόνος μέχρι την 30η Μαΐου μπας και λυθούν τα προβλήματα.

Αν και κατά βάθος γνωρίζει πως από το βράδυ εκείνης της ημέρας αρχίζουν τα δύσκολα.

Οι αναπομπές και η χαρά της αντιπολίτευση
Ενώ η Βουλή έχει αυτοδιαλυθεί και οι βουλευτές βρίσκονται στον πυρετό του προεκλογικού, λίγο πριν από τις βουλευτικές, μια κίνηση του Αναστασιάδη τους αναγκάζει να επιστρέψουν για λίγο στα έδρανα. Έξι από τους νόμους που οι βουλευτές ενέκριναν μαζικά λίγο πριν το κλείσιμο της βουλής επέστρεψαν μετά την αναπομπή τους από τον Πρόεδρο. Η αναπομπή γίνεται είτε επειδή ο Πρόεδρος και ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρούν πως οι νόμοι είναι αντισυνταγματικοί ή αυξάνουν τις κρατικές δαπάνες.

Όπως μαθαίνω σε κάποιο κόμμα υπήρξε δυσφορία για την ανάγκη επιστροφής στη Βουλή. Κάποια άλλα κόμματα όμως το βλέπουν ως ευκαιρία για μια τελευταία, δυναμική προεκλογική εμφάνιση από τα έδρανα. Για περισσότερα αναμείνατε μέχρι τις 20 Μαίου που θα συγκληθεί η Ολομέλεια. Αν και προηγουμένως αναμένεται ότι θα συνέλθουν και οι κοινοβουλευτικές επιτροπές που θα εξετάσουν τις αναπομπές όπου και ετοιμάζεται άλλο πάρτι...

Όπως μαθαίνω από πηγή μου στη Βουλή, το πιθανότερο σενάριο είναι να απορριφθούν οι αναπομπές από την πλειοψηφία της Ολομέλειας. Κάτι που θα οδηγήσει τον Αναστασιάδη να αναφέρει τους νόμους οι οποίοι θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο και θα δώσει την τελική απόφαση.

--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση