ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Αναμένοντας το νεύμα του φίλου μας του Τζο

= ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ο φίλος μας ο Τζο με τα ματωμένα χέρια

Τα χέρια τρίβουν κάποιοι στην Λευκωσία μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Τζο Μπάιντεν. Ο νεοσουλτάνος, απευθυνόμενος στον φίλο μας τον Τζο Μπάιντεν, δήλωσε: «Γράφετε ιστορία με χέρια βαμμένα σε αίμα», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την έγκριση πώλησης νέων οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ «που εξαπολύει δυσανάλογες επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας».
Ο Ερντογάν, που για δικούς του λόγους, τεντώνει το σχοινί στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν, δεν έχει και πολλά να ελπίζει για την βελτίωση των σχέσεών του με την υπερδύναμη. Και φαίνεται πως πια τα παίζει όλα για όλα προσπαθώντας να συνασπίσει τους αντιπάλους των ΗΠΑ και να τους πείσει ότι μπορεί να γίνει αξιόπιστος ηγέτης τους.

Όπως, ωστόσο, μαθαίνω κάποιοι στη Λευκωσία αναμένουν το επόμενο βήμα του Μπάιντεν το οποίο πολύ πιθανόν να μην είναι με λόγια, με κάποια δήλωση-απάντηση στον Ερντογάν, αλλά με έργα. Δηλαδή, με μια νέα απόφαση που θα φέρει νέο, υψηλό κόστος στην Τουρκία. Όχι μόνο με νέες κυρώσεις αλλά και με αποφάσεις που θα πονέσουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται ο φίλος μας ο Τζο να βρει λίγο χρόνο για να θυμηθεί τον καλό του φίλο Νίκο που περιμένει στη Λευκωσία το νεύμα του. Κάποια μηνύματα φαίνεται πως έχουν ήδη φτάσει στον Λόφο.

Η αντεπίθεση Ιωάννου

Στην αντεπίθεση μπαίνει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, για λανθασμένη διαχείριση της πανδημίας. Τα όσα ανέφερε χθες αλλά και τις προηγούμενες ημέρες για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τις αντοχές του συστήματος υγείας είναι μόνο η αρχή. Όπως μου ανέφερε άτομο που γνωρίζει, ο υπουργός αποφάσισε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο, ότι δεν πρόκειται να αφήνει τίποτα να πέσει κάτω σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης στο θέμα της πανδημίας. Και αυτό γιατί θεωρεί πως τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας καθιστούν την Κύπρο υπόδειγμα και όχι παράδειγμα προς αποφυγή, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Ο υπουργός έλεγε πρόσφατα σε κοντινούς του ανθρώπους ότι ακόμα και ο πιο κακόπιστος που θα διαβάσει τους αριθμούς και τα στατιστικά μόνο περηφάνια μπορεί να νιώθει για την Κύπρο. Εκείνο όμως που φάνηκε να τον ενοχλεί ιδιαίτερα είναι η προσβολή εις βάρος των επαγγελματιών υγείας, των οποίων οι προσπάθειες και οι κόποι μηδενίζονται από τις προεκλογικές επικρίσεις. «Αυτό με τίποτα δεν θα το επιτρέψω» ανέφερε, σημειώνοντας πως τα κόμματα που νομίζουν ότι με λαϊκισμό και μηδενισμό μπορούν να κερδίσουν ψήφους, παραγνωρίζουν τη ζημιά που κάνουν στο ίδιο το κράτος και τις ψήφους που χάνουν από τους επαγγελματίες υγείας που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη στήριξη και τη δουλειά που γίνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πάντως, η επέκταση των εμβολιασμών και τις Κυριακές και η ενίσχυση των εμβολιασμών από τους προσωπικούς γιατρούς αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο πρόγραμμα και να ανεβάσει την Κύπρο ακόμα πιο ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Κάτι που μπορεί να μην τίθεται ως αυτοσκοπός αλλά έχει την τεράστια σημασία του όχι μόνο γιατί είμαστε στο ζενίθ της προεκλογικής περιόδου, αλλά και για την ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού. Ο ορίζοντας που έθεσε ο Ιωάννου μέχρι το τέλος Ιουνίου για άρση των πλείστων περιορισμών που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας, σε σχέση και με την αύξηση των εμβολίων που αναμένονται, θεωρείται απόλυτα ρεαλιστικός στόχος. Κάτι που πολύ σύντομα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επιβεβαιωθεί.

Κι αν εκλεγούν;

Βλέποντας και ακούγοντας τα όσα λένε κάποιοι νεοφώτιστοι πολιτικοί οι οποίοι κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές, διερωτώμαι ποια εικόνα θα έχει η νέα Βουλή εάν καταφέρουν να εκλεγούν. Εάν συνεχίσουν με την ίδια τακτική εντός Βουλής, ενδεχομένως και πολύ χειρότερα γιατί θα έχουν και το άσυλο, προβλέπω αύξηση της τηλεθέασης σε όποιο κανάλι προβάλλει τις συνεδριάσεις των επιτροπών και της Ολομέλειας. Και αντίστροφη μείωση στο κοινοβουλευτικό έργο…

ΚΟΥΙΖ: Μα πόσος συγχρονισμός χρειάστηκε για να περάσουν τα Rafale πάνω από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ώρα που έκανε χθες δηλώσεις μετά τη σύσκεψη που είχε στο αεροδρόμιο Λάρνακας για τον τουρισμό; Εκτός κι αν δεν χρειάστηκε καλός ή τυχαίος συγχρονισμός αλλά πολύ καλή σκηνοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση