ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Από πού πάνε προς τον Λόφο;

= ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η ονοματολογία και το ρεκόρ

Η μέχρι στιγμής ονοματολογία για τις προεδρικές του 2023 προϊδεάζει ρεκόρ υποψηφίων. Από τους μέχρι τώρα γνωστούς φερόμενους ως σίγουρους υποψήφιους: Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη, Νικόλα Παπαδόπουλο και Χρίστο Χρίστου, όσους έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις: Μάριο Ηλιάδη, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, Αχιλλέα Δημητριάδη, τις δεχόμενες αφόρητες πιέσεις από το κοινό για να κατέλθουν υποψήφιες: Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Ελένη Θεοχάρους και Άννα Θεολόγου, τον διαβουλευόμενο με την κοινωνία των πολιτών Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και τον μόλις αφιχθέντα Γιώργο Κολοκασίδη, φτάσαμε αισίως στους 12. Χωρίς να αποκλείεται να πέσουν και άλλα ονόματα που συζητούνται σε πολιτικά γραφεία. Από πρυτάνεις μέχρι πρώην υπουργούς και βουλευτές ή βουλεύτριες…

Είναι βέβαιο ότι κάποια από τα ονόματα είναι σίγουρο ότι θα αποσυρθούν. Το σημαντικό όμως είναι αυτά που θα παραμείνουν. Γιατί αυτά θα καθορίσουν και τις συνεργασίες αλλά και τις… αντιπαλότητες που θα δούμε να δημιουργούνται σε λίγους μήνες.

Ο αγώνας του πρίγκιπα

Ο πρίγκιπας Νικόλαος καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κερδίσει τη στήριξη του ΑΚΕΛ, παρά το ότι κατά βάθος γνωρίζει ότι παλεύει σχεδόν για το ακατόρθωτο. Η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα μου ανέφερε ότι ο αγώνας του γίνεται όντως σε τριπλό ταμπλό αλλά θα θεωρούσε ως καλύτερο σενάριο την στήριξή του από το ΑΚΕΛ και τα κόμματα του ενδιάμεσου. Παράλληλα αφήνει ανοιχτή την πόρτα στους παλιούς του συνεργάτες του ενδιάμεσου χώρου και δεν κλείνει το παράθυρο και στον ΔΗΣΥ.

Η Φωτούλα πάντως επιμένει ότι στο πριγκιπάτο έχουν ήδη χωνέψει την δήλωσή του πως το ΔΗΚΟ θα είναι σίγουρα στην επόμενη κυβέρνηση. Είτε αυτή είναι προς τα αριστερά, είτε προς τα δεξιά, είτε στο… κέντρο. Μου είπε ακόμα πως οι τρεις συναντήσεις που προηγήθηκαν με τον Στέφανο του ΑΚΕΛ δεν πήγαν και άσχημα αλλά δεν απέδωσαν και τίποτα ουσιαστικό. Ονόματα πάντως δεν έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι...

Τι πραγματικά λέχθηκε στον Λόφο;

Σε πολλά πηγαδάκια συζητείται η συνάντηση που είχε ο Φούλης με τον μεγάλο Νίκο προχθές στον Λόφο. Όλοι είναι πεπεισμένοι ότι η συνάντηση έγινε για να ασκηθεί πίεση από τον Φούλη στον Πρόεδρο για να ζητήσει ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη σχετικά με τις προεδρικές. Η παφίτικη αλεπού προσπάθησε να πείσει ότι η συνάντηση ήταν μια από τις πολλές που έχει με τον Αναστασιάδη για συντονισμό.

Ωστόσο, οι λέξεις που χρησιμοποίησε έπεισαν πολλούς πως όντως η συνάντηση είχε θέμα τις προεδρικές και διεκδίκηση από τον μεγάλο Νίκο στήριξη προς την πλευρά του Αβέρωφ, ή έστω του ΔΗΣΥ. «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντιόμαστε συχνά ως ηγεσία του ΔΗΣΥ. Είμαστε μια παράταξη που στήριξε και στηρίζει την κυβέρνηση και στις επιτυχίες και στα δύσκολα, χωρίς δυνατή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μπροστά ο τόπος. Για να έχει δυνατή κυβέρνηση χρειάζεται και ένα δυνατό κόμμα να τη στηρίζει», ανέφερε, ανάβοντας για καλά τις συζητήσεις για αυτά που πραγματικά λέχθηκαν στη συνάντηση του Προεδρικού. Πηγή μου, που γνωρίζει καλά τις κομματικές εξελίξεις στην Πινδάρου, μου έλεγε πως είναι τουλάχιστον η τρίτη κρούση του Φούλη προς τον Αναστασιάδη για να πιέσει τον Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πρόεδρος όντως μίλησε με τον Χριστοδουλίδη αλλά σε ήπιο τόνο και χωρίς να του θέτει ούτε προϋποθέσεις, ούτε χρονικά περιθώρια. Ο Φούλης προχθές φαίνεται να ήταν πιο πιεστικός στο να υπάρξει αποτέλεσμα και έφυγε σημειώνοντας πως θα αναμένει...

Από την άλλη ο Χριστοδουλίδης δεν φαίνεται να βιάζεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, παρά το ότι συνεχίζει κανονικά τον προεκλογικό. Δεν πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα τι πραγματικά σκέφτεται και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι όποιες ανακοινώσεις του θα γίνουν μάλλον του… χρόνου.

Την ίδια ώρα εντός του ΔΗΣΥ υπάρχει έντονη συζήτηση για το ισχυρό ενδεχόμενο να κατέλθουν τελικά και ο Αβέρωφ αλλά και ο Χριστοδουλίδης ως υποψήφιοι. Κάποιοι προβλέπουν τσουνάμι δυσάρεστων εξελίξεων και διατυπώνουν ανησυχία ακόμα και για τη συνοχή του κόμματος, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων.

ΚΟΥΙΖ: Μεγάλη απογοήτευση έδωσε και δεύτερη δημοσκόπηση που αναλύθηκε σε πολιτικό γραφείο μεγάλου κόμματος. Τώρα, όπως μαθαίνω, προετοιμάζονται για την τρίτη δημοσκόπηση, ελπίζοντας πως τα ποσοστά θα πάρουν επιτέλους την ανιούσα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση