ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Δύο βόμβες και μία κηδεία

= ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Βόμβα (1)

Μια βόμβα κρατά στα χέρια του το Υπουργικό εδώ και λίγες εβδομάδες και προσπαθεί να τη διαχειριστεί. Η αίτηση για ένταξη στη ζώνη Schengen που το ίδιο αποφάσισε επί υπουργίας του μικρού Νίκου φαίνεται πως γύρισε μπούμερανγκ. Φήμες λένε πως έφοδος ομάδας αξιολόγησης της ζώνης Schengen που έγινε στην πρεσβεία μας στη Ρωσία μας έπιασε… κοιμώμενους, να παραβιάζουμε τα πρωτόκολλα της Ε.Ε. στις εκδόσεις βίζας. Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και ένας από τους λόγους που είχαμε τα τελευταία χρόνια σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες από το ξανθό γένος, ήταν αυτές οι «διαδικασίες». Ακόμη μια τάτσα έρχεται, και μάλιστα σε περίοδο επιστροφής του ψυχρού πολέμου. 

Βόμβα (2)

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες της στήλης μιλούν για ποινική έρευνα πολιτευτή/ριας που αναφέρεται σε ροζ δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Μάλιστα, από την Εισαγγελία διαμηνύουν πως «όποιος θεωρεί πως μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία ζει σε άλλη χώρα». Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, όπως και το πόρισμα, αφού ενδεχομένως να καθορίσει και πολιτικές εξελίξεις. 

Οι αντοχές του Φούλη 

Εβδομάδα εξελίξεων αρχίζει, με τα κόμματα και τους υποψήφιους να προετοιμάζονται για σοβαρές αποφάσεις. Ο Φούλης, ως μοναδικός κομματικός υποψήφιος μέχρι στιγμής (αναμένεται η τυπική επιβεβαίωση εντός Μαρτίου), προχωρεί με δυναμισμό. Επόμενο βήμα θα είναι η προσπάθεια για συσπείρωση στις τοπικές ομάδες της βάσης με τη βοήθεια βεβαίως πρωτοκλασάτων στελεχών. Μ’ ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις Μαρτίου, οι οποίες θα καταγράψουν και αν αποδίδουν οι προσπάθειες του μεγάλου αρχηγού. 

Η κρυφή δημοσκόπηση του Πρίγκιπα

Από την άλλη, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ετοιμάζονται για καθοριστικές διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει ένα νέο μίνιμουμ πρόγραμμα συνεργασίας και βεβαίως το όνομα του… μωρού. Ο πρίγκιπας Νικόλαος προωθεί τη δική του υποψηφιότητα, με απόφαση των κομματικών του οργάνων. Ο Στέφανος δείχνει να μην είναι πια τόσο αρνητικός να συζητήσει την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, ύστερα και από παροτρύνσεις που δέχθηκε από ιστορικά στελέχη του ΑΚΕΛ, από την άλλη ο δρόμος για τη στήριξη Νικόλα παραμένει μακρύς και τραχύς. Οι αντιδράσεις εξακολουθούν να είναι πολλές και έντονες. Μια πληροφορία που έχω είναι ότι σε μία από τις πρώτες συναντήσεις μεταξύ Νικόλα και Στέφανου ενδέχεται να πέσει στο τραπέζι και μία δημοσκόπηση που για τον Νικόλα σημαίνει πολλά.

Η επανεμφάνιση Χριστοδουλίδη  

Η επανεμφάνιση του Νίκου Χριστοδουλίδη, που η σύντομη περίοδος της αφάνειας φαίνεται να του κακοφάνηκε, είναι θέμα ημερών. Η λειτουργία του πολιτικού του γραφείου σε πολύ σύντομο χρόνο, η οποία όπως πληροφορούμαι θα συνδυαστεί με δράσεις και εκδηλώσεις που θα δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τέως ΥΠΕΞ, κρίθηκε απαραίτητη. Πηγή μου που γνωρίζει με ενημέρωσε ότι ο Χριστοδουλίδης το πήρε βαριά που χάθηκε για λίγο από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού είναι πια ξεκάθαρο ότι θα είναι υποψήφιος. 

Πάντως, πρόσφατη δημοσκόπηση που έφτασε κοντά του δείχνει ότι τα ποσοστά που καταγράφει είναι «αρκετά ικανοποιητικά». Ωστόσο, «είναι μεγάλο το άγχος και η αγωνία εάν τα ψηλά ποσοστά θα συνεχίσουν μετά την πρόσφατη δραστηριοποίηση της Πινδάρου και τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ», μου ανέφερε η πηγή μου.

Η κηδεία

Επαφές για τις προεδρικές άρχισε ο Σιζό με την βάση της ΕΔΕΚ. Όχι για τις προεδρικές του καταταλαιπωρημένου κόμματός του, αλλά για τις προεδρικές του κράτους το 2023. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ο ίδιος ο Σιζό ανέφερε μετά τις πρώτες συναντήσεις ότι η βάση της ΕΔΕΚ ευνοεί αυτόνομη κάθοδο στις προεδρικές, υπονοώντας βεβαίως με τον ίδιο.

Στέλεχος του κόμματος που άκουσε την αναφορά του τη χαρακτήρισε ως το πιο σύντομο ανέκδοτο που άκουσε τελευταία. Διερωτήθηκε εάν αυτή μπορεί να έχει οποιαδήποτε χρησιμότητα στην περίοδο που διανύουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα έχει περάσει η ΕΔΕΚ. Όπως είπε, «Ούτε καν ως διαπραγματευτικό χαρτί μπορεί να λειτουργήσει η αυτόνομη κάθοδος, αφού οι επαφές της ΕΔΕΚ γίνονται μόνο με το ΔΗΚΟ και αυτές χωρίς ιδιαίτερο κέφι. Με τους υπόλοιπους, λόγω προϊστορίας, δεν μπορεί να έχει πάρε-δώσε, παρά τις αναφορές του Σιζόπουλου ότι μπορεί να συζητήσει με όλους εκτός από το ΕΛΑΜ. Άντε να έχει και μια-δυο εθιμοτυπικές συναντήσεις με το ΑΚΕΛ και τη ΔΗΠΑ», ανέφερε. Υποστήριξε δε ότι η αυτόνομη κάθοδος της ΕΔΕΚ θα έπρεπε να τρομάζει τον Σιζόπουλο, ο οποίος δεν θα ήθελε με τίποτα να αποκαλυφθούν τα ποσοστά που θα βγάλει η κάλπη. «Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται με καμία δύναμη να κατέλθει αυτόνομα στις προεδρικές. Όλοι γνωρίζουν πως θα στηρίξει κάποιον άλλον υποψήφιο, μια λύση που βολεύει πολύ», κατέληξε.

Ποιος θα πληρώσει; 

Η νέα αναμπουμπούλα για το χαλλούμι δεν πρόκειται να βγει σε καλό για κάποιους. Από τη μία, είναι η ανάγκη προστασίας του ως εμβληματικού εξαγωγικού προϊόντος ΠΟΠ, από την άλλη είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των βιομηχανιών και βιοτεχνιών των αγελαδοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων. Η ποσόστωση και οι προδιαγραφές του προϊόντος έγιναν ξανά θέμα αντιδικίας, λίγους μόνο μήνες μετά την κατοχύρωσή σου ως ΠΟΠ. Αιτία το ποσοστό 51% αιγοπρόβειου γάλακτος που απαιτείται για την παρασκευή του ώστε να ονομάζεται χαλούμι. Εμείς οι ίδιοι ζητούμε χαμηλότερο ποσοστό αιγοπρόβειο γάλα και διεκδικούμε αλλαγές σε όσα αποφασίστηκαν, ύστερα από μια τεράστια και χρονοβόρα διαδικασία. Εν ολίγοις θέλουμε να επιτραπεί στους εαυτούς μας να παράγουμε χαλλούμι που να μην είναι… χαλλούμι αλλά κάτι λιγότερο. Η χρονική στιγμή της ανακίνησης του θέματος, στην προεκλογική περίοδο, φαίνεται σε κάποιους ακόμα πιο πονηρή. 

Σημαντικός οικονομικός παράγοντας, γνωστός και για τις πολιτικές του αναλύσεις, μιλώντας προχθές σε πηγαδάκι με πολιτικούς προέβλεψε: «Να δείτε που στο τέλος κάποιος θα την πληρώσει αυτή την ιστορία. Κάποιος ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών τελευταία». 

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι στην Εζεκία Παπαϊωάννου υπήρξε πρόσφατα μια άτυπη προσπάθεια προσέγγισης της Ειρήνης Χαραλαμπίδου με συγκεκριμένη «προσφορά» ώστε να μειώσει την έντονη δημόσια κριτική της στις διεργασίες του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές;  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΚΟ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση