ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Για τις Φυλακές, Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Γερασμένες και με κενά ασφαλείας οι φυλακές μας, διαβάζω. Και ευλόγως διερωτώμαι: «δεν είναι για αυτές τις φυλακές που μας έλεγαν ότι είναι πρότυπο και τόσο σπουδαίες που έγιναν κεντρικό θέμα σε ντοκιμαντέρ του Νέτφλιξ»; Ας βάλει το χέρι του άγιος Ονήσιμος, προστάτης των φυλακισμένων και κατ επέκταση, -ας ελπίσουμε- και των Φυλακών.

Τον τελευταίο καιρό πάντως μάθαμε μεταξύ άλλων πώς κυκλοφορούν στις περιβόητες Φυλακές μας περισσότερα μοντέλα κινητών από ότι σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και πως από εκεί ελέγχονται οι κινήσεις του υποκόσμου και οργανώνονται τα πιο απεχθή εγκλήματα. Με λίγα λόγια, αν φτιάξουμε λίγο τις κτιριακές εγκαταστάσεις, εμείς δεν θα έχουμε Φυλακές αλλά τα κεντρικά γραφεία του Πενταγώνου. Για τόση τεχνολογία μιλάμε…

Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή. Βίκτωρ Ουγκώ

Αφού προπηλάκισαν τους οδηγούς των οχημάτων με τις μετακινούμενες -και βανδάλισαν τις σταθερές κάμερες- οι κύπριοι οδηγοί φαίνεται να έχουν εντοπίσει μια νέα πατέντα που τους επιτρέπει να κρύβουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου όταν πλησιάζουν σε ελεγχόμενα σημεία. Σαφώς όμως και δεν είναι αυτό η λύση. Η λύση είναι το αρμόδιο υπουργείο να διορθώσει τις αδικίες του συστήματος οι οποίες στην παρούσα φάση είναι αρκετές, είτε αναφερόμαστε στο ύψος των προστίμων είτε στον τρόπο που σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγοί παγιδεύονται χωρίς τον χρονοδιακόπτη στα φώτα τροχαίας. Δυστυχώς λοιπόν, παρόλο που η απόκρυψη των πινακίδων είναι παράνομη και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται, υπάρχει και ευθύνη του Υπουργού ο οποίος υπαναχώρησε από την υπόσχεσή του να διορθώσει τις στρεβλώσεις του συστήματος.

Ανεστάλη η ποινική δίωξη κατά του Κιουρσάτ, του τουρκοκύπριου δικηγόρου που κατηγορείτο για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Από τη στιγμή που τον συλλάβαμε και τον αφήσαμε ελεύθερο -υπό όρους υποτίθεται- λίγο πολύ όλοι υποψιαζόμασταν πως αυτή θα ήταν η κατάληξη της υπόθεσης, αφού η πολυπλοκότητα της αποτελούσε αγκάθι για όλους τους εμπλεκόμενους. Και δυστυχώς αυτό έγινε με τον πλέον μυστηριώδη -αλλά συνάμα βολικό- τρόπο για τους αθεράπευτα καχύποπτους: πέθανε ο μάρτυρας κατηγορίας και μένει ελεύθερος ο κατηγορούμενος. How convenient, που λέμε και στο χωριό μου.

Για πάνω από μια δεκαετία όλοι συζητούν για τη μυστηριώδη οδηγό που προξένησε το θανατηφόρο δυστύχημα του 2012 και τις άπειρες προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης. Οι πιθανότητες εντοπισμού της περί ου ο λόγος οδηγού ήταν -για πολλούς και διάφορους λόγους- πολύ περιορισμένες, παρά την έντονη ψιθυρολογία. Και για να ικανοποιηθεί λίγο το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα θα κατηγορηθεί τελικά ο αρμόδιος ποινικός ανακριτής για πλημμελή άσκηση καθηκόντων. Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση