ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Από τον δρόμο προς τον Λόφο, στην πορεία για τον θρόνο

= ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η δημοσκόπηση και κατάθλιψη

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που ανοίχθηκε σε κομματικό γραφείο έφερε κατήφεια και στον κομματάρχη αλλά και στα τρία στελέχη του που είναι οι μόνοι που φέρονται να έχουν δει τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με μία πηγή μου, τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά για τους παριστάμενους. Αντιθέτως κατέδειξαν ελάχιστη αύξηση ποσοστών για συγκεκριμένο υποψήφιο, προκαλώντας αρχικά αμηχανία που εξελίχθηκε σχεδόν σε κατάθλιψη. Συμφωνήθηκε όπως η έρευνα κλειστεί και φυλαχθεί, και όπως τα αποτελέσματα μείνουν αυστηρά μεταξύ των παριστάμενων. «Να μη διαρρεύσουν ούτε σε συζύγους, ούτε σε φίλους» λέχθηκε και όλοι επιφυλάχθηκαν μέχρι την επόμενη δημοσκόπηση. Η πηγή μου υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έφτασε στο γραφείο του κομματάρχη σε φάκελο και όχι με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Την ίδια ώρα σε άλλο κομματάρχη άρχισαν να φαίνονται κάποια αμυδρά χαμόγελα. Ζεστό, κρύο, και ξανά ζεστό ντους. 

Νικόλας και Στέφανος...

Ο Στέφανος Στεφάνου και ο πρίγκιπας Νικόλαος ετοιμάζονται για τη νέα, επίσημη πια, συνάντησή τους με μοναδικό θέμα τις προεδρικές του 2023 και την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Τα επιτελεία των δύο αρχηγών μελέτησαν όλα τα δεδομένα και τα «θέλω» των δύο κομμάτων αλλά και δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν, τόσο για το ΑΚΕΛ όσο και για το ΔΗΚΟ. Κατά τη συνάντηση Στεφάνου-Νικόλα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα σενάρια αλλά και το πιο κρίσιμο στοιχείο, τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων.  Η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα μου έλεγε πως μπορεί ο Νικόλας να «επιμένει στη δική του υποψηφιότητα», μετά και την εξουσιοδότηση από το κόμμα του αλλά θα έχει μαζί του και μια μικρή λίστα άλλων ονομάτων. Η ίδια επιμένει ότι σε αυτή την λίστα θα βρίσκεται «ως ρεζέρβα» και το όνομα του τέως ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, παρά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ το έχει ήδη απορρίψει. Βεβαία το «επιμένει στη δική του υποψηφιότητα» είναι σχετικό μαθαίνω από το καφενείο της Δευτεράς, στο οποίο συχνάζουν οι (λαλίστατοι) κηπουροί της Στράκκας. Μάλιστα, ο Κόκος ο και αποκαλούμενος «μάστρος της ελιάς» μετά από ένα τεταρτάκι Λοέλ, μετέφερε τον σκεπτικισμό του οίκου στην περίπτωση που ο Πρίγκιψ υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ και χάσει. «Δεν θα έχουμε τρύπα να κρυφτούμε» είπε ροδοκοκκινισμένος ο Κόκος. Ίσως γι’ αυτό άρχισαν και οι πρώτες κατ’ ιδίαν συναντήσεις Πρίγκιπα με μικρό Νίκο, όπως αποκάλυψε και η «Κ» την Παρασκευή. 

Ρεζέρβες όμως θα υπάρχουν και στη λίστα του Στεφάνου, σύμφωνα με την κυρία Γιαννούλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα. Όπως μου αποκάλυψε, ο Στέφανος δέχεται έντονες πιέσεις να προσθέσει στη μικρή λίστα του και τον τέως πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου. Μια έντιμη, συναινετική και συνενωτική πρόταση, όπως λένε, χωρίς να έχουν άδικο. Από την άλλη, μου ανέφερε ότι από τις μέχρι τώρα επαφές με τη βάση του ΑΚΕΛ φάνηκε ότι «με πίεση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός ακόμα και ο Νικόλας, σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι αναμενόταν». Ωστόσο, σημείωσε, δεν είναι σίγουρο εάν αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να δώσει τη νίκη, ειδικά αν απέναντι βρίσκεται μια επιλογή «σύνθεσης» στο κυπριακό πρόβλημα.   

Τα ΜΟΕ και η ταϊβανοποίηση 

Μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται για τα ΜΟΕ που προωθεί με ένταση ο Ιωάννης Κασουλίδης, με στόχο να σωθεί η Αμμόχωστος και να επιστρέψει στους νόμιμους κατοίκους της. Δεν χωρεί αμφιβολία πως πρόκειται όντως για πολύ τολμηρή πρωτοβουλία που κάποιους τους φοβίζει άλλους τους εξοργίζει, και άλλους τους φέρνει σε αμηχανία, αφού προνοεί ως αντάλλαγμα για την επιστροφή της Αμμοχώστου το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου. Βέβαια οι επικριτές των κινήσεων Κασουλίδη για να σωθεί η Αμμόχωστος δεν προτείνουν εναλλακτική λύση. Ίσως επειδή την έχουν ξεγράψει, μετά την προσγείωση στην πραγματικότητα πως δεν ήταν «μπλόφα» οι απειλές Ερντογάν; Αντίθεση εξέφρασε και η Instagram influencer Ερατώ Κοζάκου Μακρουλή σε ένα διάλειμμα από την παρασκευή γλυκών του κουταλιού. 

Μεταξύ ΜΟΕ και ταξιδιών ο Sir Kas κατάφερε και κακοφάνισε την αναπληρώτρια επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, πληρώνοντας την για χρόνια (!) κενή θέση του διευθυντή στην εν λόγω υπηρεσία. Μη αντέχοντας πως θα είχε προϊστάμενο η κυρία Καρσερά (εδώ μετά βίας άντεχε τον Νίκαρο ως προϊστάμενο), ζήτησε να μετακινηθεί στο πιο δημιουργικό πόστο των προξενείων. Θα βοηθήσει έτσι και στον προεκλογικό η μετακίνηση. Ένας πρέσβης μας σε ευρωπαϊκή χώρα, γνωστός για την πληθωρικότητα του λόγου του, σχολίασε σε κάποιες whatsapp συζητήσεις: «Αν εννοεί το ζεύγος το νέο ήθος και την αξιοκρατία, έτσι, να βάζει τη γυναίκα του ο Νικος σε θέση που δεν δικαιολογεί η βαθμίδα της και να μένει υπηρεσία ακέφαλη για χάρη της, φανταστείτε τι θα γίνει ως πρώτη κυρία». Πάντως, στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ λέγεται πως ο μικρός Νίκος έχασε την ψυχραιμία του και έστειλε ένα μη ευγενικό sms στον πρώην μέντορα του Sir Kas. Ψυχραιμία. 

Ο Τσαβούσογλου το πήγε πιο κάτω με τα ΜΟΕ, ζητώντας την ταϊβανοποίηση του ψευδοκράτους με διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο χωρίς να προηγηθεί η λύση του Κυπριακού. «Μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει ‘αναγνώριση’», ανέφερε και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν την οποία όπως είπε «δεν την αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».

Εν αναμονή των αντιδράσεων από τις πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες σίγουρα θα προστεθεί και η απαραίτητη προεκλογική ουρά, ο ΥΠΕΞ Κασουλίδης προωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ε.Ε. τα ΜΟΕ. Τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στον Μπορέλ και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ τα ΜΟΕ και θα ζητήσει την έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων. Πολύ σημαντικά, όπως πληροφορούμαι, θεωρούνται τα ραντεβού με τους ΥΠΕΞ Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, και της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Ειδικά το ραντεβού με την Αναλένα θεωρείται καθοριστικό για την προώθηση ή όχι των ΜΟΕ από την Ε.Ε. Σημειώνεται πως τόσο ο Μπορέλ όσο και η Ιταλία και κυρίως η Γερμανία είχαν στο παρελθόν τοποθετηθεί υπέρ της προώθησης ΜΟΕ και νέων ιδεών για επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό αντί των, χωρίς επιτυχία, κυρώσεων κατά της Τουρκίας που προωθούσε ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης.

Την Τρίτη 1η Μαρτίου το Εθνικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί επίσημα από τον μεγάλο Νίκο για τα ΜΟΕ που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Ιωάννη Κασουλίδη. Όπως πληροφορούμαι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θα πάνε μανικωμένοι για να τα «πουν» στοχοποιώντας τα ΜΟΕ αλλά και την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ. Εκείνο που παίζεται είναι εάν κάποιοι θα αντέξουν να τα κρατούν μέχρι την πρώτη Μαρτίου ή θα τα πουν πιο πριν.

KOYIΖ: Η διαδικασία για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου αναμένεται να είναι πιο επεισοδιακή και από τις προεδρικές. Κάποιοι επίσκοποι θέλουν τόσο πολύ τον θρόνο που δεν το κρύβουν με τίποτα και δεν κρατάνε πια ούτε τα προσχήματα. Επιπλέον η αλλαγή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο θα επηρεάσει στα σίγουρα και πολύ μία υποψηφιότητα για τις προεδρικές. Ποια; ε, δεν είναι και πολύ δύσκολο το κουίζ…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κυπριακό  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση